0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

145 folketingsmedlemmer vil stemme for rigsretssag

Torsdag blev det klart, hvem der stemmer for og imod en rigsretssag mod Inger Støjberg.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
Politik

Torsdag blev der klarhed over, hvordan Folketingets partier stiller sig i forhold til en rigsretssag mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Der danner sig et billede af 145 mandater for en rigsretssag og 30 mandater imod. De fire nordatlantiske medlemmer af Folketinget er ikke talt med.

Her er et overblik over, hvor de enkelte partier står (antal mandater i parentes):

For rigsretssag:

Socialdemokratiet (48):

»Det er vigtigt for Socialdemokratiet at gøre klart, at en minister både kan og skal sætte den politiske retning, herunder kunne udfordre og sætte spørgsmålstegn ved embedsværkets vurderinger og indstillinger og lade dem afsøge alternativer i arbejdet med politiske løsningsforslag«.

»Dette må dog selvsagt ikke føre til, at en minister - trods flere advarsler - er ansvarlig for, at der iværksættes en klart ulovlig administration«, siger statsminister Mette Frederiksen i en pressemeddelelse torsdag.

De Konservative (12):

»Lov er lov, og lov skal holdes, uanset hvem vi er, og hvad vi i øvrigt står for«, skriver gruppeformand Mai Mercado (K) på Facebook.

Radikale Venstre (16):

»Nu har også uvildige advokater talt. Der er begået lovbrud. Ingen er hævet over loven. Det er oplagt at få sagen for rigsretten«, skriver retsordfører Kristian Hegaard på Twitter.

Enhedslisten (13):

»For mig at se er der ingen tvivl om, at Inger Støjberg bør stilles for en rigsret«, siger retsordfører Rosa Lund efter advokaternes vurdering.

SF (15):

»For SF er det principielt, at man som minister handler indenfor lovens rammer. Nu skal sagen vurderes af rigsretten, og så er det op til den, om der i sidste ende kan fældes en dom, skriver SF’s retsordfører«, Karina Lorentzen, på Twitter.

Liberal Alliance (3):

»At Folketinget i denne situation skulle sige, at den sag vil vi ikke have prøvet ved en domstol, kan jeg slet ikke forestille mig«, siger folketingsmedlem Ole Birk Olesen.

Alternativet (1):

»Advokaternes vurdering af Instrukskommissionens rapport bekræfter kun Alternativets holdning om, at Inger Støjberg skal for en rigsret«, siger partiets medlem af Folketinget, Torsten Gejl.

Løsgængere (5):

Derudover har løsgængerne Simon Emil Ammitzbøll-Bille, Orla Østerby og de tre løsgængere, der tilsammen kalder sig Frie Grønne, alle anbefalet en rigsretssag.

Venstre (32):

Venstre kommer til at anbefale en rigsret mod Inger Støjberg, men medlemmerne af folketingsgruppen stilles frit til at stemme, som de vil. 32 af de 41 medlemmer har indikeret, at de vil stemme for en rigsret.

Imod rigsretssag:

Dansk Folkeparti (16):

»Inger Støjberg er udsat for den værste af alle former for hetz«, skriver Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, på Facebook. Hans parti mener ikke, at der er belæg for en rigsretssag.

Nye Borgerlige (4):

»For os er det fuldstændigt afgørende, at der ikke er ét eneste vidne, der siger, at ministeren (Inger Støjberg, red.) har beordret dem til at gøre noget ulovligt, siger partileder Pernille Vermund.

Lars Løkke Rasmussen (1):

Løsgænger Lars Løkke Rasmussen var statsminister, da lovbruddene fandt sted, men er frikendt af Instrukskommissionen. Han stemmer imod en rigsretssag.

De ni fra Venstre (9):

Inger Støjberg og otte andre Venstre-medlemmer af Folketinget vil stemme imod en rigsretssag. Det har de fortalt på et gruppemøde i Venstre ifølge formand Jakob Ellemann-Jensen. Blandt de otte er formand for Retsudvalget Preben Bang Henriksen og udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen. De øvrige seks er Thomas Danielsen, Mads Fuglede, Britt Bager, Hans Christian Schmidt, Kristian Pihl Lorentzen og Peter Juel-Jensen.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

 • Philip Davali/Ritzau Scanpix

  I dette afsnit skal det handle om mandagens pressemøde, hvor Mette Frederiksen rullede en bølge af corona-stramninger ud og pludselig lignede den statsminister, vi lærte at kende i marts. Så er alt godt igen for regeringen? Hvad gør en klog Ellemann nu? Og hvordan kan det være, at Mette Frederiksen slipper så godt afsted med ikke at svare på mediernes spørgsmål?

  Vi kommer heller ikke udenom finansloven og det gavehumør, Nicolai Wammen tilsyneladende er i. Men hvor kommer alle pengene fra? Og hvorfor sidder ikke alle partier med rundt om træet?