0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Den røde glente breder sig herhjemme efter tilbagegang

Den røde drage var på randen af udryddelse i Danmark. Nu bliver der stadig flere fugle i landskabet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Hanne Boock
Foto: Hanne Boock

Arkivfoto.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er nu mindst 200 par ynglende røde glenter i det danske landskab. Og om få årtier kan vi have flere end dobbelt så mange ynglepar som nu.

Det vurderer eksperter i Dansk Ornitologisk Forening (DOF) efter en mangeårig nedtur for arten i Danmark.

Glenten har i dag en håndfuld foretrukne landsdele - Sydøstjylland, Fyn, Bornholm og Nordjylland anses således som de bedste for arten.

Men det voksende antal røde glenter udvider nu fra kerneområderne i øst mod vest og nord i Danmark, oplyser den fynske ornitolog Per Rasmussen, som er såkaldt arts-caretaker.

Kendes som den røde drage

Han indsamler for DOF de danske tal for den smukke rovfugl med den kløftede hale. Den kendes også som den røde drage.

Formentlig vil den røde glente også i stigende grad indtage Vestjylland, mener Per Rasmussen.

»I år er der fundet nye glentepar i områder, hvorfra arten ikke tidligere er rapporteret. Det er næppe urealistisk, at vi om få årtier vil have omkring 500 ynglepar«, siger han.

Rød glente kan - i modsætning til andre rovfugle - godt tolerere nærvær af andre artsfæller i yngletiden. Faktisk kan fuglene yngle så tæt på hinandens territorier, at det kan ligne deciderede kolonier.

»At glenten er social, ser vi også meget tydeligt i vintermånederne, hvor rovfuglene overnatter kollektivt i større eller mindre flokke«, siger Per Rasmussen.

50.000 røde glenter

I weekenden 6.-7. januar skal DOF's feltornitologer i hele landet af huse for at optælle vinterbestanden af rød glente. Det samme gør kolleger i hele Europa.

»Tællingen fra 2016 gav rundt regnet 50.000 røde glenter i Europa, hvilket i praksis vil sige hele verdens bestand«, siger Per Rasmussen.

Fuglen er optaget på den internationale rødliste over truede arter.

Den røde glente er ådselsæder. Mange danske glenter søger føde langs motorveje og trafikerede landeveje, hvor bilisterne dagligt sørger for dræbte dyr og fugle.

ritzau

Annonce