Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Moske. Sherin Khankan er en af Mariam Moskeens foreløbig to kvindelige imamer. Her har hun netop forestået moskeens første vielse.
Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Moske. Sherin Khankan er en af Mariam Moskeens foreløbig to kvindelige imamer. Her har hun netop forestået moskeens første vielse.

Samfund
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmarks første kvindemoske slår dørene op

Skandinaviens første moske kun for kvinder er med til at modernisere islam – og møder kritik for det fra andre muslimer.

Samfund
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I disse dage åbner Danmarks første moske kun for kvinder – og med kvindelige imamer – i København. Kvinden bag projektet, imam Sherin Khankan, kalder det »et feministisk projekt«. Mariam Moskeen, som den hedder, skal ledes af og for kvinder, og det er også kvinder, der skal stå for fredagsbønnen.

»Jeg har aldrig følt mig hjemme i de eksisterende moskeer. De er jo sindssygt smukke, de nye stormoskeer, men jeg har følelsen af at være fremmed der. Vi kvinder står oppe på en balkon og kigger ned på der, hvor det hele foregår. Mange kvinder og unge kommer slet ikke i moskeerne, fordi man træder ind i et mandsdomineret og patriarkalsk rum, hvor manden har ordet på talerstolen, manden leder bønnen, manden er i fokus og dominerer. Derfor skaber vi nu en moske på kvinders præmisser«, siger Sherin Khankan.

Hun fortæller, at Mariam Moskeen skal sikre lige rettigheder til kvinder, blandt andet ved at gøre det nemmere for muslimske kvinder, som vil skilles fra deres mænd.

Kvindemoskeen er en modernisering af islam, og det er positivt, mener Mehmet Ümit Necef, lektor og ph.d. ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet.

»Ekstern kritik af islam skaber angst og forsvarsmekanismer hos muslimerne, men at kritikken, nytænkningen, kommer indefra, er enormt positivt. Selvfølgelig vil disse kvinder blive beskyldt for at være for vestliggjorte og for at splitte islam eller ikke følge islamiske retningslinjer«, siger Mehmet Ümit Necef.

Intet behov for kvindemoske

Imam Waseem Hussein, der er formand for en af de større og etablerede moskeer i Danmark, Dansk Islamisk Center, afviser, at der ikke er plads til kvinder i flertallet af de danske moskeer.

»De kan gøre, hvad de har lyst til, men deres teologiske udgangspunkt er forkert. Hvorfor er der et særskilt behov kun for kvinder? Skal vi så også lave en moske kun for mænd? Så ville der jo lyde et ramaskrig i den danske befolkning«.

Han mener ikke, at kvindemoskeen vil blive anerkendt af det brede flertal af muslimer i Danmark.

Selvfølgelig vil disse kvinder blive beskyldt for at være for vestliggjorte og for at splitte islam

»Ligesom Jehovas Vidner eller mormonerne ikke kan få den danske folkekirkes anerkendelse, er der teologiske grunde til, at de heller ikke får anerkendelse. Det skaber en masse debat og lyder måske tiltalende i en dansk kontekst, men internt for muslimer rykker det ikke noget«, siger Waseem Hussein, der heller ikke tror, at moskeen vil få den store udbredelse blandt muslimske kvinder.

»Jeg kan forstå, at de ikke føler, de bliver talt til, men en del af problematikken er, at de bliver portrætteret, som om de er de gode og rigtige, og alle vi andre er onde. Den objektive faktuelle virkelighed er, at de er en meget lille minoritet«.

Bag de to kvindelige imamer i Mariam Moskeen, Sherin Khankan og Saliha Marie Fetteh, er en bestyrelse på 12 personer, hvoraf 2 er mænd. Moskeen ligger på et indtil videre hemmeligt sted i København, fordi man endnu ikke er parat til at invitere medierne indenfor.

----------------------------

Rettelse: Det fremgik af en tidligere version, at adressen på moskéen holdes hemmelig af frygt for repressalier. Det var en fejl, oplyser initiativtagerne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden