0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Heunicke afviser beskyldninger om covid-19-egenrådighed

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mener, regeringen har inddraget Folketingets partier under coronakrise.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Regeringen har inddraget Folketingets øvrige partier alt for lidt i beslutningerne under coronakrisen.

Sådan har det længe lydt fra især oppositionen, men også regeringens egne støttepartier har i et stykke tid sunget med på melodien.

Tirsdag har Dansk Folkeparti og Venstre hevet sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd i Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg.

Partierne kræver svar på, hvordan regeringen planlægger at inddrage borgere og Folketingets politikere fremover i arbejdet med at træffe beslutninger om blandt andet covid-19-restriktioner.

»Det første, vi skal bruge samrådet til, er måske at finde ud af, om vi har samme definition på, hvad det at inddrage betyder. Det, vi fornemmer, når vi har været til covid-19-følgegruppemøder, er, at vi bliver informeret«, siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

I covid-19-følgegruppen er alle Folketingets partier repræsenteret. Mange partier mener imidlertid, at det er yderst begrænset, hvor meget regeringen har inddraget følgegruppen i beslutningerne.

Ordre om at aflive mink

Det har ført til anklager om, at regeringen handler egenrådigt og magtfuldkomment, senest med minkskandalen som skræmmeeksempel.

I november udstedte regeringen en ordre om at aflive alle mink i Danmark, hvilket senere viste sig at være uden hjemmel i lovgivningen.

Magnus Heunicke afviser under samrådet, at regeringen inddrager Folketingets øvrige partier for lidt.

Han remser en stribe af møder og korrespondancer op.

»Fra 11. marts til dags dato er der afholdt 33 møder i covid-19-følgegruppen«.

»Følgegruppen har modtaget 204 mails med skriftlige orienteringer i samme periode, og siden 1. marts er der stillet 1.037 skriftlige spørgsmål fra Folketingets udvalg, 121 paragraf 20-spørgsmål og 38 samrådsspørgsmål om coronarelaterede forhold«, siger han.

Han fortæller, at planen er at fortsætte i samme spor.

»Konkret har vi varslet drøftelser i følgegruppen her i begyndelsen af december om de nationale restriktioner, der løber til og med henholdsvis 13. december og 2. januar.

»De indebærer også drøftelser om afholdelse af jul«, siger Magnus Heunicke.

Orienteret covid-19-følgegruppe

Sundhedsministeren siger, at regeringen ’helt sikkert’ vil kunne inddrage de andre partier mere. Men stadig med danskernes sundhed som allerøverste prioritet, siger han.

Liselott Blixt beder herefter Magnus Heunicke om at definere, hvad det ifølge ham vil sige at inddrage andre mennesker.

»Det definerer jeg på den måde, at vi har orienteret covid-19-følgegruppen«, svarer Magnus Heunicke.

»Ja, så kan det jo ikke undre nogen, at den magt, vi gav ministeren (Heunicke, red.), da vi lavede epidemiloven, er faktisk den, vi vil trække væk igen«.

»I Dansk Folkeparti vil vi gøre alt for, at den magt ikke kommer tilbage igen«, siger Liselott Blixt.

12. marts vedtog alle Folketingets partier en ændring af epidemiloven, så sundhedsministeren fik udvidede beføjelser.

Der er en såkaldt solnedgangsklausul, hvilket betyder, at den gældende epidemilov udløber 1. marts næste år.

ritzau

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause
  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause

  Henter…

  Madsen & Magten udkommer ikke i øjeblikket. På grund af corona-epidemien er vi så få som muligt på arbejde på Politiken. Derfor udgår vores ugemagasiner 'Bogfolk', Madsen & Magten' og 'Klimanørd'. Vi glæder os til at vende tilbage med nye udsendelser, så snart som muligt.

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce