Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kronet. Mette Frederiksen er ny formand for Socialdemokraterne.
Foto: Mads Nissen

Kronet. Mette Frederiksen er ny formand for Socialdemokraterne.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nykronede Frederiksen: Vi bliver Løkkes hårdeste modspiller - og medspiller

Socialdemokraterne har valgt Mette Frederiksen som ny formand.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mette Frederiksen er klar til at stå i spidsen for en samlet opposition, der vil spille både med og mod Lars Løkke Rasmussen, når han de næste - måske - fire år skal lede Danmark.

Det slår hun fast i sin tiltrædelsestale, efter Socialdemokraterne på en kongres i Falkonercentret på Frederiksberg i dag har valgt hende som ny kvinde i front for Danmarks største parti.

»Når vi sammen kan skabe resultater, der er de rigtige for Danmark – så er vi din medspiller. Men når du skævvrider Danmark og glemmer at tænke på dem, der har mindst. Så er vi din hårdeste modspiller«, sagde Mette Frederiksen med adresse til Løkke.

Hun kunne samtidig ikke undlade også at sende en stikpille til sin kommende konkurrent.

»Kære Lars, tillykke med valget. Og tillykke med din nye regering. Efter en uges speeddating i blå blok ser det ud til, at det er endt med et lidt lukket middagsselskab. Og det vil uden tvivl kræve stor kreativitet at lave bordkort, når æresgæsten ikke vil sidde med ved hovedbordet!«, sagde Mette Frederiksen om Dansk Folkeparti og fortsatte med en besked til DF-formand Kristian Thulesen Dahl:

»Kristian, tro ikke et øjeblik, at du kan bruge vores mandater til fortsat at køre på frihjul i dansk politik. Det er dig, der peger på Lars Løkke Rasmussen som statsminister. Man kan ikke både pege på Lars Løkke som statsminister og samtidig lade som om, at man tilhører et socialt progressivt flertal. Nu har du fået mandaterne. Nu må du også tage ansvaret«.

Ingen modkandidater

Der har traditionelt været kampvalg om formandsposten i Socialdemokratiet, men ingen modkandidater har valgt at stille op mod Mette Frederiksen, som derfor blev kronet som ny partidronning uden kamp.

Man siger, at den mest populære person i dansk politik er Socialdemokraternes forhenværende formand. Lad os nu se, om jeg kan leve op til den værdighed

Mette Frederiksen brugte således det meste af sin tale på at fortælle, hvilken vej hun og Socialdemokraterne ønsker at udstikke for Danmark.

»Socialdemokratiet er hele Danmarks parti. Vi vil altid stå på lønmodtagernes side. Og derfor er vi også et arbejdspladsparti. Uden stærke og dygtige virksomheder – ingen arbejdspladser. Den bedste måde at bekæmpe arbejdsløshed på er ikke dagpenge. Den bedste måde at bekæmpe arbejdsløshed på er at blive ved med at føre en økonomisk politik, der skaber flere arbejdspladser«, sagde hun blandt andet.

»Dig kaldte de Gucci-Helle. Mig kaldte de Skrigeskinken«

Allerede da den nu forhenværende formand for Socialdemokraterne, Helle Thorning-Schmidt, annoncerede, at hun ville træde af som formand, lå det i kortene, at det var Mette Frederiksen, der skulle træde op på tronen.

Flere ministre udtrykte med det samme deres støtte til Frederiksen, og i Thornings tale på valgnatten understregede hun da også, at hun ikke bliver Danmarks sidste kvindelige statsminister.

PORTRÆT

I tiltrædelsestalen sendte Mette Frederiksen en klar besked tilbage til sin forgænger.

Kære Lars, tillykke med valget. Og tillykke med din nye regering. Efter en uges speeddating i blå blok ser det ud til, at det er endt med et lidt lukket middagsselskab

»Kære Helle. Først og fremmest vil jeg sige dig tak. For dit formandskab. For valgkampen. For valgresultatet. Men endnu vigtigere. Tak fordi du har stået i front og sikret markante resultater. Det Danmark, du i dag overdrager til den nye regering, er et stærkere Danmark«, sagde Mette Frederiksen, hvorefter hun til klap og latter fra salen tilføjede:

»Du har skullet finde dig i meget. Også urimeligheder. Du har stået det igennem. Også øgenavnene. Dig kaldte de Gucci-Helle. Mig kaldte de Skrigeskinken. Dit øgenavn lyder lidt på en eller anden vis lidt bedre. Der må være noget i den taske, der kan bruges. Jeg er jo fra Nordjylland. Må jeg ikke låne den her i den første tid?«

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Thorning: Du bliver en stærk og beslutsom statsminister

Forinden Mette Frederiksens tale holdt Helle Thorning-Schmidt sin afskedstale for S-kongressen. Den brugte hun på at se tilbage på sin tid som formand og sin tid som statsminister for Danmark. Men også på at sende stafetten videre til tronfølgeren.

»Man siger, at den mest populære person i dansk politik er Socialdemokraternes forhenværende formand. Lad os nu se, om jeg kan leve op til den værdighed. Kære Mette. Om lidt er jeg forhenværende. Og du er nuværende. Du er næste led i en kæde, som næsten rækker 150 år tilbage. Du er den rette. Og det er det rigtige tidspunkt, du træder ind i kæden«, sagde hun og tilføjede:

»Kære Mette. Jeg vil sige det ligeud: Du bliver en fantastisk formand for vores parti. Og endnu vigtigere. Når danskerne igen skal tage stilling, så bliver du en stærk og beslutsom statsminister. Du bliver en statsminister for hele Danmark«.

POLITISK NEKROLOG

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden