Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Baggrund: Stadionnavnet, der var en gave fra borgmesteren

Viborg Kommune har solgt navneretten til byens stadion til den lokale fodboldklub og købt den tilbage via et kommunalt energiselskab til en tyve gange højere pris.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter nedrykning fra Superligaen til 1. division i 2008 var fodboldklubben Viborg FF på vej ud i svære økonomiske problemer.

Sponsorerne begyndte at hoppe af det hostende midtjyske fodboldtog, og klubben måtte i 2010 sætte gang i et spareprogram, der skulle sikre dens økonomiske overlevelse. Der var brug for cirka 3 millioner kroner for at bringe regnskabet i balance, men akut lød behovet på 2,5 millioner til dækning af likviditetsmangel.

Kommunen ville gerne hjælpe. I 2010 besluttede et flertal i Viborg Byråd med den dynamiske borgmester, Søren Pape Poulsen (K), i spidsen at sælge navnerettighederne til Viborg Stadion til klubben. Prisen lød på 50.000 kroner årligt over fem år. Og i september 2011 købte kommunen via sit 100 procent kommunalt ejede energiselskab Energi Viborg navneretten tilbage for 3 millioner kroner over tre år.

Fodboldklub på ret kurs

Viborg Stadion har siden båret navnet Energi Viborg Arena, og fodboldklubben er på ret kurs økonomisk.

Men i dag står det klart, at kommunen ifølge den kommunale tilsynsmyndighed gik for langt i sin hjælp og brød loven. Førende eksperter vurderer, at Viborg Kommune risikerer at blive straffet for at have handlet med navnerettighederne, og i givet fald vil det ramme Søren Pape Poulsen, kommende formand for Det Konservative Folkeparti, hårdt. Fra begyndelsen involverede han sig dybt i hjælpen til Viborg FF, og selv om han i dag fastholder, at alt er gået rigtigt til, finder den vurdering ingen støtte uden for kredsen af hans politiske flertal i Viborg Byråd:

LÆS ARTIKEL

Oppositionen i byrådet afviser at tage ansvar for noget som helst i forbindelse med handlen, som den fra begyndelsen har set som en redningsaktion for den trængte fodboldklub. Halvdelen af bestyrelsen i Energi Viborg var imod handlen, som man allerede på forhånd kaldte ulovlig. Statsforvaltningen har som tilsynsmyndighed netop slået fast, at byrådet brød loven. Og ifølge jurister er sagen formentlig langtfra afsluttet.

»Statsforvaltningen påtaler, at man ikke bare har gjort noget, som er ulovligt, men man nærmer sig, at det er en bevidst handling for at gavne privat virksomhed, og det er alvorligt«, siger professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet, ekspert i offentlig forvaltning.

Mener myndigheden at kunne bevise en bevidst omgåelse af loven, kan den føre en straffesag mod de ansvarlige byrådsmedlemmer.

»Det kræver, at byrådsmedlemmet subjektivt skal have været klar over, at man har foretaget sig noget forkert, og jeg mener, at de i Viborg ikke kan have handlet uden at vide, hvad de gjorde. Det er derfor, jeg mener, det er en alvorlig sag«, siger Henning Jørgensen.

Bestyrelse var splittet

Da handlen med stadionnavnet kom på tale, var bestyrelsen i Energi Viborg splittet. Tre bestyrelsesmedlemmer ville slå til, mens tre andre – alle fra den politiske opposition i Viborg – var imod. Dermed kunne handlen ikke gennemføres.

Modstanderne anså aftalen for ulovlig, fordi det var usikkert, om millionudgiften til den ekstra markedsføring, som selskabet opnåede ved at købe stadionnavnet, kunne hentes hjem i form af nye el-kunder. De kaldte det samtidig »utilfredsstillende«, at besparelserne fra det kommunale energiselskabs sparerunde »skal anvendes på at dække et likviditetsunderskud i Viborg FF«.

Men borgmester Søren Pape Poulsen og hans politiske flertal var fast besluttede på at få gennemført handlen. På indstilling fra borgmesteren gav byrådet ham mandat til at godkende handlen, og det skete på en ekstraordinær generalforsamling i Energi Viborg i oktober 2011.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Flertallets begrundelse lød, at handlen var en »særdeles fornuftig disposition, der allerede på kortere sigt forventes at være en god investering« i form af nye el-kunder til Energi Viborg.

Det gik stik modsat. Mens Energi Viborg i 2011 havde 18.129 kunder, faldt antallet i 2012 – det første år med det nye stadionnavn, Energi Viborg Arena – til 17.575.

Søren Pape Poulsen har konsekvent afvist oppositionens kritik. Til Jyllands-Posten sagde han i januar 2012, at han ville »falde ned af stolen«, hvis Statsforvaltningen skulle erklære handlen for ulovlig.

Men det er ikke desto mindre, hvad Statsforvaltningen er nået frem til.

»Statsforvaltningen finder således, at der ud fra de i sagen foreliggende oplysninger ikke er påvist en egentlig saglig kommunal interesse i den trufne beslutning, men at beslutningen nærmere og i det væsentlige synes båret af hensynet til at give Viborg FF A/S en økonomisk håndsrækning, hvilket ikke er lovligt. Byrådets beslutning fremstår derfor ikke som økonomisk forsvarlig«, skriver forvaltningen i sin afgørelse.

Lignende aftaler i andre byer

Kommunen har over for Statsforvaltningen forklaret, at arrangementet er lig med en stribe lignende aftaler i andre danske byer, hvor navnet på det lokale stadion er solgt til sponsorer.

Men ifølge forvaltningen holder sammenligningerne ikke – bl.a. fordi værdien af sponsoratet i Viborg er på Superliga-niveau og ifølge forvaltningens skøn for højt til en klub i 1. division, fordi den ekstra markedsføring ikke førte til nye elkunder, og ikke mindst fordi halvdelen af bestyrelsen i Energi Viborg modsatte sig handlen, men blev overtrumfet af borgmesteren og hans byrådsflertal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Senest har Statsforvaltningen bedt Viborg Kommune om at redegøre for, hvordan den vil forholde sig til ulovlighederne. Byrådet har foreløbig svaret med et kortfattet brev, hvori de tager Statsforvaltningens afgørelse til efterretning og beder om en udtalelse fra Energi Viborg.

Statsforvaltningen oplyser, at den endnu ikke har behandlet kommunens svar.

I 2013 kom Viborg FF for første gang i mange år ud med et overskud. Efter nogle middelmådige år i 1. division spillede holdet fremragende den sæson på Energi Viborg Arena og sikrede sig oprykning til Superligaen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden