0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Beretninger om sexisme er væltet ind: »Hvis vi ikke havde lovet anonymitet, var de her ting aldrig kommet frem«

Fire yngre kvinder har samlet 79 vidnesbyrd om sexisme i politik. Til lokale møder, landsmøder, på Christiansborgs gange og til uformelle sociale sammenkomster. Kvinderne mener, at eksemplerne viser, at sexisme findes i politik på tværs af partier. Og de mener, at det er på tide, at partiernes ledelser gør op med en sexistisk kultur.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Fra venstre Freja Fokdal (R), Maria Gudme (S), Camilla Søe (V) og Sigrid Friis (R).

Politik

De skrev til kvinder i deres netværk. De sendte et brev, som slog fast, der findes sexisme i politik, og spurgte, om kvinderne ville skrive under.

Og så tilbød de, at kvinderne anonymt kunne at fortælle om konkrete sexistiske oplevelser i det politiske liv.

Siden er det braget ind. Fra mandag aften til torsdag aften har 322 tidligere eller nuværende politisk aktive kvinder primært under 35 år på tværs af partier skrevet under. 79 har delt oplevelser om verbale og fysiske krænkelser i det politiske Danmark.

»Det var voldsomt. Vi kunne bare sidde og se det vokse i vores hænder«, som en af initiativtagerne, Camilla Søe, forklarer om initiativet, der går uden om politikerne på Christiansborg for fokusere på et »opråb nedefra«.

Foruden Camilla Søe er initiativtagerne Maria Gudme, Freja Fokdal og Sigrid Friis. De er mellem 24 og 31 år og alle politisk aktive – en i Venstre, en i Socialdemokratiet og to i Radikale Venstre. En er mangeårigt medlem, en anden er tidligere partiansat, en tredje sidder i regionsrådet og en fjerde sidder i sit partis hovedbestyrelse.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause
  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause

  Henter…

  Madsen & Magten udkommer ikke i øjeblikket. På grund af corona-epidemien er vi så få som muligt på arbejde på Politiken. Derfor udgår vores ugemagasiner 'Bogfolk', Madsen & Magten' og 'Klimanørd'. Vi glæder os til at vende tilbage med nye udsendelser, så snart som muligt.

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce