Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Ivan Riodan Boll
Foto: Ivan Riodan Boll

Jobskifte. Hver sjette nyudannede skolelærer får job et andet sted end i folkeskolen. Den nyuddannede lærer, Anne Conrad-Petersen (bild.), overvejede også at forlade grundskolen.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver sjette nyuddannet lærer dropper folkeskolen inden for det første år

De nyuddannede lærere flygter fra folkeskolen. En ny arbejdsgruppe skal komme med initiativer, der kan holde på de nye lærere.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er langtfra alle nyuddannede lærere, som i denne uge har budt børnene velkommen tilbage efter sommerferien.

En analyse foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser nemlig, at hver sjette nyuddannet lærer vælger et arbejde, der ikke er i grundskolen. Ifølge Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, er det ikke blot et problem for skolerne.

»Samfundsøkonomisk er det fuldstændig vanvittigt, at man lader folk tage en 4-årig uddannelse, hvorefter de ikke engang gennemfører det første år på jobbet eller vælger ikke at arbejde i folkeskolen. Det er spild af penge«, siger han.

Flere kommuner lider desuden af lærermangel. DR bragte tidligere på ugen en historie om, at næsten halvdelen af de nyansatte lærere i Kalundborg Kommune slet ikke er uddannede lærere, og flere steder i landet er det svært for kommunerne at rekruttere lærere nok.

For Anders Bondo Christensen er det dog et lige så stort problem, at der er så mange ambitiøse lærerstuderende, som hvert år lider et nederlag, fordi deres første møde med folkeskolen ikke lever op til deres egne forventninger.

Derfor mener han, at der er behov for et større fokus på den måde, skolerne tager imod de nyuddannede lærere.

»Vi er nødt til at sikre, at de nye lærere får en bedre start på deres arbejdsliv – og det er ikke bare noget, man kan overlade til en tilfældig lærer. Der bliver nødt til at være noget systematik bag«, siger han.

Behov for arbejdsgruppe

Danmarks Lærerforening har derfor nedsat en arbejdsgruppe sammen med Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, Uddannelses- og Forskningsministeriet, Skolelederforeningen, Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) og Danske Professionshøjskoler (VIA).

Gruppen skal udarbejde en rapport, der skal komme med konkrete initiativer til støtte for nyuddannede lærere i deres første tid på jobbet.

Læreruddannelsen skal være bedre gearet til at klæde de unge på

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) er glad for, at der bliver sat fokus på at skabe en bedre overgang imellem læreruddannelsen og skolerne.

»Det er både vigtigt for den enkelte nyuddannede lærer og for udviklingen og kvaliteten af vores folkeskole, at vi formår at fastholde lærerne og sikre en god overgang imellem læreruddannelsen og skolen«, siger ministeren.

Arbejdsgruppen skal blandt andet indsamle internationale erfaringer samt se på, hvilke initiativer der allerede eksisterer og fungerer herhjemme.

SE OGSÅ:

Ministeren vil ikke komme med konkrete bud på, hvilke initiativer der kunne være tale om, før arbejdsgruppens rapport ligger klar i 2017, men hun mener, at det særligt er på læreruddannelsen, at man i fremtiden skal bruge flere ressourcer på at gøre de lærerstuderende mere parate til mødet med virkeligheden.

»Læreruddannelsen skal være bedre gearet til at klæde de unge på. Nu har vi hævet det faglige niveau for de unge, der kommer ind på læreruddannelsen, og nu skal vi så også sørge for, at de er klar til deres første job«, siger Ellen Trane Nørby.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Anders Bondo Christensen er uenig.

»Det nytter ikke noget, at vi bare skubber ansvaret over på uddannelserne. Internationale erfaringer viser, at uanset hvor god en uddannelse er, så vil overgangen til arbejdsmarkedet altid være en udfordring«, siger Anders Bondo Christensen, som mener, at det især gælder for lærerfaget.

Investering i fremtiden

Ifølge Ellen Trane Nørby er der endnu ikke er afsat ekstra midler til at realisere de fremtidige initiativer. I stedet må det være op til den enkelte skole eller kommune, i hvilket omfang de vil benytte sig af rådene, mener hun.

Og selv om Anders Bondo Christensen gerne så, at der fulgte en pose penge med arbejdsgruppens forslag, mener han også, at de enkelte skoler kan gøre en stor forskel med meget få virkemidler.

Han foreslår blandt andet, at mentorordninger med løbende supervision og vejledning kan hjælpe de nyuddannede lærere med at komme igennem den første tid, ligesom man med fordel kan reducere antallet af timer for de nyuddannede lærere i starten.

Mange nyuddannede starter i barselsvikariater med 26-28 lektioner om ugen, hvor de overtager en garvet lærers stilling, og det kan de færreste holde til, mener han.

Ifølge Anders Bondo Christensen behøver en reduktion af timetallet ikke at være en økonomisk belastning for den enkelte skole eller kommune.

»Det ser måske umiddelbart dyrere ud på papiret, men vi er nødt til i højere grad at tænke det som en investering. Det er langt billigere at nedsætte timetallet, hvis det forhindrer, at de nye lærere bliver sygemeldte eller opgiver jobbet, fordi de ikke magter opgaven«, siger Anders Bondo Christensen.

Derudover mener han også, at en lydhør skoleledelse kan være alfa og omega for at fastholde lærerne i deres job.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er formand for Skolelederne, Claus Hjortdal, enig i. Men Claus Hjortdal mener også, at det i sidste ende er kommunernes ansvar at sørge for, at de nyuddannede lærere ikke flygter fra folkeskolen.

»Efter min mening er det kommunerne, der skal tage ansvar for at sikre, at vi kan holde på lærerne, for skolelederne kan ikke sidde og trylle, hvis ressourcerne ikke er der«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden