Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Flygtninge i Kakuma-flygtningelejren i det det nordvestlige Kenya registreres. med irisskanner. Den ny teknologi, der er dansk støttet,vurderes at kunne redde liv. Den type projekter kan der blive færre af for at gøre plads til klimatilpasning og grøn omstilling.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeppe Kofod: Grøn omstilling skal betales af bistanden til de fattigste

Pengene til klimatilpasning og grøn omstilling, der er den nye regerings fokus i udenrigs- og udviklingspolitikken, skal findes i det eksisterende bistandsbudget, fastslår udenrigsministeren. Støttepartierne protesterer.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Efter måneders uvished har regeringen gjort sin stilling op: Den forstærkede fokus på grøn omstilling og klimatilpasning i udviklingspolitikken skal betales af den traditionelle bistand, der typisk går til bekæmpelse af fattigdom og fremme af uddannelse, sundhed og kvinders rettigheder.

Der kommer ingen nye penge – bortset fra, at de 0,7 pct af nationalindkomsten, som den danske bistand udgør, bliver mere værd i takt med, at dansk økonomi vokser, fastslår udenrigsminister Jeppe Kofod i et interview med Politiken.

Han understreger, at Danmark sagtens kan være sin bistand bekendt, selv om en større del skal gå til klima. »Danmark er et af kun fem lande i verden, der lever op til FN’s målsætning om at give 0,7 pct af bni«, siger han.

Pengene, der skal gå til klimatilpasning og grøn omstilling, bliver ikke nødvendigvis taget fra eksisterende projekter for de fattige, tilføjer han. »Omprioriteringen sker løbende. Når et landeprogram er ved at være til ende, kigger man på, hvad vi vi nu skal gøre«, siger Jeppe Kofod.

Alle støttepartier protesterer

Men han har gjort regning uden støttepartier.

»I SF ønsker vi additionel klimabistand, som Danmark også har lovet internationalt, og som vi vil kæmpe for at få ind i klimaloven, som forhandles nu. Regeringens standpunkt er meget skuffende, og vi vil kæmpe for, at klimabistanden kommer oven i udviklingsbistanden«, siger SF’s finansordfører Lisbeth Bech Poulsen.

Samme melding kommer fra de radikale: »Det er selvfølgelig godt, at pengene ikke direkte bliver taget fra verdens fattigste her og nu. Men det er jo det, der sker på lang sigt: Vi tager penge fra verdens fattigste og lader dem betale for klimatilpasningen«, siger de radikales udviklingsordfører Anne Sophie Callesen.

»Vi er rigtig ærgerlige over, at den socialdemokratiske regering fortsætter den tidligere regerings linje, hvor man bruger udviklingsbistanden som en skattekiste, der finansierer alle mulige andre gode tiltag«, siger hun

Hvor alvorligt tager I det – er det et synspunkt, et krav, eller hvor er vi?

»Vi mener det alvorligt. Det er den første finanslovsaftale, vi skal forhandle med socialdemokraterne, og vi skal ikke ned ad den vej. Vi kommer til at kæmpe for flere penge i finanslovsforhandlingerne, så klimabistanden bliver additionel«, siger hun.

Hvor vigtigt er det?

»Det er rigtig vigtigt for os, at man ikke udhuler udviklingsbistanden«.

Enhedslistens Christian Juhl bruger endnu stærkere ord:

»Vi skal ikke stjæle pengene til de fattige landes skoler og vacciner for at betale for den rige verdens forfejlede politik, der har skabt klimaforandringerne. Det er meget vigtigt for Enhedslisten«.

Læs mere:

Annonce

    Alt om Klima­bedraget

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden