Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

  Professor emeritus i statskundskab Jørgen Grønnegaard Christensen langer hårdt ud efter Rigsrevisionens beretning om fiskekvoter.
Foto: Ole Lind

Professor emeritus i statskundskab Jørgen Grønnegaard Christensen langer hårdt ud efter Rigsrevisionens beretning om fiskekvoter.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»De har grundlæggende ikke forstået det«: Professor skoser Rigsrevisionens rapport om fiskekvoter

Rigsrevisionen mangler forståelse for offentlig forvaltning, mener anerkendt forvaltningsekspert. Statsrevisorers formand medgiver, at der er noget om kritikken.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der blev ikke lagt fingre imellem, da Rigsrevisionen i sidste uge uddelte hårde øretæver til myndighedernes kontrol med fiskekvoter siden 2002.

»Rigsrevisionen finder, at Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af kvoteejerskab har været meget kritisabel og ikke har understøttet Folketingets intention om, at kvoterne ikke måtte koncentreres på for få hænder«, lød det blandt andet i beretningen.

Men spørger man en af landets mest erfarne eksperter inden for offentlig forvaltning, professor emeritus Jørgen Grønnegaard Christensen, er Rigsrevisionen på visse stræk selv på vildspor i sin kritik.

»Helt grundlæggende kan man sige om Rigsrevisionens beretning, at den afslører en manglende forståelse og accept af den måde, man politisk og administrativt regulerer på her i landet. De har grundlæggende ikke forstået det«, siger Grønnegaard Christensen til Politiken.

Ingen firkantede regler

Han fremførte også sin kritik i en klumme i Weekendavisen i fredags, og hans hovedpointe er, at embedsmændene ikke har haft klare firkantede regler at leve op til. Han påpeger, at da man i 2002 politisk vedtog et nyt system med omsættelige fiskekvoter, var der to formål: Dels at hjælpe et trængt erhverv til højere omsætning, dels at kvoterne ikke måtte blive koncentreret på for få hænder. Men loven fastslog ikke, hvordan de to mål skulle vægtes i forhold til hinanden.

I stedet skulle det efter fiskeriloven være op til det såkaldte Udvalget for Erhvervsfiskeri at rådgive de skiftende ministre om, hvordan man levede op til lovens formål. En praksis, der ifølge Grønnegaard går igen på andre områder, når man regulerer inden for fødevaresektoren.

Derfor undrer han sig over, at Rigsrevisionen i beretningen slår ned på, at embedsmændene ikke har sat mål for, hvornår koncentrationen af kvoter vil kunne siges at være for stor. Det er nemlig ifølge ham helt i tråd med den danske forvaltningstradition på områder som dette. Et område som fiskeri er nemlig så kompliceret, at der ikke kan laves firkantede regler for eksempelvis kvoter. Og derfor var det med åbne øjne, at politikerne i 2002 lagde det i hænderne på Udvalget for Erhvervsfiskeri med blandt andre repræsentanter fra fiskeribranchen at rådgive ministeren om, hvordan loven og dens hensigter blev administreret.

Skæbnens ironi at embedsmænd står for skud

»Sådan gør man på rigtig mange områder her til lands, og det kan man sige både ondt og godt om. Men hvis du har et område, som er politisk følsomt og teknisk kompliceret, så er den eneste måde at håndtere det på ved at tage kombinationen af interesser og viden, som du finder i en sektor, med ind i forvaltningen. Og det har man altså udtrykkeligt forudsat fra politisk side, men glemmer det så nu i situationen«, siger Jørgen Grønnegaard Christensen og tilføjer:

»Der, hvor skæbnens ironi kommer ind i billedet, er ved, at vi har nogle embedsmænd, der - så vidt jeg kan se - ganske loyalt har forsøgt at forvalte de aftaler, der ligger til grund for lovgivningen fra 2002 og frem til i dag. Og det bliver de så fanget i, fordi man får en Rigsrevisionsberetning, som ikke er ordentlig gennemarbejdet«.

Politiken har bedt om en kommentar til kritikken fra rigsrevisor Lone Strøm, men det er blevet afvist.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Statsrevisorformand: Vil tage det op med Rigsrevision

Beretningen fra Rigsrevisionen fik efterfølgende de politisk udvalgte statsrevisorer til at rette en lige så skarp kritik af embedsværkets forvaltning. Kritikken fra Jørgen Grønnegaard Christensen gør dog, at formand for statsrevisorerne Peder Larsen »føler sig nødsaget til nu at tage en drøftelse med Rigsrevisionen om, hvordan de er kommet frem til det her, og hvordan de vil forholde sig til kritikken fra Jørgen Grønnegaards side«.

Allerede nu medgiver Peder Larsen dog, at Rigsrevisionen måske er for hård i sin kritik af de første 12-13 år af perioden – nemlig indtil der kom politisk stort fokus på koncentrationen af kvoter, og hvor det stod klart, at folketingsflertallet gerne ville begrænse kvoterne.

»Inden for de seneste år har der ikke været nogen tvivl om Folketingets intention. Men i forhold til perioden fra 2002 og frem til måske 2015 kunne man måske diskutere, om kritikken (fra Rigsrevisionen, red.) skulle have været en lille smule mere forbeholden«, siger Peder Larsen.

Er Rigsrevisionens beretning for hård ved embedsværket i forhold til den første, lange periode?

»Jeg vil sige, at man skal nok måle med en anden målestok de første år, end man har gjorde det seneste par år«.

For hård i kritikken af de første mange år

Hvad betyder det?

»Folketingsflertallets intention har været mere klar her de senere år end i de første mange år. Og derfor er det måske lidt forkert at måle hele perioden med den samme målestok«, svarer Peder Larsen og tilføjer om sin kommende drøftelse med Rigsrevisionen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Mit gæt er er, at Rigsrevisionen bliver nødsaget til at være på nogenlunde den side, som jeg nu har skitseret over for dig. Altså at de har måske været lidt for hårde i kritikken i starten af perioden, men i slutningen af perioden synes jeg, de har godt belæg for at sige, at man (embedsværket, red.) har modarbejdet Folketingets intention«.

Sagen har blandt andet medført, at to chefembedsmænd har mistet deres stillinger.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden