0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Splittet Venstre støtter en rigsretssag mod Støjberg

Venstres folketingsgruppe har torsdag morgen diskuteret, om partiet skal stemme for en rigsret mod partifællen Inger Støjberg. V. stemmer for men gruppen fritstilles. I forvejen er der flertal, da Socialdemokratiet stemmer for en rigsretssag.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Politik

Venstres folketingsgruppe stemmer for en rigsretssag mod mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Sådan lyder det fra Venstres partiformand, Jakob Ellemann-Jensen, efter at partiets folketingsgruppe torsdag morgen har holdt gruppemøde om sagen om de ulovlige adskillelser af asylpar tilbage i 2016, da Støjberg som minister beordrede adskillelser.

Ellemann-Jensen henviste til de to advokater, der på Folketingets vegne har vurderet, at Instrukskommissionens beretning danner grundlag for en rigsretssag, og at der er en rimelig formodning om, at hun også vil blive dømt.

»De anklager havde jeg ønsket kunne gå væk. Jeg havde ønsket, at de kunne forsvinde på anden måde end ved en rigsretssag. Det kan de ikke, og derfor støtter Venstre nedsættelsen af en rigsret mod Inger Støjberg for den ulovlige instruks«, siger formanden.

Han betegner gruppemødet som »følelsesladet«, hvorfor gruppen bliver fritstillet.

»Det her handler om en kollega; en dygtig kollega; en kær kollega. Derfor så er det også min beslutning, at Venstres gruppe stilles frit. Vi har brug for en afklaring, men vi har også brug for, at der tages hensyn til, at der er mennesker, som har været kolleger i 20 år. Og derfor er der mange følelser på spil også. Det betyder, at der er ni, der kommer til at stemme nej til nedsættelsen af en rigsret. Det mener jeg godt, at vi kan rumme i Venstre, for det her handler også om andet og mere end politik«.

Han tilføjer:

»Det, der er vigtigt for mig, er at få en afklaring af det her spørgsmål. For de anklager om, at Venstre ikke skulle kære sig om lov og ret, når det gælder vores egne – de anklager kan jeg ikke leve med«.

Han lægger ikke skjul på, at han helst havde været anklagen foruden.

»Men de anklager, som hænger over os, de anklager, der hænger over Inger, er så alvorlige, og de kan ikke stå uimodsagt. Vi kan ikke bare trække på skuldrene og tro, at det går væk. Når sådan nogle anklager rejses, så er vi nødt til at få dem modbevist, og det er der ikke andre værktøjer til end en rigsret«.

På spørgsmålet, om han forventer, at Støjberg i den kommende rigsretssag vil blive kendt skyldig, svarer Venstre-formanden »nej«.

»Nej, vi har haft vores to egne advokater til også at se på den her sag, og de siger, at sagen ikke er så sort-hvid, som man kan få et indtryk af i Instrukskomissionens beretning. Derfor er det jo også min forhåbning, at den her sag vil føre til en frifindelse. Det er det, vi håber på i Venstre. Men derfor er vi nødt til stadig væk at have en afklaring«.

Om Støjberg kan fortsætte som retsordfører, er endnu uvist.

»Det har vi simpelthen ikke taget stilling til. Det har vi ikke drøftet. Vi har møde i Venstres gruppebestyrelse senere i dag, hvor vi vil drøfte det«, siger Jakob Ellemann-Jensen.

I forvejen flertal

Meldingen fra Venstre kommer kort efter, at Socialdemokratiet – ligeledes på et formiddagsgruppemøde torsdag – er blevet enige om, at partiet stemmer for en rigsret, hvorved flertallet i forvejen kan konstateres.

På forhånd havde Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, Liberal Alliance samt Det Konservative Folkeparti meldt ud, at de stemmer for en rigsret, mens Venstres tidligere formand, Lars Løkke Rasmussen, der nu er løsgænger i Folketinget, onsdag meddelte, at han stemmer imod en rigsretssag mod sin tidligere minister.

Sagen har allerede fået store konsekvenser i Venstre, da Ellemann-Jensen i december meddelte, at han potentielt kunne komme til at stemme for en rigsretssag mod sin daværende næstformand.

Det førte til åbenlys uenighed mellem de to og resulterede i, at Støjberg efter pres trak sig fra næstformandsposten. Siden har der været spænding om, hvorvidt hun kan være på vej ud af Venstre.

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

 • Philip Davali/Ritzau Scanpix

  I dette afsnit skal det handle om mandagens pressemøde, hvor Mette Frederiksen rullede en bølge af corona-stramninger ud og pludselig lignede den statsminister, vi lærte at kende i marts. Så er alt godt igen for regeringen? Hvad gør en klog Ellemann nu? Og hvordan kan det være, at Mette Frederiksen slipper så godt afsted med ikke at svare på mediernes spørgsmål?

  Vi kommer heller ikke udenom finansloven og det gavehumør, Nicolai Wammen tilsyneladende er i. Men hvor kommer alle pengene fra? Og hvorfor sidder ikke alle partier med rundt om træet?