0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Minister beklager han sad på PET-vurdering om børn i Syrien

Flere gange blev justitsminister orienteret om trusselsvurdering af danske børn uden at orientere Folketinget.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Emil Helms/Ritzau Scanpix
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Justitsminister Nick Hækkerup (S) beklager, at der gik et halvt år, før han oplyste Folketinget om en trusselsvurdering af børn med dansk tilknytning i syriske fangelejre.

Det siger han tirsdag på et samråd.

»Jeg er oprigtig ked af, at vi sidder her nu og har den debat, for jeg har på intet tidspunkt haft et ønske om at forholde Folketinget nogen oplysninger«.

»Hvis jeg kunne spole (tiden, red.) tilbage, ville jeg have sagt det, og det beklager jeg, at jeg ikke gjorde«, siger han.

Det blev ikke præsenteret for ham som en ny oplysning af embedsværket, og det var en del af et omfattende materiale, han som ny minister skulle sætte sig ind i, uddyber han.

Han siger videre, at det ikke var et politisk ønske ikke at orientere Folketinget.

»Drøftede jeg med andre ministerkolleger, at de her oplysninger ikke skulle gives til Folketinget? Nej, det gjorde jeg ikke«, siger han.

Han er flere gange blevet orienteret gennem papirer fra embedsværket om, at børn med dansk tilknytning udgør en stigende terrortrussel, jo længere tid de bliver i syriske fangelejre.

Det er en vurdering fra Politiets Efterretningstjeneste, PET.

Han blev første gang orienteret et halvt år før, Folketingets partier blev orienteret. Det er blevet kritiseret, at det for eksempel ikke skete på et omdiskuteret samråd i september 2019.

»Jeg anerkender fuldt ud, at man politisk kan mene, at de oplysninger bør gives på det samråd. Og særligt i lyset af den seneste tids udmeldinger«, siger Nick Hækkerup.

Han hentyder til, at sagen kan ende med en politisk påtale eller en næse, som det hedder på Christiansborg.

Også udenrigsminister Jeppe Kofod (S), forsvarsminister Trine Bramsen (S) og udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) var ifølge Ekstra Bladet orienteret.

De havde fra sommeren 2019 viden om vurderingen, men Tesfaye og Kofod har i en skriftlig kommentar sagt, at de ikke hæftede sig særligt ved oplysningerne.

Der var debat om sagen, samråd og lovændringer, uden at Folketinget blev orienteret af ministrene.

Et flertal i Folketinget har nedsat en arbejdsgruppe for at vurdere, om børnene kan tages hjem uden deres mødre. Dens arbejde ventes at blive præsenteret midt i maj.

ritzau

Annonce

Madsen & Magten

 • Jens Dresling

  Masserne & Magten

  Henter…

  S står for sexchikane, Løkke viser sig at være moderat, og DF’ere skændes om muslim-linjen

 • Jens Dresling

  Masserne & Magten

  Henter…

  Departementschefen æder sin gamle nej-hat, ministres fortid bliver farlig, og Danmarks store ører bliver røde