0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bent Midstrup/Ritzau Scanpix
Foto: Bent Midstrup/Ritzau Scanpix

Danmarks ambassade i London får hævet sin årlige husleje til 14 millioner kroner i de næste 25 år.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk ambassade får huslejehop på 225 millioner kroner

Danmarks ambassade i London får hævet sin årlige husleje til 14 millioner kroner i de næste 25 år.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den galoperende udvikling på ejendomsmarkedet i London rammer nu også den danske statskasse.

Således fremgår det af et nyligt aktstykke fra Folketingets Finansudvalg, at man har nikket ja til at betale omkring 350 millioner kroner i husleje for den danske ambassade på Sloane Street i London over de næste 25 år.

Det svarer til en årlig husleje på 14 millioner kroner.

Den danske stat har lejet bygningen for 99 år frem til år 2069, men af aftalen fremgår det, at huslejen skal justeres hvert 25. år.

Siden 1995 har Danmark betalt 528.500 britiske pund i leje om året - svarende til cirka 5 millioner kroner.

Det betyder, at huslejen fra 2020 stiger med cirka 9 millioner kroner om året, hvilket svarer til en stigning på 225 millioner kroner over 25 år.

Slipper faktisk billigt

Af aktstykkets tekst må man imidlertid forstå, at Danmark faktisk slipper billigt med den massive stigning.

»Udenrigsministeriet har fra flere af hinanden uafhængige, britiske eksperter indhentet vurderinger, der har konkluderet, at grundlejen for ambassaden vil kunne stige mellem 4 til 11 gange det nuværende niveau på 528.500 pund årligt«, står der.

Det vil sige, at eksperternes vurdering er, at markedsudviklingen over de næste 25 år i virkeligheden burde gøre, at den årlige husleje for ambassaden burde ligge på mellem 17 og 47 millioner kroner.

Selv om Danmark således slipper billigere med den aftalte årsleje på 14 millioner kroner, så er Udenrigsministeriet tilsyneladende godt klar over, at det er noget af en ekstraudskrivning, det beder om.

I hvert fald lover ministeriet at undersøge, om det kan fremleje dele af ambassaden til Norge 'eller et andet land' for på den måde at nedbringe huslejetrykket på den danske statskasse.

I forvejen lejer Island og Færøerne sig ind i den sorte bygning nær Hyde Park, som den danske arkitekt Arne Jakobsen var i færd med at indrette, da han døde i 1971.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden