0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Avis: Styrelse opfattede besked på pressemøde om mink som en ordre

Regeringen mener ikke, statsministeren beordrede alle mink aflivet. Men sådan forstod styrelse det.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Det var på dette virtuelle pressemøde 4. november, at statsminister Mette Frederiksen (S) udtalte, at alle mink skulle aflives. Regeringen afviser, at det var det samme som en ordre. Nye dokumenter viser, at i hvert fald Miljøstyrelsen opfattede det som en ordre.

Politik

Det var ifølge regeringen ikke en ordre, da statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde 4. november sagde, at »alle mink skal aflives«. Men sådan blev det imidlertid opfattet i Miljøstyrelsen, viser dokumenter, som Jyllands-Posten har fået via en aktindsigt hos styrelsen. I en afgørelse fra den 6. november skrev Miljøstyrelsen direkte, at alle mink i Danmark er ’beordret aflivet’.

Det blev gentaget ord for ord dagen efter i endnu en afgørelse, der gav dispensation til at nedgrave døde mink i jyske skove.

Pressemødet om, at alle mink skal aflives har sidenhen fået regeringen i modvind. Det skyldes, at det senere viste sig, at der ikke var hjemmel i loven til at kræve alle mink aflivet. Beskeden blev i medierne betegnet som en ’ordre’, og sådan blev den også forstået i dagene efter pressemødet af de mange minkavlere, som straks gik i gang med at slå deres mink ned.

Professor: Intet problematisk ved at betegne besked som ordre

Ifølge Kristian Lauta, der er juraprofessor ved Københavns Universitet, er der ingen tvivl.

»Det har været kommunikeret som en ordre og er blevet opfattet som en ordre. Selv for myndighederne stod det tilsyneladende klart, at det var en ordre«, siger han til Jyllands-Posten.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) og hans ministerium mener ikke, at det er korrekt at omtale regeringens beslutning som en ordre. I en pressemeddelelse fra 23. november skriver ministeriet, at en udtalelse på et pressemøde ikke kan udgøre en ’ordre’ (en befaling eller et pålæg) til borgerne – for eksempel minkavlerne.

»Det er faktuelt forkert at omtale dette som en ’ordre’«, stod der blandt andet.

Professor ved Juridisk Institut Frederik Waage har tidligere udtalt til Ritzau, at han selv har brug ordet ’ordre’, når han har udtalt sig i medierne. Hans vurdering var 23. november, at der ikke er noget problematisk ved at betegne den klare besked om aflivningen af mink som en ordre.

Minkavlerne modtog efter pressemødet en mail, hvor det stod, at alle mink – også dem uden for risikozonerne – skulle aflives hurtigst muligt. Det gjaldt altså også raske mink. Ordet ’skal’ står nævnt 31 gange.

I pressemeddelelsen fra 23. november medgiver Justitsministeriet, at brevet fra Fødevarestyrelsen til minkavlerne kunne forstås som et påbud.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

 • Philip Davali/Ritzau Scanpix

  I dette afsnit skal det handle om mandagens pressemøde, hvor Mette Frederiksen rullede en bølge af corona-stramninger ud og pludselig lignede den statsminister, vi lærte at kende i marts. Så er alt godt igen for regeringen? Hvad gør en klog Ellemann nu? Og hvordan kan det være, at Mette Frederiksen slipper så godt afsted med ikke at svare på mediernes spørgsmål?

  Vi kommer heller ikke udenom finansloven og det gavehumør, Nicolai Wammen tilsyneladende er i. Men hvor kommer alle pengene fra? Og hvorfor sidder ikke alle partier med rundt om træet?

Annonce

For abonnenter

Podcasts