Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Grønt. Danskerne vil gerne leve mere bæredygtigt, men ved ikke hvordan.
Foto: TOR BIRK TRADS/Information

Grønt. Danskerne vil gerne leve mere bæredygtigt, men ved ikke hvordan.

Klima

Vi fatter ikke den grønne omstilling

Vi vil gerne leve mere bæredygtigt – men mange af os ved ikke, hvordan, viser ny rundspørge.

Klima

Det er vigtigt, men vi ved ikke helt, hvad det går ud på.

Sådan er budskabet i en ny gallupundersøgelse om danskernes holdning til begrebet ’grøn omstilling’, et buzzword som ellers konstant er på politikeres og virksomheders læber.

Men hver anden af de adspurgte kvinder ved slet ikke, hvad den grønne omstilling handler om, viser rundspørgen.

Lidt bedre ser det ud for mændene, hvor det kun er tre ud af ti, der ikke ved hvad den grønne omstilling går ud på.

»Det er helt i overensstemmelse med det vi ser i forvejen«, siger miljøpolitisk rådgiver i Forbrugerrådet Tænk Vibeke Myrtue Jensen. »Den grønne omstilling er et meget komplekst begreb og svært at forholde sig til«.

Vi kan se, at folk gerne vil, men at det er for svært

Sekretariatsleder Christian Ege fra Det Økologiske Råd peger på, at der er ’gået teknik’ i den grønne omstilling: »Når man hører om varmepumper og biogas er der nok mange, der synes, at det her ved jeg ikke så meget om, selv om de i princippet synes det er godt at gøre noget for klimaet«, siger han.

Rundspørgen viser nemlig samtidig, at et solidt flertal på 65 procent mener, at den grønne omstilling er »meget vigtig« eller »ret vigtig«. Og at hele 78 procent selv er meget eller ret opmærksomme på at leve energirigtigt og bæredygtigt. Og ikke kun for at spare penge, for den største motivation er at passe på miljøet og klimaet.

»Det er glædeligt, at dét at passe på miljøet og vores klima topper listen«, siger kommunikationsdirektør hos SEAS-NVE Rikke Harbo Trikker. »Nu skal vi skridtet videre og få skabt bevidsthed om, hvordan vi hver især helt konkret kan bidrage til den grønne omstilling«.

Website skal hjælpe

Derfor lancerer SEAS-NVE et nyt website, som skal guide og hjælpe borgerne gennem den grønne omstilling ved hjælp af baggrundsoplysning, forbrugerguides, lister og madopskrifter med fokus på bl.a. madspild.

Christian Ege fra Det Økologiske Råd hilser det ny initiativ velkommen.

I dag kan man ganske vist finde alt fra kogebøger om klimavenlig mad til gode energispareråd. Men det samlede overblik kan være svært at få.

»Især fordi det er individuelt, om man for eksempel har bil eller ej, om man bor i parcelhus eller lejlighed, så jeg tror det er rigtigt at lave et samlet site, hvor man kan finde råd på mange forskellige områder, og gå ind dér, hvor det er relevant for en selv«, siger han.

Vibeke Myrtue Jensen fra Forbrugerrådet Tænk er enig i, at mange af os har svært ved at leve op til vore egne ønsker om at leve mere bæredygtigt.

»Vi kan se, at folk gerne vil, men at det er for svært. En ny hjemmeside kan hurtigt drukne i mængden af information. Der er behov for få brugbare og overordnede retningslinjer til forbrugeren, der er nemt tilgængelige«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce