0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Jeg er ekstremt forundret«: Mette Frederiksens aftale i Israel vækker forbløffelse i Folketinget

Stik mod sædvane har Mette Frederiksen (S) ikke taget Folketinget til råds om international aftale.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Avigail Uzi/Ritzau Scanpix
Foto: Avigail Uzi/Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen sammen med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, og Østrigs kansler, Sebastian Kurz, i Israel tidligere i dag.

Politik

Det vækker opsigt både hos Venstre og Enhedslisten, at statsminister Mette Frederiksen (S) har indgået en aftale med Østrig og Israel om blandt andet vaccineproduktion uden at rådføre sig med Folketinget.

På et pressemøde torsdag præsenterede Mette Frederiksen en aftale med de to lande om blandt andet fælles forskning og udvikling og fremtidig vaccineproduktion. Men det er sket uden, at Folketinget er hverken informeret eller har givet tilsagn.

»Jeg er ekstremt forundret. Det står i Grundloven, at før en regering laver større, udenrigspolitiske aftaler, så skal man rådføre sig med Udenrigspolitisk Nævn«.

»Derfor har Venstre sammen med Enhedslisten og Radikale nu stillet spørgsmål om, hvorfor man ikke har rådført sig med Udenrigspolitisk Nævn inden man har indgået denne her aftale«, siger Venstres udenrigspolitiske ordfører Michael Aastrup Jensen.

Enhedslisten har indkaldte til hasseforespørgsel

Gruppeformand for Enhedslisten, Peder Hvelplund, har indkaldt statsministeren til hasteforespørgsel efter, at den internationale aftale er præsenteret.

»Jeg er dybt forundret over, hvad det er, statsministeren løber rundt og laver nede i Israel. Dette her her jo ikke noget, hun har aftalt med Folketingets partier«.

»Der er ikke informeret om det, der er ikke søgt opbakning til det, og vi aner ikke, hvad der ligger i de aftaler, hun åbenbart har indgået«.

»Det er meget underligt, at statsministeren bare laver den slags aftaler uden at sikre sig, at der er parlamentarisk opbakning til det«, siger han.

Venstres Michael Aastrup Jensen siger, at Folketinget skal konsulteres, når der indgås internationale aftaler af betydning.

»Man skal rådføre sig med Folketinget, når der er tale om en større, udenrigspolitisk aftale. Statsministeren har selv talt dette her op som en stor aftale. Hun taler om strategiske samarbejde, eventuelt oprettelse af fabrikker«.

»Spørgsmålet er selvfølgeligt, hvad aftalen betyder? Svaret er, at det ved vi ikke i Folketinget, for vi har ikke fået noget som helst at vide, inden statsministeren er taget på denne her tur«, siger han.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Discovery+

  Madsen & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Hvad har Løkke i posen, hvorfor fik Khader skældud, og hvad er det med politikere og asfalt?

 • Jens Dresling

  Madsen & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Dørmanden Tesfaye, et sandt retroforslag og Kofods livline

 • Madsen & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Redder regeringen Syriens-børn for at redde Kofod? Hvorfor er Bager bitter? Og fik Ellemann andet end en frisør-tid?

Annonce

For abonnenter