Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Tidligere folketingsmedlem Özlem Cekic var en af de danske tyrkere, der frygtede at være på en særlig sort liste for kritikere af det tyrkiske styre.
Foto: Gorm Olesen (arkiv)

Tidligere folketingsmedlem Özlem Cekic var en af de danske tyrkere, der frygtede at være på en særlig sort liste for kritikere af det tyrkiske styre.

Politik

S, V og DF: Tyrkiet må forklare sig – igen

Tyrkiets overvågning i Danmark vækker politisk vrede.

Politik

Politikens oplysninger om den tyrkiske regerings deltagelse i den organiserede registrering af blandt andre borgere, medier og skoler i Danmark vækker politisk vrede.

»Det viser desværre, at den voldsomme mistanke om, at Tyrkiet indsamler disse oplysninger, ser ud til at være underbygget, og omfanget er kæmpestort. Vi må have det her bekræftet gennem en politimæssig efterforskning, og så må Danmark sende de klarest mulige diplomatiske signaler til Tyrkiet«, siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, der tilføjer om sagen:

»Det er endnu et tegn på, at Tyrkiet bevæger sig helt væk fra demokratiet til et autoritært styre«.

Nick Hækkerup (S) vil også have gennemført en politiefterforskning og kalder registreringen »uacceptabel« og den tyrkiske ambassades rolle »særlig bekymrende«.

Dansk Folkeparti peger på, at Tyrkiet ligesom Danmark er medlem af Nato.

»Men Tyrkiet er på vild flugt fra de vestlige frihedsidealer, og de overtræder lovgivningen her i landet. Det er dybt illoyalt. Vi er jo alliancepartnere i Nato, men det forhold må vi efterhånden tvivle på«, siger fungerende udenrigsordfører Kenneth Kristensen Berth (DF).

Han peger på, at den tyrkiske chargé d’affaires i Danmark i sidste uge var kaldt til møde i Udenrigsministeriet, efter at Berlingske Tidende havde beskrevet en stribe tilfælde, hvor dansktyrkere var blevet anmeldt af enkeltpersoner til en særlig ’stikkerlinje’ oprettet af den tyrkiske regering i Ankara.

Blandt de anmeldte var det tidligere folketingsmedlem Özlem Cekic og Socialdemokratiets nuværende folketingsmedlem Lars Aslan, der har kaldt både udenrigs- og justitsministeren i samråd om sagen.

På et møde i Udenrigsministeriet efter Berlingskes artikler har den tyrkiske chargé d’affaires i Danmark afvist, at der finder registrering af politiske modstandere sted.

»Det er fuldstændig grotesk, hvis der nu er bevis for, at den tyrkiske diplomat direkte har løjet«, siger Kenneth Kristensen Berth.

»Jeg kan ikke se andet, end at han straks skal genindkaldes til ministeriet – han skal på tæppet igen, og vi skal have ’svesken på disken’«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce