Regeringskrise. S-gruppeformand Henrik Sass Larsen er ude med riven over for Enhedslisten efter partiets hårde ord om regeringen.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Regeringskrise. S-gruppeformand Henrik Sass Larsen er ude med riven over for Enhedslisten efter partiets hårde ord om regeringen.

Politik

Sass om Enhedslisten: Hellere miste magt end lade sig styre af ekstremt parti

Man kan ikke få samfundet til at hænge sammen med fantasilliarder, siger Socialdemokraternes gruppeformand.

Politik

Efter ni måneders regeringsførelse lancerer Socialdemokraterne nu det hidtil hårdeste opgør med det parlamentariske grundlag, Enhedslisten.

Enhedslisten har den seneste tid i skarpe vendinger kritiseret regeringen for at have lavet »svinestreger« over for den svageste del af befolkningen i dens reformer af skat, førtidspension og fleksjob.

Og i sidste uge lancerede politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen så en landsdækkende kampagne i 100 byer, hvis kerne er, at regeringen er skyld i en regulær tillidskrise i befolkningen.

Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen (S), mener, at Enhedslisten med sin »hadske« retorik er ved at undergrave regeringens muligheder for at fastholde magten.

»Der er blevet råbt »pis«, »klaphatte« og »forrædere« efter os.Det er jo et sprogbrug, som er ganske, ganske voldsomt. Måske vil Enhedslisten få en vælgermæssig fordel ud af det. Men de vil ikke få den fordel, at der er en S-ledet regering bagefter«, siger Henrik Sass Larsen.

Ønsker klasseløst kommunistisk samfund Gennem hele forløbet omkring skattereformen afviste Enhedslisten regeringens planer om at skære i overførselsindkomsterne.

I stedet vurderede regeringen, at den fik mest af sin politik igennem ved et forlig med de borgerlige. Og det er der en god forklaring på, mener Sass:

»Enhedslisten er et ekstremt, venstreorienteret parti, der ønsker sig et klasseløst, kommunistisk samfund. Vi kan ikke få al vores politik igennem med dem, for de vil jo ikke skrive under, når det begynder at gøre ondt. Og det er jo problemet: Man kan ikke få det danske samfund til at hænge sammen med fantasilliarder«.

Ingen vetoret
Han afviser, at regeringen kan give vetoret over sin politik til Enhedslistens 25 mand store hovedbestyrelse, der reelt sidder med magten over partiets politik.

»Vi kan ikke have, at en forsamling af mennesker – hvor nogle er leninister, nogle er marxister, nogle er trotskister, nogle er kommunister – skal sidde og køre landet. Det går ikke«.Så afgiver I hellere magten?

»Ja«.

EL: Det er en fejlfortolkning

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, er på ferie i Østen. Fungerende ordfører, Pernille Skipper, afviser, at partiets stil er skadelig for regeringen:

»Det er at fejlfortolke situationen, hvis han mener, at den krise, regeringen står i, skulle være Enhedslistens ansvar. Jeg tror godt, at vælgerne kan se, at den skattereform, de har indgået, er hamrende asocial«, siger hun.

LÆS OGSÅ Ifølge professor i statskundskab Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet er krisen i regeringsblokken nu så dyb, at efterårets finanslov hænger i en tynd tråd. »Kløften mellem regeringen og dens parlamentariske grundlag har ikke være større i nyere tid. Der er et akut behov for, at parterne sætter sig ned og får talt sig til rette. Hvis de ikke gør det i løbet af sommeren, bliver det meget, meget svært at få den finanslov igennem«, siger han.

SF’s ledelse vedtog for to uger siden, at »forholdet mellem regeringen og Enhedslisten må og skal forbedres«.

Fungerende politisk ordfører Jonas Dahl vil ikke kommentere Sass’ udtalelser, men siger:

»Vi er nødt til at få forholdet mellem regeringen og Enhedslisten repareret«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce