0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Støjberg forsvarer sig på Facebook inden afgørende møde om rigsretssag

»Jeg ville ikke kunne se mig selv i øjnene, hvis jeg havde undladt at gribe ind i 2016«, skriver Inger Støjberg.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Inger Støjberg på vej til et møde i Venstres folketingsgruppe torsdag morgen.

Politik

Mens et flertal torsdag måske vil stille sig bag en rigsretssag mod Inger Støjberg (V), er hovedpersonen selv ude på Facebook med et forsvar for adskillelse af asylpar. Den tidligere udlændinge- og integrationsminister tager udgangspunkt i et fætter-kusine par på 28 år og 14 år, som DR Detektor har beskrevet.

»Jeg får ondt i maven og bliver trist, når jeg læser det her. En pige bliver gift med sin fætter arrangeret af faren. Jeg håber virkelig, at enhver udlændingeminister – uanset partifarve – ville gribe ind«.

»Jeg greb ind, og jeg ville ikke kunne se selv mig selv i øjnene, hvis jeg havde undladt at gribe ind den gang i 2016, skriver Inger Støjberg på Facebook.

DR Detektor skriver, at det iranske asylpar kom til Danmark i begyndelsen af september 2015 og boede sammen på Center Sandholm i Allerød. Pigen var under den seksuelle lavalder på 15 år. Alligevel mente hendes socialrådgiver i Allerød Kommune, at hun havde bedst af at bo sammen med sin 28-årige ægtemand, der også var hendes fætter.

Udlændingestyrelsen adskilte først parret flere måneder senere i slutningen af januar 2016. Styrelsen har ellers sagt, at unge asylpar som dette altid er blevet adskilt ved ankomst til Danmark, hvis pigen har været under 15 år.

»Barnebrude er et forfærdeligt fænomen, og jeg vil – som jeg ville dengang – gøre alt, hvad jeg kan, indenfor lovens rammer, for at beskytte pigerne«, skriver Inger Støjberg med henvisning til den konkrete sag.

»Klart ulovlig«

Torsdag morgen øges tilslutningen til en rigsretssag mod Inger Støjberg dog. En enig folketingsgruppe hos de konservative har meddelt, at de stemmer for. Beslutningen kommer, efter at først Instrukskommissionen og derefter uvildige advokater udpeget af Folketinget har konkluderet, at der er grundlag for en rigsretssag. Torsdag ventes Venstre også at melde ud. Socialdemokratiet har endnu ikke meddelt, hvor de står.

Den mulige rigsretssag handler om adskillelse af unge asylpar tilbage i 2016. Dengang var Inger Støjberg udlændinge- og integrationsminister, og hun bad sit embedsværk om at adskille par, hvor den ene var mindreårig.

Det skete ifølge Instrukskommissionen via en instruks, som fastslog, at alle parrene skulle adskilles uden undtagelse. Danmark er dog forpligtet til at lave en individuel vurdering af sagerne, men det skete ikke.

Instrukskommissionen har på den baggrund konkluderet, at instruksen var »klart ulovlig«, og at Støjberg var blevet advaret. To uvildige advokater hyret af Folketinget har sagt, at sagen med en »vis formodning« kan føre til dom.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause
  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause

  Henter…

  Madsen & Magten udkommer ikke i øjeblikket. På grund af corona-epidemien er vi så få som muligt på arbejde på Politiken. Derfor udgår vores ugemagasiner 'Bogfolk', Madsen & Magten' og 'Klimanørd'. Vi glæder os til at vende tilbage med nye udsendelser, så snart som muligt.

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

Annonce

For abonnenter