0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Jurister sår tvivl om gældende regler for adskillelse af asylpar

Ifølge to jurister er der problemer med den nuværende praksis om adskillelse af asylpar.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Inger Støjberg insisterede på adskillelse af asylpar..

Politik

Jurister åbner for en ny dimension i sagen om Inger Støjbergs (V) instruks om adskillelse af asylpar.

Det skriver Dagbladet Information.

Ikke alene var der problemer med juraen, da forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg i februar 2016 beordrede adskillelse af asylpar.

Nu viser det sig ifølge to jurister, at der også er problemer med den nuværende praksis.

Både konstitueret direktør for Institut for Menneskerettigheder Louise Holck og professor og ekspert i menneskerettigheder Jens Vedsted-Hansen fra Aarhus Universitet vurderer umiddelbart, at der er problemer med retningslinjerne.

»Min foreløbige vurdering er, at der mangler klar hjemmel, og at legalitetskravet derfor ikke er fuldt opfyldt set ud fra et menneskeretligt perspektiv, siger Louise Holck til Information.

»At adskille par mod deres vilje er et voldsomt indgreb, navnlig i en så sårbar situation. Der er jo tale om par, der er flygtet fra deres hjemland. Det må derfor kræve en meget klar hjemmel«, tilføjer hun.

Det er Jens Vedsted-Hansen enig i.

I disse uger og måneder er den såkaldte Instrukskommission ved at afhøre embedsmænd og forhenværende ministre om de mulige ulovligheder i sagen fra 2016 om adskillelse af asylpar.

Omdrejningspunktet for Instrukskommissionens arbejde er, at Udlændinge- og Integrationsministeriet tilbage i februar 2016 udsendte en pressemeddelelse, der foreskrev adskillelse af samtlige af asylparrene.

Som Ombudsmanden har slået fast, er en sådan undtagelsesfri praksis ulovlig, og i december 2016 udsendte Udlændinge- og Integrationsministeriet også et notat, der åbner for undtagelser til hovedreglen om adskillelse.

Det er dette notat, som den nuværende praksis er baseret på. Det foreskriver, at unge par, hvor den ene part er under 18 år, som udgangspunkt indkvarteres adskilt. Og hvis særlige forhold taler imod adskillelse, kan de få lov at blive sammen.

Men Instrukskommissionen har ved en række afhøringer boret i, om embedsmændene under udarbejdelsen af notatet overvejede, hvorvidt der overhovedet er hjemmel i den gældende lovgivning til at adskille asylparrene på den måde.

Og det er altså ifølge Louise Holck og Jens Vedsted-Hansen meget tvivlsomt.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause
  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause

  Henter…

  Madsen & Magten udkommer ikke i øjeblikket. På grund af corona-epidemien er vi så få som muligt på arbejde på Politiken. Derfor udgår vores ugemagasiner 'Bogfolk', Madsen & Magten' og 'Klimanørd'. Vi glæder os til at vende tilbage med nye udsendelser, så snart som muligt.

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

Annonce

For abonnenter

Podcasts