0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Jeppe Kofod: Grøn omstilling skal betales af bistanden til de fattigste

Pengene til klimatilpasning og grøn omstilling, der er den nye regerings fokus i udenrigs- og udviklingspolitikken, skal findes i det eksisterende bistandsbudget, fastslår udenrigsministeren. Støttepartierne protesterer.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Flygtninge i Kakuma-flygtningelejren i det det nordvestlige Kenya registreres. med irisskanner. Den ny teknologi, der er dansk støttet,vurderes at kunne redde liv. Den type projekter kan der blive færre af for at gøre plads til klimatilpasning og grøn omstilling.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter måneders uvished har regeringen gjort sin stilling op: Den forstærkede fokus på grøn omstilling og klimatilpasning i udviklingspolitikken skal betales af den traditionelle bistand, der typisk går til bekæmpelse af fattigdom og fremme af uddannelse, sundhed og kvinders rettigheder.

Der kommer ingen nye penge – bortset fra, at de 0,7 pct af nationalindkomsten, som den danske bistand udgør, bliver mere værd i takt med, at dansk økonomi vokser, fastslår udenrigsminister Jeppe Kofod i et interview med Politiken.

Han understreger, at Danmark sagtens kan være sin bistand bekendt, selv om en større del skal gå til klima. »Danmark er et af kun fem lande i verden, der lever op til FN’s målsætning om at give 0,7 pct af bni«, siger han.

Pengene, der skal gå til klimatilpasning og grøn omstilling, bliver ikke nødvendigvis taget fra eksisterende projekter for de fattige, tilføjer han. »Omprioriteringen sker løbende. Når et landeprogram er ved at være til ende, kigger man på, hvad vi vi nu skal gøre«, siger Jeppe Kofod.

Alle støttepartier protesterer

Men han har gjort regning uden støttepartier.

»I SF ønsker vi additionel klimabistand, som Danmark også har lovet internationalt, og som vi vil kæmpe for at få ind i klimaloven, som forhandles nu. Regeringens standpunkt er meget skuffende, og vi vil kæmpe for, at klimabistanden kommer oven i udviklingsbistanden«, siger SF’s finansordfører Lisbeth Bech Poulsen.

Samme melding kommer fra de radikale: »Det er selvfølgelig godt, at pengene ikke direkte bliver taget fra verdens fattigste her og nu. Men det er jo det, der sker på lan