Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Klodens temperatur er kun gået én vej de sidste 150 år Kilde: Politiken

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klimaet slog vilde rekorder i 2015

Alle skalaer blev sprængt i 2015, siger international rapport om »Klimaets Tilstand«.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vejret var vildt i 2015 - varmere end nogensinde før i kendt historisk tid, med havstigninger og afsmeltning af isen i Arktis.

Det siger en ny rapport fra USA's National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA. Den årlige udgivelse kaldes »State of the Climate« og indeholder bidrag fra 450 videnskabsfolk fra 62 lande.

Og de er alle enige om, at 2015 var et ekstremt år for klimaet. især fordi den globale opvarmning dette år blev kombineret med en meget kraftig udgave af vejrfænomenet El Niño.

Direktør for NOAA's miljøoplysning Thomas R. Karl siger, at det er et eksempel på, at klimaet ændrer sig både på kort og længere sigt.

»Når vi taler om at kunne modstå klimaændringer, så er begge tidsskalaer vigtige at regne med«, siger han. »Sidste års El Niño var en klar påmindelse om, hvordan korsigtede hændelser kan forstørre den relative virkning af den langsigtede globale opvarmning«.

Rekorder på stribe

NASA-video viser, at temperaturerne stiger hurtigere i Arktis end i andre dele af verden. Kilde: Politiken

Sidste år var det varmeste år, der hidtil er målt - verden er nu en hel grad varmere end før industrialiseringen, fastslår rapporten. Og FN har allerede advaret om, at 2016 kan blive endnu varmere.

Men det er ikke det eneste:

Indholdet af CO2 i atmosfæren steg i 2015 og nåede nye højder, og det samme gælder flere andre af de skadelige drivhusgasser, der forstærker den globale opvarmning.

Der er kun et ord, som kan beskrive denne perlerække af sprængte klimarekorder: Grumt

Verdenshavene steg også til nye højder og var i gennemsnit 7 cm. over niveauet fra 1993, som var det første år, man begyndte at måle havstanden ved hjælp af satellitobservationer. De sidste to årtier er havene i gennemsnit steget med 3,3 mm om året - det lyder ikke af meget, men over årtier og århundreder bliver det alligevel til noget.

I Arktis oplevede man en varmebølge og en afsmeltning af havis som aldrig før - dele af det arktiske ocean var svimlende 8 grader varmere end normalt, og havisen i september dækkede 29 procent mindre end gennemsnittet.

Rapporten om »Klimaets Tilstand« er kendt som det årlige 'lægetjek' af kloden, og konklusionen er klar: Feberkurven stiger.

»Jeg tror, vi skulle have ringet efter doktoren for mange år siden«, siger Deke Arndt, klimachef for NOAA og medforfatter til rapporten til Associated Press. »Vi er overskyllet af mangfoldige symptomer nu«.

Ekstremt vejr dræber

En anden af rapportens forfattere, klimaforsker ved NOAA Jessica Blunden, understregede alvoren ved at sige: »Det her påvirker folk. Det er virkelighed«.

Som for eksempel i juni sidste år, hvor en hedebølge dræbte over 1.000 mennesker i Karachi i Pakistan. Eller den alvorlige tørke, som skabte fødevaremangel for millioner i Etiopien og kæmpe skovbrande i Indonesien.

»Der er kun et ord, som kan beskrive denne perlerække af sprængte klimarekorder: Grumt«, siger klimaforsker Kim Cobb fra Georgia Tech ifølge Associated Press.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Dorrit Saietz eller 2050, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden