0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Thulesen kræver svar fra Frederiksen: Hvem skal betale EU-regning?

DF-formand Thulesen Dahl beder statsminister svare på, hvordan 4,5 milliarder ekstra årligt til EU betales.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Hartmann Schmidt
Foto: Jens Hartmann Schmidt
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark står til at skulle betale cirka 4,5 milliarder kroner ekstra om året til EU.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har henvist til, at de skal findes i forbindelse med efterårets finanslovsforhandlinger.

Men det bliver svært, vurderer Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti.

»De penge, vi ekstra skal betale til EU, er et meget stor beløb i en finanslovssammenhæng. Ofte når man forhandler finanslov, så taler man om, at der skal bruge et par milliarder på at få forligene på plads«, siger han.

DF-formanden mener, at de 4,5 milliarder kroner er en meget stor post at have liggende på forhånd.

»Det er en stor omgang, og derfor synes jeg, at Mette Frederiksen, der har indgået forliget, bør svare på, hvor hun mener, pengene skal komme fra«, siger Kristian Thulesen Dahl.

Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard, skriver på Twitter, at der ved sidste års forhandlinger var omkring tre milliarder kroner at fordele.

Pris på 8000 milliarder kroner

Tirsdag morgen indgik EU’s 27 stats- og regeringschefer en aftale om EU’s budget for de kommende syv år samt en milliardpulje til genopretning efter coronakrisen.

Den samlede pris lyder på 1824,3 milliarder euro - cirka 8000 millarder kroner.

Finansministeriets foreløbige beregninger viser, at Danmarks bidrag stiger med omkring 4,5 milliarder årligt. I den nuværende budgetperiode fra 2014 til 2020 lyder den årlige regning i runde tal på 20 milliarder i gennemsnit.

Efter topmødet blev statsministeren spurgt, hvor de ekstra milliarder skal komme fra.

»Det tager vi til finanslovsforhandlingerne«, sagde Mette Frederiksen.

Skulle Kristian Thulesen Dahl finde pengene, ville han først fokusere på flygtningestramninger.

»Det er ikke nogen nem øvelse, men der er ingen tvivl om, at jeg mener, at man bliver nødt til at kigge på de omkostninger, der er til specielt ikkevestlige udlændinge i Danmark«.

»Ved sidste finanslov blev der brugt trekvart milliard ekstra på udlændinge i Danmark, og dem kunne man starte med at rulle tilbage«, siger han og beder statsministeren melde klart ud, hvor der skal skæres for at finde pengene.

Jan E. Jørgensen, der er EU-ordfører for Venstre, påpeger over for B.T., at det ikke er helt entydigt, at Danmark skal finde 4,5 milliarder ekstra om året.

»Nogle af de penge kommer jo tilbage på andre måder, så det er altid lidt svært at forholde sig til«.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Mads Nissen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten er tilbage: Er statsministerens vaccine-turisme lidt for smart?
  Madsen & Magten er tilbage: Er statsministerens vaccine-turisme lidt for smart?

  Henter…

  Mette Frederiksen gør sig i dag klar til noget af det, mange af os drømmer om: En flyvetur sydpå. Hun er på vej til Israel for at skaffe flere vacciner til danskerne. Turen er blevet mødt med en del kritik, og spørgsmålet er, om det er smart eller egentlig lidt for smart? Det svarer Kristian Madsen på.

  Derefter tager vi en kort afstikker, vi skal ikke længere end til Middelfart, hvor de også taler om vaccine. Og hvad det nu var for et lille hul, borgmesteren pludselig fik i armen.

  Dagens sidste skud falder passende i det danske forsvar, hvor ministeren og generalerne i et stykke tid har ligget i krig - ikke med fjenden, men med hinanden. Handler det om magt, eller forfængelighed?

 • Jens Dresling

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten er tilbage: Om statsministerens svære toer, hendes makrelmadder og den blå borgerkrig
  Madsen & Magten er tilbage: Om statsministerens svære toer, hendes makrelmadder og den blå borgerkrig

  Henter…

  Madsen & Magten er tilbage fra coronapause - og taler stadig om corona.

  I denne udsendelse kan du høre om genåbningen af Danmark, der blev annonceret i går. For størrelse betyder noget, men ingen kan rigtigt blive enige om, hvor på skalaen vi befinder os. Til gengæld er alle enige om farven på genåbningen, den er rød, for de blå partier er ikke med. Betyder det, at oppositionen nu har fundet et svagt punkt hos Mette Frederiksen?

  Så skal vi videre med statsministeren - og hvad hun laver derhjemme. Det handler blandt andet om madvaner og rengøring, men også om politisk kommunikation, mener Kristian Madsen.

  Til sidst handler det om oppositionen, og hvem der egentligt er chef for den del af det politiske Danmark. I et lille stykke tid var det Jakob Ellemann, men nu styrtbløder Venstres vælgere, og Søren Pape er lige så stor – eller større end Ellemann. Og Pernille Vermund er faktisk tæt på. Så hvem er blå statsminister-kandidat, eller er det i virkeligheden lige meget?

Annonce

For abonnenter

Podcasts