CO2. På grund af finanskrisen faldt CO2-udleningen i 2008 og 2000, men nye tal viser en voldsom stigning i 2010.
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

CO2. På grund af finanskrisen faldt CO2-udleningen i 2008 og 2000, men nye tal viser en voldsom stigning i 2010.

Klima

Eksperter forbløffet over uventet voldsom CO2-udledning

CO2-udslippet var i 2010 højere end nogensinde før, viser nye tal fra Det Internationale Energiagentur.

Klima

Til trods for at verden har befundet sig i en økonomisk krise, var CO2-udslippet i 2010 det højeste i historien.

Det skriver den engelske avis The Guardian på baggrund af nye tal fra Det Internationale Energiagentur (IEA).

Målet om at holde den globale opvarmning på to grader er dermed rykket så langt væk, at en af IEA's eksperter nu kalder det »et behageligt utopia«.

DOKUMENTATION Besøg IEA's hjemmeside

Sidste år blev 30,6 gigaton CO2 - 30.600.000.000 - sendt ud i atmosfæren.

Det er ifølge skøn fra IEA en stigning på 1,6 gigaton - eller hvad der svarer til en stigning på fem procent - i forhold til året før. Det meste af udledningen stammer fra fossile brændstoffer.

LÆS ARTIKEL Havet stiger hurtigere end ventet

»Jeg er meget bekymret. Det her er den værste nyhed om udledninger«, siger Faith Birol, der er cheføkonom i IEA og som anses for at være en af de fremmeste eksperter i verden, når det gælder CO2-udledning:

»Det er blevet en ekstrem udfordring at blive under to grader. Perspektivet er blevet mere dystert. Det er det tallene fortæller«, siger han.

Fire graders temperaturstigning
Også klimaøkonom Lord Stern fra London School of Economics siger, at det vil blive meget alvorligt, hvis denne udvikling fortsætter.

Med prognoser fra FN's klimapanels (IPCC) i hånden advarer Lord Stern om, at der er 50 procent risiko for at temperaturerne stiger med fire grader.

»En sådan opvarmning ville forstyrre livet og levebrødet for flere hundrede millioner mennesker over hele kloden, og det vil føre til omfattende masseudvandringer og konflikter. Det er en risiko som alle fornuftige mennesker ville forsøge at reducere drastisk«, siger professor og klimaøkonom Lord Stern.

DMI: Sådan bliver vejret i 2050

Ifølge IEA er der dog stadig en chance for at undgå, at det går så galt, hvis regeringernes lytter til advarslerne.

»Hvis vi griber ind modigt, beslutsomt og akut - meget snart - vil vi stadig have en chance for at lykkes«, siger Faith Birol, cheføkonom i IEA.

Krise var god for klimaet

Ifølge IEA's beregninger må det årlige globale udslip ikke overstige 32 gigaton i 2020. Men hvis udledningen i år igen stiger med de 1,6, som det gjorde i 2010, bliver det næsten umuligt at nå.

Udledningen faldt en smule fra 2008 til 2009 på grund af den økonomiske krise, og derfor havde IEA også forventet, at udledningen ville stige noget i 2010. Men slet ikke i det omfang, som de nye tal viser.

»Jeg havde forventet en lille fremgang, men slet ikke i den størrelsesorden«, siger Faith Birol.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce