0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ida Auken kommer med hårdt angreb på Sofie Carsten Nielsen: Jeg fortalte hende, hvordan Østergaard befamlede en ung kvinde, og hun dækkede over ham

I et Facebook-opslag skriver det radikale folketingsmedlem Ida Auken, at hun advarede Sofie Carsten Nielsen om Morten Østergaards opførsel. Sofie Carsten afviser på Facebook på det kraftigste Aukens anklage.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Ida Auken. (t.h.) genantænder debatten om Morten Østergaards og Sofie Carsten Nielsens håndtering af krænkelsesager.

Politik

Den nye radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, har dækket over flere episoder, hvor tidligere leder Morten Østergaard har opført sig krænkende.

Det skriver folketingsmedlem Ida Auken (R) på Facebook.

I et opslag lyder det, at hun har oplevet Morten Østergaard opføre sig grænseoverskridende og befamle en kvinde under Folkemødet på Bornholm i 2017.

Herefter, skriver Ida Auken, bad hun »udtrykkeligt« Sofie Carsten Nielsen om at gribe ind over for Morten Østergaard.

»Svaret til mig fra ledelsen dengang var, at man var begyndt at mandsopdække Morten og lægge ham i seng, når han blev for beruset. Jeg sagde, jeg ikke mente, det var godt nok«, skriver Ida Auken.

Stefan Emkjær, formand i Vesterbrokredsen, hvor Ida Auken er opstillet, siger, at han ikke har været i kontakt med Ida Auken. Han har endnu ikke læst hendes Facebook-opslag. Det har ikke været muligt at få fat på Ida Auken, der har orlov fra Folketinget grundet stress.

Hun skriver videre, at flere i partiet efterfølgende har afvist at være blevet orienteret.

»Sofie Carsten Nielsen har efterfølgende afvist at have hørt sådan en historie om Morten Østergaard, og det samme har landsformanden (Svend Thorhauge, red.). Den tredje person, partisekretæren, har modsat de to andre skriftligt bekræftet, at jeg har talt med ham om sagen«, skriver Auken.

Hun fulgte sagen op med endnu en samtale i 2018. Her gjorde Auken det klart, at hun havde mistet tilliden til Morten Østergaard som leder for De Radikale på baggrund af blandt andet hans opførsel over for kvinder.

»Så jeg er ikke i tvivl om, at Sofie Carsten Nielsen vidste, hvordan Morten Østergaard opførte sig, og valgte at dække over ham i stedet for at tage det nødvendige opgør«, skriver Ida Auken.

Ida Auken sendte lørdag en mail til folketingsgruppen. I mailen fortæller hun om den historie, hun skriver om på Facebook onsdag.

I mailen skriver hun, at det ikke var korrekt, når ledelsen sagde, at de ikke kendte til flere sager. Hun opfordrer i mailen til at give det fulde billede til folketingsgruppen.

Sofie Carsten Nielsen afviser

Sofie Carsten Nielsen har flere gange afvist at kende til andre sager end en sag fra omkring 10 år siden, der omhandler folketingsmedlem Lotte Rod og nu afgåede leder Morten Østergaard.

Her har Østergaard erkendt, at han lagde en hånd på låret af Lotte Rod mod hendes vilje.

Men mandag aften kom det frem, at det radikale folketingsmedlem Katrine Robsøe 17. september orienterede Nielsen om, at hun også var blevet berørt af Østergaard mod sin vilje.

Både Katrine Robsøe og Lotte Rod bad Sofie Carsten Nielsen om at holde sagerne fortrolige, hvilket hun har respekteret.

Af samme grund har hun afvist at have dækket over noget, når hun direkte blev spurgt om kendskab til andre sager.

Men det er altså forkert, mener Ida Auken.

Tirsdag aften udtrykte hovedbestyrelsen tillid til Sofie Carsten Nielsen som ny leder.

Hun nævner, at »der selvfølgelig var tale om mere alvorlige handlinger end en hånd på et lår«.

Det har endnu ikke været muligt for Ritzau at få en kommentar fra Sofie Carsten Nielsen eller Svend Thorhauge.

På Facebook afviser den nyslåede radikale leder dog Aukens anklager:

»Jeg er rasende over de påstande Ida Auken i dag har rejst på sin Facebook. Jeg afviste det pure i lørdags, da Ida sendte beskyldningerne mod mig og vores landsformand i en mail til Folketingsgruppen. Og jeg afviser det igen nu«.

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Jens Dresling

  Masserne & Magten

  Henter…

  Baglandet tvivler på statsministeren, men Netto elsker Mette, og hendes fjender har overgivet sig

 • Gregers Tycho

  Masserne & Magten

  Henter…

  Borgens svære parforhold, et håndtryk og et forlist venskab

 • Jens Dresling

  Masserne & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Hummelgaard har kittel-angst, Mette F. har kirke og killinger, og Rohde har kristendommen