Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Russerne kommer alligevel ikke til Rønne Havn, svenske Karlshamn får lov til at blive basishavn for gasprojektet Nordstream 2.
Foto: Jesper Larsen

Russerne kommer alligevel ikke til Rønne Havn, svenske Karlshamn får lov til at blive basishavn for gasprojektet Nordstream 2.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sikkerhedspolitik: Regeringen slipper for politisk besvær efter svensk ja til russiske gasplaner

Sveriges beslutning om, at Karlshamn alligevel får lov til at være forsyningshavn for byggeriet af gasledningen, spiller Bornholm af banen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lokalsamfundet på Bornholm kan ærgre sig over tabet af nye arbejdspladser og en tiltrængt ekstra omsætning i Rønne Havn på op til 100 millioner kroner.

Til gengæld kan regeringen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i første omgang ånde lettet op i det komplicerede magtspil om den russiske naturgasledning Nordstream 2.

Mandag aften måtte en noget modstræbende svensk udenrigsminister, Margott Wallström, og hendes socialdemokratiske partifælle og forsvarsminister, Peter Hultqvist, opgive at forhindre bystyret i den svenske Østersøby Karlshamn i at blive basishavn for den enorme mængde gasrør.

Rørene skal bruges til Nordstream 2-ledningen fra Rusland til Tyskland på bunden af Østersøen. Projektet er et fælles tysk-russisk projekt, hvor det russiske statsselskab Gasprom spiller en afgørende rolle.

Overraskende svensk beslutning

Siden den svenske regering kort før jul fik overbevist - og presset - lokalpolitikerne på Gotland til at sige nej tak til Nordstream 2's ønske om at bruge en øde havn på øens østkyst som basishavn, har Rønne positioneret sig som det eneste alternativ til en svensk havneløsning.

Med Gotland ude af spillet satsede Bornholm på, at også Karlshamn måtte kaste håndklædet i ringen.

Hvis Rønne stod som vinder, ville et voldsom prekært forsvars- og sikkerhedspolitisk problem havne på Christiansborg, fordi regeringen i så fald enten skulle presse Rønne til at droppe planerne - eller leve med den sikkerhedspolitiske udfordring, som hundredvis af russeres faste gang på Bornholm muligvis kan udgøre i en stadig meget højspændt sikkerhedspolitisk situation i Østersøen.

I sidste øjeblik slap Danmark for den hovedpine, efter den svenske regering bøjede sig for det kommunale svenske selvstyre og accepterede udfaldet af kommunalbestyrelsens afstemning om projektet i morgen, hvor borgmesteren i den svenske havneby med et komfortabelt flertal vil sige ja til det russiske tilbud.

Bestyrelsesformanden for Rønne Havn, Thomas Thors, mener, at spillet dermed er slut for Bornholm.

»Det her betyder, at der ikke er udsigt til, at Rønne kommer i spil, forretningsmuligheden er væk«, vurderer Thomas Thors.

Er du ked af det?

Som bestyrelsesformand mener jeg naturligvis, at havnen skal undersøge alle forretningsmuligheder, selv om vi ville rette os efter, hvad regeringen så ville sige til os. Nu opstår den situation ikke«, siger Thomas Thors.

Svensk frygt for russiske spioner

På pressemødet i det svenske udenrigsministerium forklarede udenrigsminister Wallström, at der er store forskelle på Karlshamn som basishavn for russerne og i stedet for havnen Slite på Gotland.

»På Gotland ville Gasprom leje hele havnen, mens det i Karlshamn bliver havnen selv og svenske selskaber, der kommer til at styre logistikken«, sagde hun.

Samtidig understregede ministeren, at den svenske regering vil stramme en række sikkerhedsprocedurer i havnen, Nordstream 2's lager skal løbende inspiceres og kontrolleres, og de svenske myndigheder skal forbedre samarbejdet.

Det betyder, at den svenske efterretningstjeneste, det lokale politi, toldvæsnet, forsvaret og kystvagten skal holde nøje øje med, hvor mange russere der kommer til Karlshamn, hvad de laver, og hvor de opholder sig. Det svenske forsvar har ikke lagt skjul på, at de frygter for blandt andet spionage mod flere militærbaser i området, hvor både flådestationen i Karlskrona og luftbasen ved Rønneby er en vigtig del af svensk forsvar.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forsvarsminister Peter Hultqvist fastholdt på pressekonferencen, at Karlshamn som basishavn for Nordstream 2 vil »påvirke forsvaret negativt«.

Regeringen vil stramme kommunalt selvstyre

Han ville dog ikke nærmere ind på de modtræk, som den svenske regering nu sætter i værk i forhold til risikoen for russisk 'infiltration', som ministeren heller ikke ville gå i dybden med.

At den svenske regering er utilpas med løsningen fremgik tydeligt, da de to ministre bebudede, at regeringen nu vil se nærmere på, hvordan man i fremtiden kan undgå, at det svenske kommunale selvstyre påvirker svensk forsvars- og sikkerhedspolitik. Hvis der skal ske større ændringer i den kommunale handlefrihed, vil det formentlig kræve en indviklet og besværlig ændring af den svenske lovgivning.

Yderligere måtte regeringen love, at Gotland får udsigt til ekstra støttekroner som kompensation for, at Gotland måtte sige nej tak til russerne.

De politiske besværligheder for den danske og svenske regering omkring gasledningen er langtfra slut med mandagens afgørelse. De to lande skal nemlig i løbet af den kommende tid godkende - eller afvise - Gasproms ansøgning om tilladelse til at bygge gasledning i svensk og dansk farvand.

Advarsel mod afhængighed af russisk gas

Den beslutning har endnu større sikkerhedspolitiske konsekvenser end ulemperne ved at enkelte byer i byggeperioden på 2-3 år bliver mere eller mindre russisk influerede. Nordstream 2 vil cementere russisk naturgas som afgørende for Europas energipolitik og forsyningssikkerhed, hvilket i sig selv fremhæves af eksperter som et sikkerhedspolitisk problem.

Men gasledningen, som supplerer den eksisterende Nordstream 1, vil også undergrave Ukraines økonomi, der i dag er dybt afhængig af indtægterne som transitland for russisk gas til Europa. Herudover vil flere gasledninger fra Rusland til Europa også gøre det mindre attraktivt at investere i vedvarende energi.

Især de sikkerhedspolitiske faktorer har fået USA og en række sikkerhedseksperter til at advare mod gennemførelsen af projektet. Men både Danmark og Sverige får reelt svært ved at sige nej til den russiske ansøgning, fordi internationale traktater sikrer tredjelande ret til at føre kabler og rørledninger gennem andre landes havområder, medmindre det vil skade for eksempel miljøet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I den sammenhæng fremhæver Nordstream 2, at den eksisterende Nordstream 1 gasledning ikke har ført til miljøgener, og at både Danmark og Sverige for 7-8 siden godkendte byggeriet af Nordstream 1.

En Megafonmåling gennemført for Politiken og TV 2 viser, at et flertal af danskere er imod den nye gasledning, uanset om den skulle give lokale økonomiske fordele. 49 procent siger nej tak, mens 32 procent af de adspurgte godt 1.000 personer siger ja.

Blandt de politiske partier er det kun Liberal Alliances vælgere, der går ind for et dansk ja til Nordstream 2, mens modstanden er størst blandt venstrefløjens vælgere.

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden