tidlig vinter. Det kom bag på de fleste i Beijing, at vinteren kom så tidligt. Blandt andet førte det til store forsinkelser i lufthavnen.  Foto: Ng Han Guan/AP

tidlig vinter. Det kom bag på de fleste i Beijing, at vinteren kom så tidligt. Blandt andet førte det til store forsinkelser i lufthavnen. Foto: Ng Han Guan/AP

Klima

Kunstigt snevejr skal redde det nordlige Kina fra tørke

Kinas hovedstad blev overrasket af rekordtidligt snefald, da embedsmænd beskød skyerne med kemikalier.

Klima

Beijing skiftede farve i weekenden, da et kraftigt snefald malede hele byen hvid – to måneder tidligere end sidste år. Nogle steder dalede der op til 12 centimeter sne ned.

Det var byens tidligste snefald i 22 år, og det var ikke en gave fra naturens hånd. Sneen var skabt af kinesiske embedsmænd, som beskød skyerne med 186 doser af kemikaliet sølviodid.

Sølviodid nedkøler skyernes vanddamp, så den fortættes og falder som regn – eller i dette tilfælde som sne, fordi en kraftig koldfront i weekenden lagde sig over det nordlige Kina.

Fire graders nattefrost
Oven i snefaldet fik Beijing fire graders nattefrost, så vinteren kom pludselig, for det var solskin og 20 graders varme et par dage i forvejen.

Det uventede snefald blev igangsat af Beijings Kommandocenter for Vejrændringer. Det sker for at forsøge at afhjælpe den kraftige tørke, som det nordlige Kina lider under.

Det er den værste tørke i 50 år. Både kinesiske klimaeksperter fra det statslige meteorologiske kontor og internationale forskere tilskriver tørken klimaforandringerne på grund af den stigende, menneskeskabte forurening.

»På grund af tørken må vi ikke gå glip af en eneste chance for kunstigt at skabe nedbør«.Kommandocentrets chef, Zhang Qiang, forsvarer podningen af skyerne over for det statslige nyhedsbureau, Xinhua:

»På grund af tørken må vi ikke gå glip af en eneste chance for kunstigt at skabe nedbør«.

Heller ikke selv om nedbøren blev sne, det tredje tidligste snefald nogensinde i Beijing. Ifølge kommandocentrets chef faldt der 16 millioner kubikmeter.

Den tidlige sne kom som en overraskelse for alle andre. I Beijings internationale lufthavn blev 200 fly forsinket eller aflyst i søndags – til stor fortrydelse for passagererne. Kun 57 fly kom af sted til tiden.

I Beijing fik bystyret i løbet af søndagen sendt 40 sneplove ud for at rydde gaderne, men mange kinesere blev hjemme i weekenden, så trafikken var meget mindre end normalt.

Kun nogle busruter til bjergene omkring Beijing blev aflyst. Til gengæld dukkede snesevis af snemænd op i dagens løb i parker og på pladser.

Alvorlig tørke
Tørken har været et problem i det nordlige Kina i adskillige år. Mange millioner mennesker er berørt, og tidligere i år gik det ud over afgrøderne på ti millioner hektarer marker, dobbelt så stort et areal som Danmark.

Kineserne har i flere år brugt sølviodid til at ’pode’ skyerne, som det kaldes, for at fremkalde regn ved at fortætte vanddampene. Det kemiske stof skydes enten op med granater eller raketter, eller det bliver strøet ud over skyerne fra flyvemaskiner. Men det kræver, at der er skydannelser til stede, ellers virker sølviodiden ikke.

Det kemiske regnvejr kan bruges på flere måder: Typisk til at forsøge at afhjælpe tørken. Men også til at skaffe godt vejr i områder, hvor man absolut ikke vil have regn. Så bliver eventuelle skyer bare ’podet’, inden de når frem, så de afgiver vandet et andet sted.

Det var for eksempel tilfældet, da de olympiske lege blev afviklet i Beijing i august 2008. Da blev truende skyer beskudt i naboprovinserne, så det ikke kom til at dryppe utidigt på de olympiske atleter.

Senest blev den forebyggende podning taget i brug 1. oktober, da Den Kinesiske Folkerepublik fejrede sin 60-års fødselsdag med en kæmpe militærparade og optræden på Den Himmelske Freds Plads i Beijing – under solskin og høj, blå himmel.

Fjernvarme før tiden
Sneen og frostvejret i weekenden har dog bragt en glædelig nyhed til Beijings borgere: Bystyret besluttede søndag at åbne for det fælles fjernvarmesystem i byens etageejendomme. Det er to uger før tiden.

Længere mod nord faldt temperaturen til 20 minusgrader, og sneen blev pisket rundt af stormvejr, så både fly-, bil- og skibstrafik blev standset.

Mod syd blev sneen til regn. I Anhui-provinsen, som har haft tørke siden september, faldt der fire centimeter regn.

Weekendens nedbør er langtfra nok til at afhjælpe tørken. Den kinesiske regering er i gang med et enormt vandingsprojekt, som ad flere store kanaler skal føre vand fra landets største flod, Yangtze, nordpå til de tørkeramte provinser.

Mere end en halv million mennesker er ved at blive flyttet for at give plads til projektet, som først ventes færdigt i 2050.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce