0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Siden 14. marts har grænserne været delvist lukkede, og det gør ondt på turistindustrien.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgmestre vil genåbne grænserne for turister: »Ideen er ikke at åbne en ladeport«

En række borgmestre kræver en dato for genåbning af de danske grænser af hensyn til sommerens turisme. De må vente, mener justitsministeren.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er tvingende nødvendigt, at regeringen melder en dato ud om genåbningen af grænserne. Det mener en række borgmestre, som peger på, at tusindvis af udenlandske turister har booket danske sommerhuse og hoteller i ferieperioden, men er havnet i den situation, at de ikke aner, om de kan rejse ind i landet, mens deres danske værter ikke ved, om de kan ombooke til potentielle danske gæster.

Derfor er der brug for en dato, mener blandt andre Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S), der samtidig foreslår en regelændring, så f.eks. et lejebevis på et sommerhus vurderes som et anerkendelsesværdigt formål til indrejse.

»Vi ser gerne, at man begynder at lægge sig fast på en dato. For Hjørrings vedkommende ser vi gerne en åbning senest 1. juli. Norge og Tyskland ligger lavere i smittetryk, end vi gør«, siger Arne Boelt.

Han nævner, at tyskerne og nordmændene i stort tal har fastholdt deres bestillinger på bureauerne.

»Men hvis det allerede nu står klart, at det er helt urealistisk med en åbning, kan vi lige så godt få det meldt ud, så vi kan begynde at få nogle danskere ind. Hvis vi ikke får gæster i sommerhusene, vil det få en helt vild betydning for vores turisterhverv«, siger Arne Boelt.

Borgmester Erik Buhl Nielsen (V) fra Varde efterlyser som minimum en indikation fra regeringen om, at hvis smittekurverne fortsætter nedad, er forventningen, at grænsen kan åbne f.eks. 1. juli.

»Det er helt afgørende, at vi får åbnet grænsen så hurtigt som overhovedet muligt. Det er vi voldsomt afhængige af«, siger Erik Buhl Nielsen.

Mangler god argumentation

Situationen er den samme i Ringkøbing-Skjern, hvor f.eks. turistmagneterne Hvide Sande og Søndervig befinder sig.

»Jeg mangler virkelig en god argumentation for, hvorfor vi ikke skulle lukke grænserne op«, siger borgmester Hans Østergaard (V).

Han fremhæver, at nedlukningen af grænsen 14. marts ikke var sundhedsfagligt begrundet fra myndighederne. Statsminister Mette Frederiksen (S) tilkendegav dengang, det var en »politisk beslutning«.

»Vi har brug for at vide, hvad vi kan regne med. Det er vigtigt, fordi hovedparten af vores sommerhuse er lejet ud til tyskerne. De skal vide, om de kan udnytte den mulighed eller ej«, siger Østergaard og tilføjer: »Hvis vi vidste, at grænserne ikke bliver lukket op i sommerferien, ville vi også sætte mere i søen for at fylde sommerhusene op med danske turister«.

Ifølge adm. direktør Per Dam fra udlejningsfirmaet Sol og Strand, der har feriehuse over hele Danmark, har det i forvejen ramt som en »forhammer«, at man ikke havde udenlandske gæster i påsken og resten af foråret. Alene for Sol og Strand har grænselukningen frem til 10. maj betydet en tilbagegang på 15.000 bookinger fra udenlandske gæster – svarende til 450.000 overnatninger.

»Hvis man vil undgå en katastrofe, der skal sætte sig spor i mange år fremover, er man nødt til at tænke en kontrolleret åbning af grænsen ind i den genåbning af Danmark, som politikerne diskuterer lige nu«, siger Per Dam.

Borgmester Henrik Frandsen (V) fra Tønder, der rummer turistdestinationen Rømø, foreslår en kontrolleret grænseåbning, så udlændinge, der kan fremvise bevis på, at de har lejet et sommerhus i Danmark, kan rejse ind.

»Ideen er ikke at åbne en ladeport. Man skal blive i området. Hvis man har lejet et sommerhus på Rømø og bliver stoppet i Nordjylland, har man ikke overholdt retningslinjerne«, siger Henrik Frandsen.

Tysklands ambassadør, Detlev Rünger, er bekendt med problemstillingen for de tyske turister og nævner, at tysk turismeindustri kæmper med beslægtede problemstillinger. Også Tyskland indførte i midten af marts grænsekontrol og rejserestriktioner over for nabolandene.

»Så snart epidemiens udvikling tillader at diskutere en lempelse af den nuværende håndtering af grænsekontrollen i det dansk-tyske grænseland, bør dette ske i tæt koordination med hinanden og så vidt muligt i takt. Her skal forbundslandet Slesvig-Holsten selvfølgelig også inddrages«, udtaler Detlev Rünger i en skriftlig kommentar.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) forstår godt problematikken med bookede sommerhuse og hoteller, hvor gæsterne ikke kan få svar om indrejse.

Annonce

»Det kan let blive et underligt løb om at leje sommerhuse. Men vi er nødt til at vente til 10. maj, før de næste initiativer til den her gradvise, forsigtige åbning bliver meldt ud. Vi træder forsigtigt, fordi vi bliver nødt til at se resultatet af de åbninger, der er sket«, siger Hækkerup.

I øjeblikket ser smittekurverne ret fine ud i lande som Norge og Tyskland. Kan man forestille sig, at man åbnede grænsen for nogle nationaliteter og ikke for andre?

»Det tror jeg, er noget af det, der ville kunne indgå i overvejelserne. Men det er ikke overvejelser, som finder sted nu«.

Overborgmester Frank Jensen (S) nævner, at der i København i dag er 35 lukkede hoteller og vandrerhjem, og anerkender, at fremtidsudsigten for oplevelsesindustrien er endog meget dyster.

»Den del af vores økonomi står for en meget stor del af vores beskæftigelse. I øjeblikket forventer branchen at tabe 4,6 mia. kr. i marts, april og maj på international turisme. Det rammer ekstremt hårdt specielt for de dele af Danmark, hvor turismen fylder meget. Det er både kystturismen og storbyturismen«, siger Jensen, der tirsdag skrev til kolleger i de seks største byer i Danmark og opfordrede til i fællesskab at få skabt så meget indenlandsk turisme som muligt.

»Selv om den danske grænse måske kunne åbnes, vil folk være påvirket af det her og i videst muligt omfang holde sig hjemme. Så vi skal gøre alt for at booste den indenlandske turisme«, siger Frank Jensen.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.