0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Klimakommentar: Det er nu, vi skal skrue op for klimapolitikken

Coronakrisen bør føre til fremrykning af klimatiltag, vi alligevel skal foretage.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mikkel Hørlyck
Foto: Mikkel Hørlyck
Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Mange frygter, at den økonomiske nedtur skabt af coronakrisen vil medføre en nedprioritering af klimapolitikken. Hvordan skal staten få råd til at understøtte den grønne omstilling, når den er nødt til at bruge mange milliarder på økonomiske hjælpepakker, spørges der. Lad os se nærmere på sagen.​

Statens økonomiske krisestøtte spreder byrden ved det produktionstab, coronaen medfører, og modvirker, at den økonomiske nedtur bliver selvforstærkende. Staten er velkonsolideret, så derfor er selv en stor stigning i statsgælden forsvarlig i den nuværende ekstraordinære situation. Gælden behøver ikke at blive tilbagebetalt på et senere tidspunkt; den skal blot forrentes, og renteomkostningen vil være begrænset, da renten på selv de mest langfristede statsobligationer stadig er historisk lav.

Derfor er der ingen grund til at nedprioritere klimapolitikken, tværtimod. Den økonomiske krise er alvorlig, så der kan blive behov for, at staten stimulerer økonomien i ganske lang tid. Dermed er det oplagt at fremrykke nogle af de klimatiltag, der alligevel skal foretages, så de kan hjælpe til at holde hånden under økonomien på kortere sigt.

Danmarks grønne omstilling medfører store investeringsbehov. Alene på energiområdet skønner klimapartnerskabet, at energibrugerne skal foretage merinvesteringer for i alt cirka 125 milliarder kroner frem mod 2030, og at energiforsyningsvirksomhederne i samme periode har behov for merinvesteringer på cirka 225 milliarder kroner. Disse investeringer forventes som udgangspunkt at blive foretaget af private virksomheder og husholdninger, men i en tid, hvor der er behov for at holde den økonomiske aktivitet oppe, er der stærke argumenter for, at staten i en periode yder investeringsstøtte, da en økonomisk krise svækker den private sektors lyst og evne til at investere.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce