Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politik. Alt tegner til, at det bliver et ekstremt tæt valg torsdag. Eller. Sådan lyder det i hvert fald fra meningsmålingsinstitutterne.

Politik. Alt tegner til, at det bliver et ekstremt tæt valg torsdag. Eller. Sådan lyder det i hvert fald fra meningsmålingsinstitutterne.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Både DR og TV 2 trækker i land med exit polls

DR ændrer mening og vil alligevel ikke sende exit poll ud klokken 19 på valgdagen. Det samme gælder TV 2.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det gik nærmest så galt, som det overhovedet kunne, da Danmarks Radio og Epinion ved kommunalvalget for to år siden sendte en såkaldt exitprognose ud.

Denne viste, at Socialdemokraterne gik tilbage fra 30,6 procent til 22,7 procent af stemmerne, hvilket fik både DR og en lang række medier, herunder Politiken, til at udråbe Socialdemokraterne som kommunalvalgets helt store tabere. Statsminister Helle Thorning-Schmidt holdt endda en tale på baggrund af prognosen, hvori hun anerkendte nederlaget.

Exitprognosen blev sendt ud på selve valgdagen klokken 14.50, men da alle stemmerne var talt op, senere på aftenen, viste det sig, at Socialdemokraterne faktisk havde fået langt flere stemmer, i alt 29,5 procent af stemmerne.

Brøleren afstedkom massiv kritik af DR og Epinion og satte samtidig gang i en langvarig debat om brugen af exit prognoser og exit polls i det hele taget.

Og når danskerne i morgen skal til stemmeurnerne landet over, venter både DR og TV 2 med at sende exit polls ud, til efter de sidste vælgere har sat kryds.

Både Danmarks Radio og TV 2 har nemlig nu meldt ud, at man ikke vil bringe en exit poll klokken 19 på selve valgdagen og først vil sende en ud klokken 20. Den primære årsag er, at det tegner til nærmest dødt løb mellem rød og blå blok ved folketingsvalget.

»Der er flere nye og spændende faktorer, der spiller ind ved dette valg, som vi ikke så ved det seneste valg. Alternativet er bl.a. kommet på stemmesedlen, og det er med til at skabe en større usikkerhed ved alle målinger og dermed også exitpolls. Samtidig er forskellen mellem blokkene så usædvanligt tæt, at usikkerheden bliver for stor«, siger nyhedsdirektør Michael Dyrby fra TV 2.

Et forsigtighedsprincip må råde her

Efter miseren ved kommunalvalget i 2013 opfordrede Folketingets Udvalg for Forretningsorden DR og TV2 til at undlade at bringe exit polls inden klokken 20 på selve valgdagen. Årsag: at disse exit polls kan påvirke, hvor de vælgere, der er på vej ned i stemmeboksen, vil sætte deres kryds.

Samtidig vedtog mediernes brancheorganisation, Danske Medier, sammen med DR og TV 2 et nyt sæt retningslinjer om god skik for mediernes brug af exit polls. Her blev det indskærpet, at »exitpolls på valgdagen ikke bør offentliggøres, før man kan forvente, at de vil være mere præcise end meningsmålinger foretaget op til valget«.

Alligevel meldte DR i weekenden ud, at de ved valget torsdag ville offentliggøre den første exit poll en time før, de sidste stemmer er blevet afgivet.

»Vi tror, at exitpolls er med til at øge interessen for valget og deltagelsen i valghandlingen, og vi mener, det er en del af vores forpligtelse at medvirke hertil. Hvis man sidder foran sit tv kl. 19 på valgdagen og ser exitpollen, kan det jo være, at man bliver motiveret til at komme ned og stemme«, sagde Thomas Falbe, redaktionschef på DR Nyheder, til Jyllands-Posten.

Hvis der er en sandsynlighed for, at det kan påvirke vælgerne, så skal det ikke være vores exit poll, der gør det

Men siden har DR skiftet kurs, og lige som en række andre medier, blandt andre Berlingske, JP og Politiken, vil man nu først offentliggøre en exit poll klokken 20 på valgdagen.

»Det gør vi, fordi vi kan se, at det i meningsmålingerne tyder på, at det bliver et meget tæt valg. Der er mange ting, der påvirker vælgerne; interview, meningsmålinger, reportager, møder med partiledere og interesseorganisationers henvendelser. Men en af de ting, som også påvirker, er exit polls. Hvis der er en sandsynlighed for, at det kan påvirke vælgerne, så skal det ikke være vores exit poll, der gør det«, siger DR's nyhedsdirektør Ulrik Haagerup.

Han fortsætter:

»Exit polls kan marginalt påvirke både dem, der klarer sig dårligt, men også, dem som klarer sig godt. Det er det, man kalder bandwagon-effekten. Og selv om påvirkningen kan være marginal, så kan vi blot konstatere, at målingerne fortsat tyder på tæt løb, og på at få tusind stemmer kan afgøre magtfordelingen i fremtidens Danmark. Derfor må et forsigtighedsprincip råde her. Og derfor bringer vi først en exit poll, efter den sidste vælger har afgivet sin stemme«, siger Ulrik Haagerup.

Vælgerne vil på det vindende hold

En exit poll er en stikprøveundersøgelse, hvor vælgerne på valgdagen, umiddelbart efter de har afgivet deres stemme, bliver spurgt om, hvordan de konkret har stemt.

Det er derfor ikke det samme som en exit-prognose, der er en blanding af en meningsmåling og en klassisk exit poll. Efter kommunalvalget for to år siden indgik både DR, TV 2 og flere andre medier en frivillig aftale om at undlade at bruge exitprognoser.

Men exit polls bliver altså fortsat brugt, og som Politiken har beskrevet det tidligere denne måned, så kan både meningsmålinger og exit polls have betydning for, hvor vælgerne sætter deres kryds.

For vælgerne vil gerne være med på vinderholdet, er konklusionen fra fire danske valgforskere, som har undersøgt effekten af målingerne.

»Vælgerne hopper tilsyneladende med på det vindende hold for både små og store partier, imens de forlader den synkende skude, når partiet står til at gå tilbage«, skriver de fire forskere, Jens Olav Dahlgaard, Jonas H. Hansen, Kasper Møller Hansen og Martin Vinæs Larsen.

Deres studie viser med andre ord, at et parti, der går frem i meningsmålingerne, tiltrækker endnu flere vælgere. Et parti, som har en opadgående kurve i målingerne, kan høste op mod to procent flere stemmer, alene fordi det går godt for partiet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der er ikke noget, der er sort-hvidt, og der er ikke nogle fuldstændig firkantede sandheder her

Omvendt, viser forskningen, vil vælgere, der ser, at det går dårligt for et parti, være mindre tilbøjelige til at stemme på netop det parti.

Ifølge forskerne kan exit polls på selve valgdagen, især når det tegner til at blive et tæt valg mellem rød og blå blok, være med til at afgøre, hvem der i sidste ende vinder.

Intet er sort-hvidt

I de seneste par år har adskillige politikere advokeret for, at man nedlægger forbud mod at bringe meningsmålinger og exit polls helt op til selve valgdagen. Og mens man i eksempelvis USA i den grad anvender målinger i forbindelse med både midtvejsvalg og præsidentvalg, så har man i både Frankrig, Rusland, Canada og Italien vedtaget, at der skal være begrænsninger for, hvornår en meningsmåling eller en exit poll må bringes.

Men sådanne forbud har vi endnu ikke set indført herhjemme.

»Jeg har deltaget i diskussionen om exit polls i 20 år, og igen og igen har politikerne kritiseret brugen af exit polls. Inden de forskellige valg har flere politikere sagt, at de vil lovgive efter valget. Men det er bare aldrig sket«, siger nyhedsdirektør Michael Dyrby fra TV 2.

Til Politiken sagde han i går, at man først helt op til valget ville beslutte sig for, om man vil bringe en exit poll en time før valgstederne lukker.

»Vi sætter os med ved vores analysebureau, når vi nærmer os valgdagen og afgør det. Gennem de seneste 20 år, hvor jeg har været ved roret på TV 2, har vi haft en tradition for at udkomme med en exit poll. De kan have en positiv effekt og animere folk til at stemme, og undersøgelser har vist, at de ikke foregriber begivenhederne«,

Nu har TV 2 så besluttet sig for alligevet at vente med at sende en exit poll ud til klokken 20 torsdag. Ved de seneste folketingsvalg har TV 2 været klar med en exit poll allerede klokken 19.00, men fordi usikkerheden om stemmefordelingen denne gang altså er markant højere, vil Megafon bruge yderligere en time på at have en exit poll klar.

Michael Dyrby mener dog, at mange faktorer spiller ind, når talen falder på brugen af exit polls.

»Der er ikke noget, der er sort-hvidt, og der er ikke nogen fuldstændig firkantede sandheder her. Jeg har været med til at sende en exit poll ud klokken 15 på valgdagen ved euro-afstemningen i 2000, og det foregreb ikke begivenhederne. Den exit poll var meget præcis, fordi det var et ja eller nej spørgsmål, men ved et folketingsvalg kan man ikke udkomme så tidligt. I fremtiden tror jeg, at resultaterne vil komme ind, direkte når man stemmer. Og hvis man har oplysninger, der er korrekte, hvorfor skulle man så ikke videregive dem? JP, Politiken og Berlingske udkommer sikkert også med prognoser på selve valgdagen«, siger Michael Dyrby.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vil undgå at overfortolke

Ulrik Haagerup siger, at man på DR – på en række områder – har forsøgt at lære noget af fadæsen ved kommunalvalget, hvor DR og Epinion altså spåede ret så forkert i forhold til det endelige valgresultat.

»Den metode, der lå til grund for den exitprognose, vil vi slet ikke anvende længere. Ligesom vi heller ikke fremover vil bringe exit polls ved kommunalvalg. Vi har truffet en beslutning om at være mere forsigtige. Derudover har vi gennemført en lang række kurser for vores redaktører og journalister om, hvordan man tolker de data, der kommer ind, så vi undgår at komme til at overfortolke. Desuden vil vi spørge langt flere mennesker, end de fleste meningsmålingsinstitutter gør. Og vi vil i mindre grad citere andre mediers meningsmålinger«, siger DR’s nyhedsdirektør.

Men Ulrik Haagerup, hvorfor er det egentlig så vigtigt, at en exit poll kommer ud så tidligt? Handler det ikke blot om, at journalister gerne vil være hurtigere ude end konkurrenterne?

»Det er jo heller ikke så vigtigt. Det ville jo være smålatterligt, hvis man sendte en exit poll ud klokken 9.15 om morgenen. På den anden side handler det om at give folk god besked, og vi tror altså på, at vi kan levere troværdige målinger, også klokken 19. Her og nu kan vi så bare konstatere, at det ligger så tæt, og at det tegner til at blive et meget meget tæt valg. Derfor vælger vi først at bringe en exit poll på valgdagen klokken 20«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden