0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Reportage: Fri hash får 1. g’erne til at vågne

En tidlig morgen inviterede Mattias Tesfaye, Rasmus Jarlov og Joachim B. Olsen til politisk debat på Gladsaxe Gymnasium.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Lars Just
Foto: Lars Just

Debat. Der blev rusket noget op i de unge på Gladsaxe Gymnasium, hvor især debat om fri hash og overførselsindkomster slog an.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Denne artikel blev publiceret 5. januar 2015.

Manden yderst til højre mangler. Klokken er 8.15 om morgenen på Gladsaxe Gymnasium, og på scenen står Mattias Tesfaye (S) og Rasmus Jarlov (K) med hver sin fuldfigurs valgplakat bag sig. Foran dem sidder fortrinsvis 1. og 2. g’ere med hovederne trukket helt ind i hætterne.

Men midt i Tesfayes tale om socialismen rører salen på sig. Døren i venstre side er gået op, og ind træder Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance. Han indkasserer flovt et »50 procents fravær« fra ordstyreren og sætter sig på den tomme taburet til højre. Den har ingen valgplakat bag ved sig, men det behøver Joachim B. Olsen heller ikke.

Rasmus Jarlov, Mattias Tesfaye og Joachim B. Olsen har længe turneret rundt på københavnergymnasierne. Alle er højtråbende karakterer i den politiske debat, men alligevel er kun én af dem et kendt ansigt blandt størstedelen af eleverne på Gladsaxe Gymnasium.

»Joachim B. Olsen, ham kender man jo«, lyder det fra en af 1. g’erne.

Den tidligere kuglestøder har været lærernes trumfkort i forsøget på at lokke eleverne i skole denne tidlige morgentime, og forventningerne til ham høres, da en gruppe unge mænd på bageste række bryder ud i et spædt tilråb, da Joachim B. Olsen får mikrofonen.

VU og »radikal light«

To af de opmærksomme tilhørere er 3. g’erne Anton Madsen og Alexander Bomholtz, der sidder på anden række og sender hinanden kommenterende blikke.

»Jeg er rigtig glad for at høre Joachim B. Olsen tale om, hvordan topskatten er skadelig, og hvordan selskabsskatten er for høj«, lyder dommen fra Alexander Bomholtz, der allerede selv har fundet sit politiske ståsted i Venstres Ungdom, hvor han tilhører den »ekstra liberale« del af VU.

Anton Madsen derimod oplever ikke samme glæde ved topskattesnakken. Han kalder sig »radikal light«, men indrømmer nødtvungent, at han stemte på Rasmus Jarlov (K) ved sidste kommunalvalg. En beslutning, han får et dømmende blik for af Alexander Bomholtz, der slet ikke anerkender Jarlovs mantra om ’Gud, konge og fædreland’ som god smag.

Jeg er rigtig glad for at høre Joachim B. Olsen tale om, hvordan topskatten er skadelig, og hvordan selskabsskatten er for høj

I salen er adskillige hoveder væltet ned til siden for at hvile på sidemanden. En halv times uafbrudt præsentation af de tre politikere, krydret med pligttale om deres ideologier, har ikke fået søvnen ud af øjnene. Men da mikrofonen endelig bliver givet fri, sker der lidt.

»Det er til Joachim B. Olsen. Det undrer mig, at du siger, at der er 2 millioner på overførselsindkomster. Tæller du så folk på SU og pension med?«, spørger Ida fra 2. t med fast stemme.

For første gang grines og klappes der – en vis stolthed over det kritiske skud breder sig. Men til Idas forargelse svarer Joachim B. Olsen bekræftende »ja«. Alligevel bliver det ikke første gang i den følgende time, at Joachim B. Olsen får udæskende spørgsmål fra kvinder i salen. De modtager anerkendende klap, men det kan ikke slet ikke måle sig med et populært spørgsmål fra en af de unge mænd.

»Hvad synes I om legalisering af cannabis?«, spørger han, hvilket sætter latter og adskillige opmuntrende tilråb i gang.

Spørgsmålet er »en klassiker«, ifølge Alexander Bomholtz og Anton Madsen, der ikke desto mindre lytter interesseret efter.

Joachim B. øjner sin chance

På scenen får Rasmus Jarlov ordet og siger klart nej til den frie hash. Ordstyreren gør mine til at komme videre med et nyt emne, men lidt sent opfanger Joachim B. Olsen, at han for alvor har sin chance.

»Jeg vil lige sige, at jeg faktisk er for en legalisering af cannabis«, siger han, mens øjnene spærres op hos en af de unge kvinder, der vågner op af døsen fra lejet på sin veninde.

»Der er ikke én, der ikke ved, hvor man kan få hash«, siger Joachim B. Olsen og får anerkendende grin til tak.

Hans øjne skanner tilskuerne, og de falder på en af de forreste rækker, hvor en ung kvinde ikke deler entusiasmen.

»O.k. Der er så én pige her, der ikke ved det. Så er hun den første, jeg har hørt om i København«, slutter han.

Alexander Bomholtz og Anton Madsen synes, hashdebatten er for hurtigt færdig, og kan se langt flere lag i diskussionen.

»Det er interessant, det her med cannabis. Der kan man se kampen mellem ideologierne«, mener Alexander Bomholtz.

Tesfayes fætter går rent hjem

Som debatten skrider frem, må Alexander Bomholtz til trods for sin indre liberale ild give Anton Madsen ret i, at Mattias Tesfaye overrasker positivt.

»Jeg håber virkelig, han kommer i Folketinget«, ryger det ligefrem ud af ham.

Mattias Tesfaye får da også vristet sig til ekstra taletid. Han gengiver, hvordan han selv har forsøgt at få sin fætter i arbejde ved at finde læreplads og sikkerhedssko til ham. For blot at opdage, at det fysisk ikke var muligt at hale ham ud af døren, den morgen hvor de begge skulle møde i murersjakket. Der skulle noget helt andet til.

Jeg synes faktisk grundlæggende, at Mattias Tesfaye kom ind på nogle gode ting. At vi ligesom har noget ansvar over for hinanden

»Jeg synes faktisk grundlæggende, at Mattias Tesfaye kom ind på nogle gode ting. At vi ligesom har noget ansvar over for hinanden. Det nytter ikke nødvendigvis bare at skære ned på kontanthjælp og tro, folk nødvendigvis kommer i arbejde. Ligesom det med fætteren«, siger Anton Madsen.

»Nu fik vi jo ikke så meget baggrund på den historie, det kan jo være, fætteren ikke var så glad for at stå op om morgenen. Hvis han kunne møde senere, kunne det da sagtens være, han kunne komme ud i arbejde«, giver Alexander Bomholtz igen.

De to unge mænd fortsætter med at debattere, mens de pakker deres sager.

De to kammerater forsvinder i strømmen af dynejakker, der stryger ud til næste time. Dagens debat er klart bedre end en almindelig time, mener flere, men står det til flere af de unge, kunne politikerne godt have sat endnu mere trumf bag ordene.

»Er du fucking klar over, hvad din blindtarmsoperation ville koste, hvis ikke vi har den danske stat?«, lyder det fra en pige i den sidste flok, som forsvinder ned ad gangen.

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause
  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause

  Henter…

  Madsen & Magten udkommer ikke i øjeblikket. På grund af corona-epidemien er vi så få som muligt på arbejde på Politiken. Derfor udgår vores ugemagasiner 'Bogfolk', Madsen & Magten' og 'Klimanørd'. Vi glæder os til at vende tilbage med nye udsendelser, så snart som muligt.

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

Annonce

For abonnenter

Podcasts

 • Mads Nissen