Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skeptiske newyorkere skamroser dansk arkitektfirma

En stort anlagt klimaplan førte beboerne på Lower East Side på en »vidunderlig rejse« med arkitekterne fra BIG.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man skal ikke slentre mange meter rundt i gaderne på Lower East Side på Manhattan, før Lilah Mejia fortæller, at mentaliteten her er helt speciel.

»Vi har altid kæmpet imod udviklere, mod byen, mod byfornyelsen«, siger hun.

Mejia har levet hele sit liv i Lower East Side. Hun smiler, når hun taler om kampene, men stemmen er også så fast, at man ved, hun ikke siger det for sjov. Vi går mellem lave lejlighedskomplekser og drejer om hjørnet ved en lille park og går ud mod vandet ved East River.

»Og nu kæmper vi mod moder natur. Alt det her var under vand. Selv om vores område ligger helt ned til vandet, var det noget, som vi aldrig havde troet, at vi skulle opleve«, fortæller Lilah Mejia, som i dag arbejder med at koordinere katastrofehjælp i området for den lokale ngo Goles (Good Old Lower East Side).

Vandt fra to sider

For tre år siden strømmede vandet ind fra både øst og nord, da orkanen Sandy ramte New York. Lower East Side, der i forvejen huser New Yorks største sociale boligbyggerier, blev hårdest ramt af alle steder på Manhattan. Goles har været med til at starte paraplyorganisationen LESReady, som skal sørge for hurtig hjælp i tilfælde af katastrofer. Men området er så sårbart, at det er her, at det er på denne del af Manhattan, at New York lægger den største indsats mod kommende orkaner. Hvis alt går efter planen, vil arbejdet med en spektakulær grøn vold langs vandet begynde i sommeren 2017.

Det har været en vidunderlig rejse.

Projekt er designet af det danske arkitektfirma BIG. Mejia var meget skeptisk til at begynde med, men er i dag fuld af lovord for projektleder Jeremy Siegel og de øvrige BIG-folk.

»Det har været en vidunderlig rejse. Jeg må sige, at jeg elsker, at BIG-holdet virkelig lyttede til beboerne«, fortæller Mejia. Det var vigtigt for de lokale, at de fik lækre områder, som de selv ville nyde. Som Mejia siger det: »Du kan ikke lægge en kajakplads et sted, hvor ingen sejler i kajak«.

REPORTAGE

På vores vej ud mod vandet begynder rødbrune 13-etagers beboelsesejendomme at skyde op. Det store kraftværk ’Con Ed’ ligger nær vandkanten. Da Sandy ramte værket, gik strømmen og varmen i hele det sydlige Manhattan. Nu skal den nye vold beskytte både borgere og bygninger og sørge for let adgang til parken East River, som bliver forskønnet. I mange andre områder ville beboerne være glade for byfornyelse, men i denne del af New York frygter de, at det vil føre højere husleje med sig. I en del af Lower East Side er gennemsnitsindkomsten 16.000 dollars (ca. 110.000 kroner) om året, fortæller Mejia, hvis forældre kom til New York fra østaten Puerto Rico.

»For at være helt ærlig tøvede vi meget. Ikke over for deres idé, men fordi den tidligere borgmester udtalte, at en hvilken som helst grund, han fandt, skulle bruges til luksusbyggerier og dermed sparke os andre ud«.

Hun citerer formanden for Goles, Demaris Reyes, som fortalte BIG-folkene, at »vi er glade for, at I kom til os, men det øjeblik, vi finder ud af, at I i virkeligheden ikke er ude på at hjælpe os, og at I har jeres egen dagsorden om at sparke vores folk ud, bliver vi den værste byld i røven på jer«.

Et par spinkle træer står ved nogle af de høje ejendomme. Sandy tog livet af de fleste af træerne i område. De nye, som er plantet, kæmper en forgæves kamp mod bilosen fra den sekssporede FDR-highway ved vandet. Lilah Mejia glæder sig til alt det grønne, den nye plan byder på, men alligevel er hun stadig skeptisk.

»Jeg håber, at dette projekt er noget, som mine børn vil nyde, men jeg vil ikke lyve over for dig. Hver dag vågner jeg op og spørger mig selv, om jeg gjorde det rigtige ved at hjælpe, fordi jeg frygter stadig, at ved at ændre landskabet ændrer du fremtiden for beboerne i dette område. Du ved – jeg er født og opvokset her. Meget af min familie og mange af mine venner er her. Jeg vil ikke ønske at være med til noget, der er med til at sparke folk ud af deres hjem«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden