0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Elever skal kunne droppe elektronisk trivselsmåling

Undervisningsministeriets garantier om anonymitet i folkeskolens trivselsmåling var vildledende for børn og forældre. Fremover skal elever kunne levere på papir, mener minister.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Elever på landets skoler skal kunne vælge at udfylde de årlige trivselsmålinger på papir.

Det foreslår undervisningsminister Merete Riisager (LA) som reaktion på, at målingerne ikke har været anonyme, som Politiken har afdækket.

Det på trods af, at undersøgelsen, der udføres af Undervisningsministeriet, havde lovet anonymitet. Men reelt gemmes elevernes besvarelser med deres cpr-numre til evig tid, og flere kommuner har endda brugt de personfølsomme oplysninger aktivt i sagsbehandlingen.

»Det bekymrer mig, at så mange borgere mister tillid til staten, når det kommer til at håndtere deres data. Derfor mener jeg, at vi på kort sigt skal give elever mulighed for at udfylde trivselsmålingen på papir, hvis man er utryg ved at svare på den elektronisk«, siger Merete Riisager, ifølge Ritzau.

»Undersøgelserne er til for at give bedre trivsel, ikke for at gøre forældre nervøse for, hvad svarene bliver brugt til«.

Borgerne skal se værdien

Trivselsmålingerne blev indført i 2015 og stiller børn og unge på folkeskoler ganske personlige spørgsmål om, hvordan de har det.

Undersøgelsen er obligatorisk for alle elever. Og derfor kan børn og deres forældre som udgangspunkt ikke blive fritaget fra at afgive informationerne.

»Som loven er i dag, er undersøgelsen obligatorisk. Men nu vil man altså skulle kunne udfylde den på papir«.

»Og jeg er ganske parat til at kigge på, hvordan målingerne bliver afviklet fremover. Det er godt, at vi har fokus på trivsel. Men det skal ske på en måde, så borgerne ser det som en værdi«, siger Merete Riisager.

Politiken afslørede 1. januar, hvordan Undervisningsministeriet har misinformeret forældre om, at den nationale trivselsmåling var »anonym«, selv om sandheden er, at alle svar gemmes til evig tid med elevernes cpr-numre.

På den baggrund satte undervisningsministeren 2018's nationale trivselsmåling på hold indtil videre politiske drøftelser med forligskredsen bag folkeskolereformen. Også trivselsmålingen i gymnasiale uddannelser, der i 2018 skulle afholdes for første gang, blev sat på stand by.

Senere afdækkede Politiken, hvordan en række kommuner har brugt de indsamlede data fra trivselsmålingen til sagsbehandling og konkret opfølgning over for de enkelte elever.

På den baggrund måtte ministeren skride ind igen og anmode alle kommuner om at anvende de data, som er blevet indsamlet og brugt i strid med lovgivningen. Undervisningsministeriet påtager sig selv en del af ansvaret:

»Ministeriet har ikke været præcist nok i sin kommunikation med kommunerne. Det må vi desværre sige. Så nu retter vi op på det«, siger Merete Riisager.

Må ikke tvinge børnene til at svare

Selvom trivselsmålingen er »obligatorisk«, så oplyser ministeriet selv, at lærerne ikke bør tvinge elever til at deltage:

»Lærerne skal gøre det tydeligt for eleverne, at det er vigtigt, at alle elever deltager i undersøgelsen og besvarer spørgsmålene ærligt. I dette særlige tilfælde, hvor der er tale om, at elever skal besvare en række spørgsmål af personlig karakter, kan det dog være uhensigtsmæssigt at presse elever, som for eksempel ikke har det godt med at deltage. På den baggrund og af hensyn til kvaliteten af undersøgelsens resultater bør en lærer derfor respektere det, hvis en elev i forbindelse med afviklingen af målingen giver udtryk for ikke at ville deltage i trivselsmålingen. Som udgangspunkt skal alle elever dog deltage i trivselsmålingen«, lyder det på ministeriets hjemmeside.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden