Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Brændstof. Den Europæiske Investeringsbank har senest givet lån til kulkraftværker i Polen, Rumænien og Slovenien.
Foto: CHARLIE RIEDEL/AP

Brændstof. Den Europæiske Investeringsbank har senest givet lån til kulkraftværker i Polen, Rumænien og Slovenien.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark støtter lån til kulkraft i EU

Danmark sidder i bestyrelsen for EU's egen bank, men vil ikke kæmpe for et stop for udlån til kulkraft.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For godt et år siden satte Danmark sig i spidsen for et internationalt initiativ til at standse offentlige tilskud til klimabelastende fossile brændstoffer som kul og olie.

Men når Den Europæiske Investeringsbank, EIB, på tirsdag skal vedtage en ny strategi for sine omfattende udlån til energi, vil Danmark ikke bruge sin plads i bestyrelsen til at kæmpe for et stop for udlån til kulprojekter.

»Danmark har internationalt taget en fremtrædende rolle i udfasningen af støtte til fossile brændstoffer. Så må man også tage konsekvensen, når det nærmer sig EU, og ikke bare løfte pegefingeren over for andre lande. Det er virkelig uforståeligt«, siger John Nordbo, klima- og miljøchef i WWF Verdensnaturfonden.

LÆS OGSÅ

Udkastet til den nye strategi lægger op til skærpede krav til udlån til kulkraft, men ikke til et stop. Dermed vil EIB fortsat kunne yde gunstige lån til nye kulkraftværker, som har en levetid på 20-30 år.

Hedegaard: Lettere sagt end gjort
EIB har senest givet lån til kulkraftværker i Polen, Rumænien og Slovenien.

I de to første tilfælde var der tale om mindre lån på en halv og en kvart milliard kroner, mens lånet til et brunkulskraftværk i Slovenien er på over tre milliarder kroner.

WWF Verdensnaturfonden mener ikke, at det er i tråd med EU’s klimapolitik, hvis mål er, at udledningen af drivhusgasser i 2050 skal være mindst 80 procent lavere end i 1990.

»Banken bør holde op med at låne ud til kulværker nu. Det ville give et stærkt signal til investorerne«, siger Sebastien Godinot fra WWF’s Europakontor i Bruxelles.

EU’s klimakommissær, Connie Hedegaard, opfordrede for få uger siden banker som EIB til at tage en ledende rolle i forhold til at fjerne offentlig støtte til fossil energi. Efter hendes opfattelse burde tilskud til kulkraft i Europa være fortid.

»Men det er lettere sagt end gjort, for EIB har åbenbart tradition for at træffe beslutninger i enighed«, siger hun.

Det betyder, at kulproducerende lande som Polen også skal være enige i de beslutninger. Men Connie Hedegaard håber, at der på tirsdag trods alt kan vedtages yderligere begrænsninger for støtte til kulkraft.

Enhedslisten: Meningsløst
EIB er verdens største offentlige udlånsinstitution og låner op mod 60 milliarder kroner om året til energisektoren. 90 procent af alle udlån går til projekter i EU.

Banken har øget sine udlån til vedvarende energi markant i de senere år, så de nu udgør 40 procent af de totale udlån på området. Udlån til kul udgør en ret lille del af energilånene.

Men det er alligevel vigtigt »at få sendt det klare og utvetydige signal«, at støtten til kul skal ophøre, siger Enhedslistens klima- og energiordfører, Per Clausen. Han forstår ikke regeringens holdning:

»Når Danmark forsøger at føre en offensiv politik på klima- og energiområdet globalt set, er det meningsløst, hvis man ikke understøtter det der, hvor man har indflydelse i de store pengetanke«.

Regeringen afviser ikke udlån

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) var under det globale topmøde i Rio de Janeiro i juni 2012 med til at oprette en gruppe, der arbejder for et stop for støtte til fossile brændsler internationalt. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Martin Lidegaard, som er på ferie. Det samme gælder erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF), hvis ministerium har den danske plads i EIB’s bestyrelse.

LÆS OGSÅ

Når det gælder regeringens holdning til EIB’s strategi, henviser ministeriet til et svar, som Vilhelmsen afgav til Folketinget i februar. Heraf fremgår, at regeringen ikke er afvisende over for EIB’s udlån til kulkraft.

Både SF’s klimaordfører, Steen Gade, og hans kollega hos de radikale, Rasmus Helveg Petersen, siger, at Danmark bør arbejde for et stop for støtte til kulkraft. Men de vil ikke forholde sig til regeringens holdning i den konkrete sag.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden