Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Elever skal kunne droppe elektronisk trivselsmåling

Undervisningsministeriets garantier om anonymitet i folkeskolens trivselsmåling var vildledende for børn og forældre. Fremover skal elever kunne levere på papir, mener minister.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Elever på landets skoler skal kunne vælge at udfylde de årlige trivselsmålinger på papir.

Det foreslår undervisningsminister Merete Riisager (LA) som reaktion på, at målingerne ikke har været anonyme, som Politiken har afdækket.

Det på trods af, at undersøgelsen, der udføres af Undervisningsministeriet, havde lovet anonymitet. Men reelt gemmes elevernes besvarelser med deres cpr-numre til evig tid, og flere kommuner har endda brugt de personfølsomme oplysninger aktivt i sagsbehandlingen.

»Det bekymrer mig, at så mange borgere mister tillid til staten, når det kommer til at håndtere deres data. Derfor mener jeg, at vi på kort sigt skal give elever mulighed for at udfylde trivselsmålingen på papir, hvis man er utryg ved at svare på den elektronisk«, siger Merete Riisager, ifølge Ritzau.

»Undersøgelserne er til for at give bedre trivsel, ikke for at gøre forældre nervøse for, hvad svarene bliver brugt til«.

Borgerne skal se værdien

Trivselsmålingerne blev indført i 2015 og stiller børn og unge på folkeskoler ganske personlige spørgsmål om, hvordan de har det.

Undersøgelsen er obligatorisk for alle elever. Og derfor kan børn og deres forældre som udgangspunkt ikke blive fritaget fra at afgive informationerne.

»Som loven er i dag, er undersøgelsen obligatorisk. Men nu vil man altså skulle kunne udfylde den på papir«.

»Og jeg er ganske parat til at kigge på, hvordan målingerne bliver afviklet fremover. Det er godt, at vi har fokus på trivsel. Men det skal ske på en måde, så borgerne ser det som en værdi«, siger Merete Riisager.

Politiken afslørede 1. januar, hvordan Undervisningsministeriet har misinformeret forældre om, at den nationale trivselsmåling var »anonym«, selv om sandheden er, at alle svar gemmes til evig tid med elevernes cpr-numre.

På den baggrund satte undervisningsministeren 2018's nationale trivselsmåling på hold indtil videre politiske drøftelser med forligskredsen bag folkeskolereformen. Også trivselsmålingen i gymnasiale uddannelser, der i 2018 skulle afholdes for første gang, blev sat på stand by.

Senere afdækkede Politiken, hvordan en række kommuner har brugt de indsamlede data fra trivselsmålingen til sagsbehandling og konkret opfølgning over for de enkelte elever.

På den baggrund måtte ministeren skride ind igen og anmode alle kommuner om at anvende de data, som er blevet indsamlet og brugt i strid med lovgivningen. Undervisningsministeriet påtager sig selv en del af ansvaret:

»Ministeriet har ikke været præcist nok i sin kommunikation med kommunerne. Det må vi desværre sige. Så nu retter vi op på det«, siger Merete Riisager.

Må ikke tvinge børnene til at svare

Selvom trivselsmålingen er »obligatorisk«, så oplyser ministeriet selv, at lærerne ikke bør tvinge elever til at deltage:

»Lærerne skal gøre det tydeligt for eleverne, at det er vigtigt, at alle elever deltager i undersøgelsen og besvarer spørgsmålene ærligt. I dette særlige tilfælde, hvor der er tale om, at elever skal besvare en række spørgsmål af personlig karakter, kan det dog være uhensigtsmæssigt at presse elever, som for eksempel ikke har det godt med at deltage. På den baggrund og af hensyn til kvaliteten af undersøgelsens resultater bør en lærer derfor respektere det, hvis en elev i forbindelse med afviklingen af målingen giver udtryk for ikke at ville deltage i trivselsmålingen. Som udgangspunkt skal alle elever dog deltage i trivselsmålingen«, lyder det på ministeriets hjemmeside.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden