0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Janus Engel
Foto: Janus Engel

I de her dage bliver vinderne af Politikens Undervisningspris offentliggjort. Rikke Taber fra Aalborg Katedralskole vinder for at gøre tysk til et yndlingsfag.

Undervisningsprisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mød særprisvinderne af Politikens Undervisningspris: Rå natur, tysk popmusik og eksempler fra virkeligheden

I de her dage bliver vinderne af Politikens Undervisningspris, der hvert år uddeles i samarbejde med Lundbeckfonden, offentliggjort. Se her, om din lærer er iblandt.

Undervisningsprisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Janus Engel
Foto: Janus Engel

Tysk rap og hård grammatik

Rikke Taber underviser i tysk og dansk på Aalborg Katedralskole. Hun vinder en særpris for sin evne til at løfte fremmedsprogsundervisningen, så både det faglige niveau og elevernes glæde ved faget stiger.

En elev fortæller, at han ikke var stærk i tysk i folkeskolen, men at han allerede efter introforløbet med Rikke Taber var blevet bedre.

»Hun bruger anderledes metoder og gør tysk sjovt«, siger han.

Undervisningen rummer både meme-værksted, dans til tysk pop og fællessang. Ligesom ’walk and talk’-øvelser, hvor eleverne bevæger sig, mens de taler tysk, er en fast del af undervisningen.

»Jeg tror på, at man lærer bedst ved at bevæge sig og ved at have det sjovt«, siger hun.

Janus Engel
Foto: Janus Engel

Dannelse og social bevidsthed

Tony Andersen underviser i dansk på Odense Katedralskole. Han vinder en særpris for sin evne til at danne eleverne. Han tror ikke på, at karakterer gør noget godt for eleverne, og bruger derfor meget tid på grundig feedback.

»Han skriver tit en hel side med kommentarer, så man virkelig lærer noget af at få opgaver tilbage«, siger en pige, der går i 3. g.

Hun fortæller, at Tony Andersen møder eleverne, hvor de er, og sørger for at løfte alle uanset niveau.

»Jeg er selv mønsterbryder, og det er vigtigt for mig, at eleverne ved, at de kommer med forskellige forudsætninger. De, der kommer fra ressourcestærke hjem, skal vide, at deres 12-tal kommer lettere, end det gør for dem fra udsatte hjem«, siger Tony Andersen

Janus Engel
Foto: Janus Engel

Rå skaldyr og forskning i børnehøjde

Morten Alsing underviser i matematik og teknik på Molsskolen. Han vinder en særpris for sin evne til at lave varieret undervisning for de mindste elever.

»Vi har en eng, vi har en lille sø med ferskvand, vi har saltvand, vi har bakker, enge og så videre. Og alle børn, jeg kender, er enormt nysgerrige på det, de finder. Det bruger jeg i undervisningen«, siger Morten Alsing.

Han tilrettelægger undervisningen som små forskningsprojekter, hvor eleverne bliver præsenteret for et emne, som de så skal opstille hypoteser for. Dem af- eller bekræfter de gennem undersøgelser.

»En er ved at undersøge, om rejer bliver røde, fordi de bliver vrede over at blive kogt«, siger Morten Alsing.


Janus Engel
Foto: Janus Engel

Eleverne er undervisningens centrum

Lars Malling underviser i matematik, historie og idræt på Egholmskolen i Vallensbæk. Han vinder en særpris for at inddrage eleverne og for at skabe et godt læringsmiljø for alle.

I indstillingerne står, at Lars Malling har fået samlet en klasse, der har været plaget af uro og mobberier. Og at han formår at have fokus på de enkelte elever – uanset om de tilhører den ressourcestærke eller svage del af spektret.

»Jeg bruger meget tid på snakke med dem om både personlige ting og om faglige ting. Det, der kendetegner mig, er min evne til at favne eleverne. Man er et stabilt punkt i deres hverdag«, siger han.

Lars Malling har været på skolen, siden han var 18 år, hvor han var lærervikar.


Annonce

Janus Engel
Foto: Janus Engel

Praktisk erfaring og eksempler fra virkeligheden

Christer Stoltz underviser i virksomhedsøkonomi på Niels Brock EUX Business i København. Han vinder en særpris for sin evne til at inddrage både eleverne, sig selv og sin store praktiske erfaring i undervisningen.

Eleverne fremhæver hans store entusiasme.

»Og så står han aldrig stille. Aldrig«, siger en elev, der er ved at afslutte grundforløbet.

Desuden har Christer Stoltz erfaring fra erhvervslivet, som han bringer ind i undervisningen.

»Det gør alt det komplicerede meget lettere at forstå, når han bruger eksempler fra virkeligheden. Så forstår man teorien bedre«, siger en elev.


Læs mere:

LUNDBECKFONDEN

 • Politikens Undervisningspris er støttet af Lundbeckfonden

  Politikens Undervisningspris er støttet af Lundbeckfonden. Lundbeckfonden har løbende støttet projekter med fokus på undervisning og metodeudvikling i naturfagsundervisning på såvel grundskole- som ungdomsuddannelsesniveau. Med hjernesundhed som et særligt indsatsområde er det fondens vision at skabe bedre liv gennem ny viden.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes