Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Martin Præstegaard fra Finansministeriet, Barbara Bertelsen fra Justitsministeriet og Jakob Jensen fra Beskæftigelsesministeriet under et debatarrangement på Folkemødet, hvor også Michael Dithmer fra Erhvervs- og Vækstministeriet deltog.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Finansministeriets departementschef: Motivforskning i Dong-sag kan pisse mig lidt af

Den manglede tillid til embedsværket frustrerer departementscheferne. Men de erkender også, at det er et problem, der skal gøres noget ved.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som regeringens diskrete toprådgivere åbner departementschefer normalt slet ikke munden, når offentligheden lytter med. Og gør de det alligevel, så er det ofte med meget afmålte og tørre budskaber.

Sådan var det ikke, da fire departementschefer fra nogle af de mest magtfulde ministerier i en debat om embedsværket omfavnede den afslappede stemning på Folkemødet. Her kom det sågar til flere følelsesladede udbrud fra departementscheferne.

»Det er utroligt, så meget motivforskning, der er om os. Det pisser mig af engang imellem«, sagde departementschef Martin Præstegaard fra Finansministeriet, der fremhævede statens omdiskuterede salg af Dong-aktier:

»At vi havde et særligt motiv til at sælge Dong til Goldman Sachs billigt, hvem fanden er det, der regner sig frem til, at det skulle være et særligt motiv for danske embedsmænd at gøre det? Eller en minister for den sags skyld? Og sådan kan vi hele tiden have masser af sager, hvor vi har nogle særlige motiver for noget, hvor jeg vil sige: Hvem fanden er det, der laver den motivforskning? Det kan pisse mig af lidt«.

Udfaldet fra øverste embedsmand i Finansministeriet kom på spørgsmålet om, hvorvidt de fire departementschefer savner en anerkendelse af deres arbejde. I lighed med politikere og journalister lider embedsmænd nemlig under, at befolkningen ikke nødvendigvis har særlig stor tillid til dem.

Tillidskrise

I sin rolle som ordstyrer fremhævede forfatter og kommunikationsrådgiver Susanne Hegelund en meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget hos 1.000 repræsentativt udvalgte danskere, der viser, at 56 procent af de adspurgte har 'ret begrænset' eller 'meget begrænset' tillid til embedsmænd i de danske ministerier.

Såvel Martin Præstegaard som Barbara Bertelsen fra Justitsministeriet, Jakob Jensen fra Beskæftigelsesministeriet som Michael Dithmer anerkender i mere eller mindre grad problemet.

»Vi lever generelt i en tid, hvor tilliden til systemer - også det politiske system - har været for nedadgående. Det ser vi ikke bare i Danmark. Det er internationalt. Det smitter selvfølgelig også af på embedsværket«, siger Michael Dithmer.

Men hvad er så løsningen?

En ting er selvsagt at undgå dårlige sager. Men det handler også om i højere grad at stille sig frem i offentligheden. Selv om en departementschef ikke må skygge for sin minister, og der kan være behov for et lukket rum i embedsværket, så kan man godt tage en debat om for eksempel Finansministeriets regnemetoder, siger Michael Præstegaard. Også hans kollega i Erhvervs- og Vækstministeriet betoner det udadvendte.

»Den bevægelse, vi ser, er, at vi skal mere ud, stå op på ølkassen og være med i debatterne. Det forsøger vi«, siger Michael Dithmer.

Borger: I er et demokratisk problem

Pludselig bliver de gode intentioner fra departmentscheferne dog udfordret af en borger, der har taget plads på tilhørerpladserne.

En mand ved navn Jørgen Rasmussen betegner de fire topchefer som intet mindre end et »demokratisk problem«.

»Når borgerne henvender sig, så er de svar, vi får, sådan nogle intet-svar. I bringer ikke borgernes bekymringer videre op i systemet. I betragter jer som et filter, I værner de folkevalgte. Så derfor skal I fuldstændig ændre jeres tankegang«, siger han.

Jeg bliver faktisk oprigtig ked af det

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Susanne Hegelund supplerer med sine erfaringer som konsulent for blandt andet kommuner og fortæller, at nogle af hendes kunder spørger hende, hvorvidt de inde på Slotsholmen »griner« af dem og synes, at de er »nogle bonderøve«.

Det får igen en departementschef til at træde ud af den normalt meget tilbageholdende rolle. Denne gang Barbara Bertelsen fra Justitsministeriet.

»Jeg bliver faktisk oprigtig ked af det, når du siger sådan noget, at mine medarbejdere og jeg skulle gå på arbejde for at gøre livet surt for borgerne i Danmark«, siger hun.

Barbara Bertelsen er slet ikke i tvivl om, at borgere har uheldige oplevelser med systemet.

»Det er vi os smerteligt bevidst hver dag. Når vi får breve ind på vores bord eller hører om det, så er det ikke sådan, at vi sidder og griner«, siger hun og tilføjer, hvad der ligner pointen fra debatten:

»Tværtimod. Men det kræver jo, at vi viser det«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden