Til Nationalpartiets pressemøde på Hotel Stay i København havde mange nok regnet med, at Yahya Hassan ville holde en tale. Det var dog nok de færreste, der turde gætte på, at talen ville vare næsten en time, hvor han blandt andet kom ind på forskellige trosretninger indenfor Islam, Danmarks tilstedeværelse i Syrien og modersmålsundervisning i folkeskolen. Se hele talen her. Kilde: Politiken.tv / Mikkel Stoumann Fosgrau

Politik

Et døgn med Yahya Hassan: Nationalpartiet mærker kendiseffekten

Den populære digter har skaffet Nationalpartiet over 6.000 underskrifter, men der er stadig langt til målet.

Politik

Digteren Yahya Hassan har prompte vist sit værd som vælgermagnet for Nationalpartiet.

Klokken 14 i dag var det nøjagtig 24 timer siden, at han debuterede som politiker, og på den korte tid er opbakningen til Nationalpartiets projekt vokset markant.

Partiet skal bruge 20.260 godkendte vælgererklæringer for at få lov at stille op til folketingsvalget. I går havde 15.142 skrevet under på, at Nationalpartiet skal have lov at stille op. I dag er det tal vokset til 21.500, oplyser partiformand Kashif Ahmad.

»Det er gået over al forventning. Den taletid og opbakning, vi har fået fra det brede Danmark, og den tilslutning vi har fået i form af vælgererklæringer, frivillige og medlemmer, som løber stærkere og stærkere for at kunne følge med, viser netop, at vi skaber den kontakt mellem folket og Christiansborg, som folket har følt sig hægtet af. Folk føler sig politisk hjemløse og kan ikke differentiere højre fra venstre«, siger han.

Langt fra målet

Nationalpartiet er dog langt fra i mål endnu. Deres mange underskrifter kan nemlig først bruges, når de har været igennem en omstændig godkendelsesproces.

Først skal de afleveres til de kommuner, hvor underskriverne har oplyst, at de bor. Her skal myndighederne tjekke, om underskriveren rent faktisk har valgret. Altså om vedkommende er over 18 år, ikke er afgået ved døden i mellemtiden, umyndiggjort eller lignende.

Derudover må man heller ikke tidligere i valgperioden have skrevet under på en vælgererklæring fra et andet parti.

Når vælgererklæringerne så er blevet attesteret, som det hedder, bliver de sendt tilbage til borgeren, som igen skal bekræfte, at han eller hun ønsker, at Nationalpartiet skal have lov at stille op, og til sidst sende vælgererklæringen tilbage til Nationalpartiet.

Det sidste kan ske enten på traditionel vis med kuvert og frimærke, eller ved elektronisk at uploade vælgererklæringen.

Stor spildprocent

Processen er både langsommelig og risikabel. Det kan Alternativet skrive under på. Da partiet jagtede de afgørende underskrifter, oplevede det, at kun lidt over en tredjedel af de underskrifter, der blev sendt til godkendelse, kom tilbage. Og dem, der så kom tilbage, var typisk to-tre uger undervejs, når det gik hurtigst, oplyser Alternativets pressetjeneste.

I skrivende stund har Nationalpartiet fået godkendt 8.720 vælgererklæringer. Det er blot 160 flere end i går.

Kashif Ahmad erkender, at han og partifællerne har travlt:

»Valget står for døren og hver dag tæller for os. Tidspunktet for, hvornår der bliver udskrevet valg, har en stor betydning for os. Det er nærmest udemokratisk, at kommunerne er vores største forhindring«, siger han.

Elektronisk system på vej

Nationalpartiets håb kan - udover en sen valgdato - blive, at Økonomi- og Indenrigsministeriet snart præsenterer sit længe ventede elektroniske system for indsamling af vælgererklæringer.

Systemet vil skære behandlingstiden i kommunerne fra. I stedet for en underskrift skal partierne blot bruge en vælgers mailadresse. Den skal de taste ind i et elektronisk system, som så sender et link til vælgeren, der via det kan indgive sin vælgererklæring med digital signatur og NemID.

Arbejdet med den digitale løsning har ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet være intensiveret det seneste halvandet år, og forhåbningen er, at man inden denne måneds udgang kan melde en dato for lancering ud.

Indtil da må Nationalpartiet knytte håb til hurtig behandling i kommunen og Yahya Hassans fortsatte tiltrækningskraft. Det sidste er der ingen grund til at tvivle på, mener Kashif Ahmad:

»En så begavet, veltalende og intelligent ung mand er kun et positivt bidrag til Danmark, og især til den politiske udvikling, vi er vidne til. Lige så meget støj han skaber, lige så meget støtte skaber han også«, siger partiformanden.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce