0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Advokater: Der er grundlag for en rigsretssag og rimelig formodning om domfældelse mod Støjberg

Advokater har nu på møde fremlagt deres syn på Instrukskommissionens delberetning over for Folketinget. DF-deltager kalder deres konklusion »skandaløst«.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Valdemar Ren
Foto: Valdemar Ren
Politik

Der er grundlag for en rigsretssag og ud fra Instrukskommissiones delberetning en rimelig formodning om domfældelse mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i sagen om adskillelse af asylpar.

Det vurderer de to uvildige advokater, som Folketinget har hyret til at udlægge Instrukskommissionens delberetning.

Det oplyser flere kilder, der sidder med ved mødet onsdag formiddag, til Politiken. Og ifølge de to advokaters skriftlige redegørelse, som Politiken også har set, er det formuleret på denne måde:

»Samlet set er det vores vurdering, at der på baggrund af Beretningen er grundlag for at rejse tiltale mod tidligere minister Inger Støjberg for Rigsretten vedrørende indkvarteringsordningen og dens administration (se forhold 1 nedenfor), og at der er en rimelig formodning om, at Rigsretten, hvis Instrukskommissionens bevisvurderinger ikke ændres, eller nye afgørende beviser fremkommer, vil finde, at der foreligger forsæt eller grov uagtsomhed, hvorved tiltalen kan føre til domfældelse«.

Den egentlige beslutning om, hvorvidt der skal rejses en rigsretssag, kan dog kun træffes af Folketinget, hvor der skal være flertal for det.

På forhånd har Radikale Venstre, Liberal Alliance og Alternativet meldt ud, at alene delberetningen fra Instrukskommissionen danner grundlag for en rigsretssag, mens Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, i juleferien vakte opsigt ved at fastslå, at det ikke kan afvises, at Venstre også kommer til at bakke op om en rigsretssag.

Derfor vil fokus i høj grad være på Socialdemokratiet, der menes at sidde med de afgørende mandater og dermed magten til at bestemme, om Støjberg skal for rigsretten.

Uret tikker

Forældelsesfristen i den såkaldte ministeransvarlighedslov er fem år, og da Støjbergs beslutning om at adskille de omtalte par fandt sted 10. februar 2016, skal en evt. rigsretssag være anlagt senest den dato i år. Derfor har Instrukskommissionen også arbejdet under tidspres og valgte allerede i december at udgive en delberetning, som Folketinget kunne tage bestik af.

En af dem, der er imod en rigsretssag, er DF’s gruppeformand Peter Skaarup. Da han sidst på formiddagen forlod mødet for en kort stund, bekræftede han udlægningen.

»Og jeg synes, det er skandaløst, fordi jeg betragter det som venstrefløjens forsøg på at stække Inger Støjberg og de tanker, hun har haft i forsøget på at få skilt de ældre mænd fra de unge piger. Det er skammeligt, at man er i den situation, at der kommer en anbefaling om en rigsretssag«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Discovery+

  Madsen & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Hvad har Løkke i posen, hvorfor fik Khader skældud, og hvad er det med politikere og asfalt?

 • Jens Dresling

  Madsen & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Dørmanden Tesfaye, et sandt retroforslag og Kofods livline

 • Madsen & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Redder regeringen Syriens-børn for at redde Kofod? Hvorfor er Bager bitter? Og fik Ellemann andet end en frisør-tid?