Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

EU udskyder nye klimamål til efteråret

Først til oktober vil EU enes om klimamål frem mod 2030. Dermed er EU ikke klar til stort anlagt FN-topmøde.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det store klimaslagsmål udeblev, da EU's stats- og regeringschefer i dag afsluttede et EU-topmøde i Bruxelles.

I stedet er EU-lederne blevet enige om at udskyde den endelige beslutning om unionens klima- og energimålsætning frem mod 2030 til et nyt topmøde i oktober.

»Vi har truffet beslutning om de næste skridt i EU's klima- og energipolitik for 2030. Det er set med danske øjne et særdeles vigtigt spørgsmål«, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på sit afsluttende pressemøde i Bruxelles.

Hun erkender dog, at det havde været klart at foretrække, hvis EU-landene havde fastsat mere langsigtede klimamål, inden FN's generalsekretær, Ban Ki-moon er vært ved et stort anlagt klimatopmøde i New York i september.

Thorning havde håbet på mere
»Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg havde håbet og arbejdet for, at vi kunne træffe en beslutning allerede nu eller i juni - eller i hvert fald før september. Det havde været meget bedre at have en ambitiøs klima- og energipolitik klar«.

»Men jeg vil godt understrege, at der er lande, som ikke synes, at vi skal være så ambitiøse. Hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg ikke, vi havde kunnet håbe på så meget mere, da vi gik ind til mødet«, siger Thorning.

Det er Polen, som fører an i den gruppe af især østeuropæiske medlemslande, der gerne ser EU neddrosle klimaambitionerne og vente så længe som muligt med at lægge sig fast på bindende målsætninger.

Kommissionens forslag fastholdes
Både statsministeren og EU-kommissionens formand, José Manuel Barroso, hæfter sig dog ved, at EU-lederne har bekræftet, at der fortsat skal forhandles med udgangspunkt i kommissionens forslag.

Et forslag, som lægger op til en 40 procents reduktion i CO2-udslippet i 2030 i forhold til niveauet i 1990, og at 27 procent af EU's energiforsyning skal komme fra vedvarende energi i 2030.

Samtidig genbekræfter EU-lederne, at klimamålene for 2030 skal lede hen mod det helt afgørende pejlemål: at udslippet af drivhusgasser reduceres med mindst 80 procent i 2050.

Kommissær: »Så langt, så godt«
Det får også EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, til at erklære sig tilfreds trods udsættelsen.

»Så langt, så godt. Vi fik det klare signal. Niveauet for klimaambitioner er helt på linje med målet for 2050 og endelig beslutning i oktober«, skriver hun på Twitter.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden