Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Danmark giver afslag på CO2-lager

Regeringen mener, at det stadig er for risikabelt at pumpe drivhusgassen CO2 ned i undergrunden.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark giver nu afslag på den svenske energikæmpe Vattenfalls ansøgning om at få lov til at pumpe drivhusgassen CO2 ned i undergrunden i den såkaldte Vedsted-struktur i Nordjylland.

»Ved afgørelsen er der navnlig lagt vægt på, at regeringen vil afvente udenlandske erfaringer med anvendelse af CCS teknologien, før der kan tages stilling til, om lagring af CO2 på land kan accepteres i Danmark«.

Sådan skriver klimaminister Martin Lidegaard (R) i en orientering til Folketingets klimaudvalg.

Til gavn for atmosfæren Metoden med at opsuge CO2 fra kraftværkernes skorstene og pumpe den ned i undergrunden kendes på engelsk under forkortelsen CCS (Carbon Capture and Storage).

Lande med stort forbrug af kul, der er det mest klimaskadelige brændsel, anser metoden som et effektivt middel til at skære i CO2-udslippet og dermed bremse ophobningen af drivhusgasser i atmosfæren.

Energiselskabet fremhæver da også, at projektet kan spare atmosfæren for en årlig udledning af 1,9 millioner tons klimaforstyrrende CO2-gasser fra det store kulfyrede kraftvarmeværk, Nordjyllandsværket, 30 kilometer borte i Aalborg.

Kritikere mener imidlertid, at metoden er alt for usikker og bekostelig og fjerner investeringer fra grøn energi.

Hertil kommer de store byrder, man pålægger mange kommende generationer - ligesom det er tilfældet med langtidsdeponering af radioaktivt affald fra a-kraftværkerne.

Lokal modstand

Projektet har vakt modstand blandt de lokale jordejere og naboer mellem Brovst og Aabybro i Jammerbugt Kommune, hvor CO2-gasserne skulle have været pumpet ned i undergrunden.

Mange i lokalområdet frygter, at den lagrede CO2 netop skal slippe ud og kvæle mennesker og dyr eller skade drikkevandsforsyningen. De er så arge modstandere af projektet, at de har organiseret sig i en forening, 'Nej til CO2-lagring'.

FACEBOOK

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden