Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Der vil være mellem 95 og 150 spørgsmål til en kvote 2-test på SDU.
Arkivfoto fra CBS: Per Folkver

Der vil være mellem 95 og 150 spørgsmål til en kvote 2-test på SDU.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Universitet fordobler sit optag af kvote 2-ansøgere

Syddansk Universitet inviterer 5.000 ansøgere til optagelsesprøve til 60 uddannelser.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvordan får man fat i de mest motiverede studerende?

Det spørgsmål har fået Syddansk Universitet (SDU) til at indføre en ny strategi for, hvordan man vil optage nye studerende. Nu skal 25 procent af de studerende, der bliver optaget på flere af SDU's bacheloruddannelser, være kvote 2-ansøgere. I 2014 udgjorde det 11 procent.

Den strategi kommer 5.000 ansøgere til at opleve i dag, når de skal testes i to og en halv time.

»Vi vil sikre os det gode match. Hvis ansøgeren ikke bor nær campus, de har søgt ind på, og skal rejse for at blive testet, så viser det også motivation«, siger studiechef på SDU, Annette Lund.

Udvides fra 4 til 60 uddannelser

Ansøgerne skal besvare mellem 95 og 150 spørgsmål, og senere vil ansøgerne blive interviewet af SDU's undervisere.

Testen er ikke ny, for i år bliver den afviklet for 10. gang. Tidligere var der test for kvote 2-ansøgere på fire uddannelser, mens det i dag gælder 60 ud af i alt 80 uddannelser.

Og de hidtidige erfaringer vidner om en vis succes: Efter det første studieår var frafaldet for kvote 1-studerende 7,7 procent, mens det kun var 3,7 procent for kvote 2-studerende. Samtidig var der flere af dem, der havde søgt gennem kvote 2, der bestod førsteårsprøven.

Der er også et 'men', idet dem, der var optaget på kvote 2, ikke var så gode til at gennemføre studiet på de normerede tre år. 59,7 procent af kvote 1-studerende gennemførte til tiden, mens det kun var 55,9 procent af kvote 2-studerende.

Kritik af test

I 2015 var der dobbelt så mange kvinder som mænd, der søgte optagelse på kvote 2 på medicinuddannelsen på SDU, men det endte med, at flere mænd end kvinder blev optaget på kvote 2.

Det bør universitetet se nærmere på, mener Jakob Rathlev, der er enhedschef i Danmarks Evalueringsinstitut.

»Det er godt med et alternativt optag, men der kan være nogle udfordringer, som SDU skal forholde sig til. Lad os få det undersøgt, hvorfor mandlige kvote 2-ansøgere til medicinuddannelsen klarer sig meget bedre end kvinder«, siger han.

Jakob Rathlev mener, at det er vigtigt, at spørgsmålene i SDU's optagelsesprøve samlet set er kønsneutrale. Derudover peger han på et andet problem:

»Når man optager studerende ved at afholde samtaler, viser forskning, at der kan være en social slagsside. Folk fra en social stærk baggrund har bedre forudsætninger for at klare det godt til en samtale - det gælder også til en test på en enkelt dag«, siger han.

Annette Lund siger, at universitetet er klar over, hvad der kan ske, når man indfører en ny model for optagelse af studerende.

»Vi har interviewet ansøgere og analyseret på, hvad de har oplevet. Og de point, ansøgerne får i forbindelse med vores test, bliver givet maskinelt«, siger hun.

En lang dag

Når de 5.000 kvote 2-ansøgere lørdag møder op på SDU, er det svært at sige, hvor mange af dem der får en plads.

SDU forventer omkring 1.000 ansøgere til medicinuddannelsen, mens der bliver optaget 150 på kvote 2. På psykologiuddannelsen vil der være cirka 800 ansøgere og 25 kvote 2-pladser.

Hvad er forventningen til i morgen?

»Det bliver en god og lang dag. Det hele er nyt for vores ansatte, men vi har planlagt alt, hvad vi kan. Vi starter klokken 7 og kører derfra inden klokken 22. Det skyldes, at vi ikke kan have 5.000 ansøgere på en gang«, siger Annette Lund.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden