0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den grønneste finanslov nogensinde visner: »Vi har rigtig, rigtig travlt. Jeg er meget frustreret«

Flere projekter står i stampe. Det går »alt, alt for langsomt« med at udmønte grønne tiltag fra finansloven, lyder det fra støttepartier.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Selv om Danmark har travlt, hvis de nye ambitiøse klimamål skal nås, kniber det med at udmønte de grønne initiativer, som allerede er besluttet.​​

Hverken planerne om en ny grøn fremtidsfond, en skovfond, mere urørt skov eller flere penge til at fjerne klimaskadelig landbrugsjord fra produktionen er blevet udmøntet, selv om det blev besluttet i finanslovaftalen 2. december sidste år.

»Det går alt, alt for langsomt«, siger gruppenæstformand Sofie Carsten Nielsen (R), der oplever, at regeringen har det med at »trænere processerne«.

I flere tilfælde var det ellers aftalen, at det skulle gå hurtigt. I forbindelse med tiltaget om at udtage klimaskadelig landbrugsjord fra produktion står for eksempel, at parterne »mødes med henblik på primo 2020 at igangsætte udmøntningen hurtigst muligt«. Men det er altså endnu ikke sket.

»Det er gået for sløvt med at få omsat de grønne ambitioner i finansloven til virkelighed. Vi står med en klimakrise«, siger klimaordfører Signe Munk (SF).

I forvejen har støttepartierne gang på gang efterlyst mere handling fra regeringen. Ikke mindst har de kritiseret regeringen for, at den ikke har sat gang i de helt afgørende forhandlinger om en klimahandlingsplan, der skal sikre, at Danmark lever op til målene i den nye klimalov.

Også i det lys er støttepartierne forundrede over, at regeringen ikke har udmøntet flere af de initiativer, som man trods alt allerede er blevet enige om at sætte i værk.

»Vi har rigtig, rigtig travlt. Jeg er meget frustreret og bekymret over, at vi ikke har fået gennemført mange af de gode initiativer fra finansloven«, siger klimaordfører Mai Villadsen (EL).

Regeringen fastholder, at den arbejder så hurtigt, som det lader sig gøre. Hertil kommer, at coronakrisen har forsinket arbejdet, lyder det fra de ansvarlige ministre.​​

»Klimaet, miljøet og naturen er lige så vigtigt nu, som før coronakrisen, men den nuværende krise har selvfølgelig haft betydning for arbejdet«, lyder det i et skriftligt svar fra miljøminister Lea Wermelin (S).​​

​​

Men Sofie Carsten Nielsen påpeger, at det også gik »meget langsomt« inden coronakrisen:

»Når der blev træneret i månedsvis, også inden corona ramte, så kunne man godt få den mistanke, at det lidt er en del af planen, at det godt må tage lang tid. Og det har vi ikke tålmodighed til«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden