0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vi får mere grønlandsk vintervejr

Klimaændringer har medvirket til rekordtemperaturer og rekordlavt isdække ved Nordpolen. Det har presset den arktiske luft ned til os.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Snekaos. Valby Langgade i København for lidt mere end to måneder siden. Og vi får mere, lover forskerne.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Her i Danmark var vinteren ekstraordinært kold, men i Grønland og resten af Arktis var den ekstraordinært varm. Sådan risikerer det også at blive fremover både herhjemme og i andre dele af Europa. Det viser nye data fra National Snow and Ice Data Center i Colorado, NSIDC, USA.

Centret har overvåget isen i Arktis siden 1979 og konstaterer, at der var rekordlavt isdække fra oktober 2010 til januar 2011. Februars isdække tangerede bundrekorden fra 2005.

»Og lufttemperaturerne har været tæt på rekordhøjder«, siger Mark Serreze, direktør for NSIDC, i en pressemeddelelse.
Varmt over Nordpolen og koldt hos os

Serreze fremhæver, at den mindre havis kan ændre de atmosfæriske cirkulationsmønstre i polarområderne. Et højere atmosfærisk tryk betyder varmere vinde over Nordpolen, og at kold arktisk luft presses mod vores breddegrader. Det er med til at forklare, at vintrene 2009-10 og 2010-11 har været så kolde.

Computermodeller lavet af klimaforskerne på Potsdam Institut i Tyskland bekræfter denne forbindelse mellem kolde vintre i Nord- og Centraleuropa og mindre havis i Det Arktiske Ocean – især i Barentshavet nord for Skandinavien.

Og konklusionen bakkes op af tre internationalt anerkendte, danske klimaforskere, forskningsleder Jens Hesselbjerg fra Danmarks Klimacenter, Sebastian H. Mernild fra Los Alamos National Laboratory i USA og Martin Stendel fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

»Lave vintertemperaturer i Danmark og resten af Nordvesteuropa skyldes primært polarvinde fra nord. Og netop i disse år får vi flere af den slags kolde pust«, siger Jens Hesselbjerg.

Både NSIDC og Potsdam-forskerne vurderer, at det langtfra bliver sidste gang, at grønlænderne får vores vejr og omvendt. De mener, at koblingen mellem den svindende havis og arktisk luft til vores del af verden er så markant, at der er øget sandsynlighed for flere kolde vintre herhjemme de kommende år. Jens Hesselbjerg er mere i tvivl. »Det kræver et længere tidsperspektiv, før der er ført et endeligt bevis for årsagen til de kolde danske vintre. Selv hvis hyppigheden af kolde vintre kortvarigt stiger, så falder den hurtigt igen i løbet af århundredet, i takt med at den globale temperatur stiger«, påpeger Hesselbjerg.

FOTO En anden ny undersøgelse viser, at der nu også smelter mere is fra fastlandet i både Grønland og Antarktis end hidtil forudset. Tilsammen mister de to områder 475 milliarder ton is om året, og mængden af ekstra is, der smelter, øges med godt 36 milliarder ton årligt. Ifølge undersøgelsen, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Geophysical Research Letters, svarer det til 15 centimeter højere vandstand i verdenshavene i 2050, foruden de cirka 15 centimeter, der kommer fra havvandets udvidelse og fra anden gletsjerafsmeltning.Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts