Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Byrdestop. Selvom Lars Christian Lilleholt (V) tidligere har presset for afklaringer af tilskudsreglerne på energiområdet, udskyder energi- og klimaministeren nu den grønne reform på ubestemt tid.
Foto: Thomas Borberg(arkiv)

Byrdestop. Selvom Lars Christian Lilleholt (V) tidligere har presset for afklaringer af tilskudsreglerne på energiområdet, udskyder energi- og klimaministeren nu den grønne reform på ubestemt tid.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grøn reform skydes til hjørne

Energi- og klimaminister udskyder en stor reform af energiafgifter, der skulle fremme den grønne omstilling. Partier og energibranchen advarer om store konsekvenser.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra sort til grønt.

I flere år har energibranchen og politikere fra begge fløje i Folketinget utålmodigt presset på for at få omlagt energiafgifterne, så det bliver mere attraktivt at skifte fra kul og olie til vind- og solenergi.

Som ordfører i oppositionen var den nuværende energi- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V), en ivrig fortaler for at få fremskyndet en omfattende og længe ventet analyse af tilskud og afgifter på energiområdet, der skulle bane vejen for en omlægning af det kringlede afgiftssystem.

Men nu er hensigten en anden fra energi- og klimaministeren.

»Mit mål er i denne valgperiode at få en diskussion om det. Jeg tvivler på, at vi inden for en så kort tidsperiode som tre-fire år kan nå at ændre på hele det her skatte- og afgiftssystem på energiområdet«, siger Lars Christian Lilleholt.

Byrdestop

Når ministeren udskyder den grønne reform på ubestemt tid, hænger det blandt andet sammen med Venstre-regeringens eget stop for byrder og afgifter, der gør en stor omlægning af energiafgifterne vanskelig.

Det såkaldte byrdestop skal sikre ro for virksomhederne, der som hovedregel ikke må pålægges nye afgifter. Og selv om en omlægning af energiafgifterne samlet set ikke giver flere indtægter, vil det betyde, at nogle vil komme til at betale mere end andre.

En reform må nemlig ikke koste statskassen penge. Ministeren henviser til regeringens eget mål om at prioritere skattelettelser til lavtlønnede.

»Det vil være en enormt vanskelig øvelse, hvis vi både skal lette skatten på arbejdsindkomst og kigge på energiafgifterne«, siger Lars Christian Lilleholt. I alt giver indtægterne fra energiafgifter og transportafgifter 40 milliarder kroner om året til statskassen, påpeger ministeren.

Kritik: Grøn omstilling i stå

Meldingen om det sænkede reformtempo mødes af hård kritik fra energibranchen. Kim Mortensen, direktør for Dansk Fjernvarme, peger på, at det vil forsinke hele omlægningen til el, som er en forudsætning for den grønne omstilling.

»Det vil sætte den grønne omstilling i stå«, siger Kim Mortensen.

De nuværende høje elafgifter betyder blandt andet, at det ikke kan betale sig for fjernvarmeværkerne at investere i store, eldrevne varmepumper. De store varmepumper ville kunne aftage noget af den vindmøllestrøm, som i dag må eksporteres til meget lave priser i de perioder, hvor vinden blæser rigtig kraftigt.

Det vil sætte den grønne omstilling i stå

Men biomasse er fritaget for afgifter og dermed en billigere løsning for fjernvarmeværkerne.

»Det vil fastlåse energisektoren der, hvor den er nu, og vi risikerer en masse fejlinvesteringer«, siger Kim Mortensen.

»Fundamentalt problem«

Elafgifterne påvirker også forbrugernes lyst til at skrotte oliefyret eller dieselbilen til fordel for et eldrevet alternativ.

Direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, sammenfatter problemstillingen sådan:

»Det er et fundamentalt problem, at vores energiafgifter og vores energistrategi stikker i hver sin retning«, siger han.

På Christiansborg advarer de konservatives klima- og energiordfører, Mette Abildgaard, imod at udskyde reformen.

»Det er meget præsent for de grønne virksomheder, at de kender deres rammer. Så ikke mindst af hensyn til dem synes jeg, vi skylder dem at komme i gang med arbejdet,« siger hun.

SF-formand Pia Olsen Dyhr kalder ministerens ræsonnement »dumt«. Den socialdemokratiske energiordfører, Jens Joel, er »meget bekymret« og »meget overrasket«:

»Ministeren har selv tidligere råbt på at få analyseret hele det komplicerede område for at få lavet det om«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden