Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tilstrømning. Grafen viser, hvordan tilslutningen til Dansk Folkeparti udviklede sig under valgkampen ifølge meningsmålingerne, og så hvordan den endelige valgresultat blev.

Tilstrømning. Grafen viser, hvordan tilslutningen til Dansk Folkeparti udviklede sig under valgkampen ifølge meningsmålingerne, og så hvordan den endelige valgresultat blev.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grafik: Så langt ramte målingerne forbi DF's valgtriumf

Gennem hele valgkampen stod DF til at blive landets tredjestørste parti. Men på valgnatten overraskede partiet alle.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Helt forkert ramte de ikke.

De fleste meningsmålingsinstitutter havde forudset, at Lars Løkke Rasmussen (V) og blå blok ville genvinde regeringsmagten. Men institutterne ramte ganske langt forbi skiven med hensyn til valgets helt store vinder, Dansk Folkeparti, som endte med 21,1 procent af stemmerne.

Over 3 procentpoint var der således mellem DF's valgresultat og det gennemsnit, som syv af de største meningsmålingsinstitutter målte partiet til dagen før valget.

MØRKETAL

Det viser en ny undersøgelse foretaget af de fire valgforskere Asmus Leth Olsen, Frederik Hjorth, Jens Olav Dahlgaard og Martin Vinæs Larsen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

Valgforsker: Vi ved ikke, hvornår vælgerne skiftede

Og det er altså et problem for valgforskerne. For ligesom en havbiolog gerne vil følge hvalernes ruter i verdenshavene, er en valgforsker afhængig af at kende vælgernes vandringer på den politiske skala.

Det er 100.000 mennesker, der bare lige dukkede op på valgdagen

»Der var under valgkampen ikke nogen målinger, der i snit skød DF til 21 procent. Det er jo lidt frustrerende, for vi ved ikke, hvornår de her mennesker skiftede til Dansk Folkeparti«, siger adjunkt Asmus Leth Olsen, der er en af de fire forskere, der står bag undersøgelsen.

»Skiftede de her mennesker midt i valgkampen, hvor den begyndte at handle mere om flygtninge og indvandrere, eller skiftede de faktisk i starten af året, da vi havde terrorangrebene i Paris og i København«, spørger han og tilføjer, at det også kan være sket for halvandet år siden, da mange venstrevælgere var skuffede over Lars Løkke Rasmussens mange bilagssager.

Efter terrorangrebene i Paris lavede Leth Olsen og kollegaen Frederik Hjorth sammen med Politikens Skyggekabinettet en undersøgelse, som viste, at udlændinge og integration stod højest på danskernes dagsorden, mens terror indtog tredjepladsen. En tendens, der normalt ville sende flere vælgere i favnen på Dansk Folkepartis, men meningsmålingerne ændrede sig dengang ikke i DF's retning, noterede Asmus Lets Olsen sig.

SKYGGEKABINETTET

Og det kan altså måske skyldes de mange forsvundne DF-vælgere.

»Det er 100.000 mennesker, der bare lige dukkede op på valgdagen. Eller det gjorde de jo ikke, men det er sådan, vi ser det i data«, siger Asmus Leth Olsen.

DF-vælgere gemmer sig

Det er langtfra første gang, at Dansk Folkepartis valgresultat ender langt over meningsmålingernes forudsigelser. Antagelsen har i mange år været, at mange DF-vælgere ikke tør skilte med deres stemme på et parti, som rigtig mange danskere foragter grundet partiets udlændingepolitik.

Derfor forsøger meningsmålingsinstitutterne at korrigere for de mange ubekendte DF-vælgere, men som Megafon, der udfører meningsmålinger for Politiken og TV 2, forklarede til Politiken i går, er det næsten umuligt at korrigere for usikkerheden, fordi man aldrig ved, præcis hvor mange DF-vælgere, der gemmer sig.

»Vi gennemførte 10.000 interviews ved 50 valgsteder (i forbindelse med exit polls, red.). Der er ikke noget valgsted, hvor vi ikke rammer for lavt. Det er meget ærgerligt, at vi ikke kan gøre det mere præcist. Det er for os en ukendt faktor, når folk ikke tør stå ved deres stemme. Så er det svært at lave en præcis prognose for det parti«, forklarede Megafon-direktør Asger Nielsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Megafon: Vi kan ikke gøre for det

Megafons målinger er ikke med i de fire valgforskeres undersøgelse, men Megafon ramte forbi skiven med 2,5 procentpoint.

»Det kan godt være, at folk synes, at vi gør et dårligt stykke arbejde. Vi er ikke glade for det. Men vi kan ikke gøre for det«, siger Asger Nielsen.

MEGAFON

Det var da også antagelsen blandt flere iagttagere af dansk politik, at den såkaldte DF-effekt ville være væsentligt mindre - ja måske endda helt forsvundet - ved dette valg. Både fordi partiet efterhånden er blevet så stort, og fordi Dansk Folkeparti i denne valgkamp faktisk næsten ikke har deltaget i udlændingedebatten sammenlignet med tidligere valgkampe.

Institutterne har måske ikke fanget DF-vælgerne

Efter adjunkt Asmus Leth Olsens vurdering burde der da også have været færre skjulte DF-vælgere ved dette valg. For selv om de mange nye vælgere kan føle det som tabuiseret at stemme på partiet, er en stor del af de nye vælgere kommet i de områder af landet, hvor Dansk Folkeparti i forvejen har meget stor opbakning, og hvor det derfor ikke burde være tabubelagt at stemme DF.

Mørketallene kan da også skyldes en anden faktor. Nemlig at meningsmålingsinstitutterne simpelthen har ramt de forkerte mennesker i deres mange undersøgelser, understreger Leth Olsen.

»I vores undersøgelse er der 120 stikprøver og over 80.000 mennesker, der er blevet spurgt, så det er ikke, fordi vi mangler data. Men det kan være, at dem, der er blevet spurgt, ikke er repræsentative for dem, der rent faktisk mødte op og stemte. Og vi ved, at det kan være svært at få repræsentative samples, når vi har et valg med høj volatilitet - altså hvor der er mange, der skifter parti«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bullseye på Alternativet

Det skal dog understreges, at meningsmålingsinstitutterne på alle andre partier - samt på det samlede billede - ramte valgresultatet væsenligt mere præcist.

Valgets anden helt store vinder, Alternativet, der overraskede alle ved at sprænge spærregrænsen og besætte hele ni taburetter i Folketinget, har analyseburauerne for eksempel næsten ramt plet på, viser undersøgelsen.

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden