Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En kvart milliard kroner skal sætte turbo på grøn energi

En robot, der reparerer vindmøllevinger, er et blandt 46 projekter, der får penge fra den grønne pulje EUDP.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En robot, der kan reparere en vindmøllevinge midt ude på havet, og en klimavenlig produktion af det ellers skadelige ammoniak.

De to projekter er blandt de 46 projekter, som har fået del i støtteprogrammet EUDP, der har uddelt 234 millioner kroner til at fremme grønne løsninger.

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) mener, at pengene er givet godt ud.

»De bidrager med viden om fremtidens grønne projekter, og så bidrager de i allerhøjeste grad med at øge eksporten af energiteknologiske løsninger«.

»For hver støttekrone, der bliver givet, øger vi eksporten med to kroner«, siger Lars Christian Lilleholt.

Flere af modtagerne er store internationale koncerner som vindmølleselskabet Siemens Gamesa og industrivirksomheden Haldor Topsøe.

Lars Christian Lilleholt mener, at støttekronerne er nødvendige for at fremme grøn energi, selv om nogle af modtagerne er milliardforetagender.

»Med de her penge får vi løsninger, som ellers ikke ville blive fremmet. Jeg er helt overbevist om, at de her penge er givet godt ud«.

»Der er brug for at forske og udvikle nye løsninger, der kan hjælpe med den store klimaudfordring, som verden står over for«.

»Skal vi være i front, så er det vigtigt, at vi hele tiden satser på de nyeste teknologier, og det bidrager de her penge til«, siger Lars Christian Lilleholt.

Virksomhederne eller organisationerne bag de 46 projekter bidrager selv med 147 millioner kroner.

EUDP står for Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram. Næste år er puljen på 430 millioner kroner.

Regeringen har sat som mål i 2024 at bruge 1000 millioner kroner på energiforskning, hvoraf en stor del af pengene vil være under EUDP-programmet.

Tilskuddene gives til projekter inden for teknologiområder som blandt andet vindkraft, solenergi og energieffektivitet.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden