Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Inger Støjberg vil først kunne melde ud om hvorvidt Danmark igen kan modtage kvoteflygtninge på den anden side af sommerferien 2017. På billedet ses hun under et besøg på et asylcenter i Næstved tidligere på året. Arkivfoto: Finn Frandsen

Inger Støjberg vil først kunne melde ud om hvorvidt Danmark igen kan modtage kvoteflygtninge på den anden side af sommerferien 2017. På billedet ses hun under et besøg på et asylcenter i Næstved tidligere på året. Arkivfoto: Finn Frandsen

Politik

Inger Støjberg: Der er kommet alt for mange asylansøgere

Det er en svær og drastisk beslutning at suspendere kvoteflygtningesystemet, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Politik

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) kræver det ikke et flertal af partier bag, når hun har besluttet at »skubbe« de resterende 491 kvoteflygtninge for i år til et senere tidspunkt.

»Nej. Det er noget, regeringen kan beslutte. Den til enhver tid siddende regering«, forklarer Inger Støjberg.

Hvor længe skal de 491 udskydes?

»Det er ikke afgjort. Det kommer an på, dels hvor mange asylansøgere der kommer til Danmark, dels hvor mange der får asyl i Danmark, men også generelt hvor pressede vi er i fremtiden. Så der er hverken sat årstal på, hvornår vi tager de 491, som nu er blevet udskudt, eller hvordan det kommer til at se ud de kommende år«.

Ser du for dig, at de 500, vi gennemsnitlig skulle tage næste år, også helt udskydes?

»Det er for tidligt at sige. Det kommer an på, hvor mange der søger mod Danmark, men også hvordan det går dem, der er her. Men når vi når hen på den anden side af sommerferien 2017, vil jeg kunne melde ud, om vi kommer til at tage nogen næste år og hvor mange«.

Så første halvår næste år kommer vi ikke til at tage nogen?

»Nej. Ganske enkelt fordi vi ikke kan se, hvor mange asylansøgere vi vil lande på i løbet af året, eller hvordan det generelle billede vil se ud med dem, der er kommet hertil«.

Asylansøgertallet er faldet markant over det seneste års tid. Hvis vi er på det nuværende niveau om et år, vil det så tyde på, at vi igen skal tage kvoteflygtninge?

»Ikke nødvendigvis, for det kommer helt an på, hvordan det øvrige billede på flygtningeområdet ser ud her i Danmark. Det er jo sådan, at der er kommet alt for mange asylansøgere til Danmark, og vi er ganske enkelt efter min mening fyldt op. Derfor bliver vi nødt til at træffe den her drastiske beslutning«.

»Danmark er fyldt op«

Du begrunder det blandt andet med, at vi har problemer med at få dem, vi har taget, integreret. Men du lavede jo selv reglerne om sidste år, så kvoteflygtningene fremover skulle udvælges efter, om de er integrerbare. Taler det ikke for, at vi netop kunne blive ved med at tage kvoteflygtninge?

Jeg er nødt til at forholde mig til, hvordan det ser ud i Danmark, og vi er fyldt op

»Det vil det givetvis komme til på et tidspunkt, netop fordi der er lagt et integrationskriterium ind. Men det ændrer bare ikke på, at Danmark er fyldt op«.

Kan man forestille sig, at vi ikke de næste tre år eller fire år tager kvoteflygtninge?

»Man kan ikke sætte årstal på, hvornår vi kommer til at tage kvoteflygtninge igen. Så svaret vil jo være ja, men jeg vil håbe, at tingene kommer til at se anderledes ud«.

Så reelt suspenderer du kvoteflygtninge til Danmark på ubestemt tid?

»Ja«.

Var det ikke meget oplagt, at du som minister havde en model, som de andre partier kunne forholde sig til? Altså at din tilgang var, at hvis vi er nede på så og så få asylansøgere om så og så mange år, så synes jeg, vi igen skal tage kvoteflygtninge?

»Jeg vil omvendt sige, at det her er ikke matematik, men politik, og at det er et spørgsmål om, hvordan det generelle billede ser ud. Og derfor kan man efter min mening ikke udelukkende gøre det afhængigt af, hvor mange asylansøgere der kommer til Danmark«.

De fleste vil gerne hjælpe, men ...

Når du har sagt, at vi skubber de resterende 491 for i år til senere år, ser du så for dig, at vi på et tidspunkt, når vi igen skal til at tage kvoteflygtninge, skal lægge de 491 oveni?

»Nej, det ser jeg ikke for mig«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Så giver det vel mere mening at sige, at de 491 bare er droppet?

»Nej, det er de ikke, for på et eller andet tidspunkt kommer vi til at tage kvoteflygtninge igen, og det kan jo også være, at vi så mener, at vi kan tage nogle af de 491 i de kommende år. Men så ikke i øvrigt tager hul på en ny kvote. Så for mig handler det om at sige, at nu er der lukket ned for i år, vi er fyldt op, vi kan ikke tage flere ind nu, og så må vi se i årene, der kommer«.

Mange ser dig som en hård hund. Gør det ondt følelsesmæssigt at tænke på, at der er handikappede kvoteflygtninge, som vi egentlig havde kalkuleret med at tage i år, men som vi så ikke gør?

»Jeg tror, de fleste mennesker er indrettet sådan, at de gerne vil hjælpe andre mennesker, der er i nød, og det vil jeg også. Derfor er det da en svær beslutning. Men jeg er også nødt til at forholde mig til, hvordan det ser ud i Danmark, og vi er fyldt op«, siger Inger Støjberg og tilføjer:

»Og i og med at antallet betyder noget, og det her er et sted, hvor vi helt selv kan gå ind og bestemme, så er valget faldet på at sige, at nu tager vi ikke nogen i år og kan i øvrigt ikke sige, hvor mange og hvornår vi kommer til at tage nogen igen«.

Det er en meget lang tradition, du bryder med?

»Ja, det er det«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce