0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Analyse: Efter corona kommer landbruget under stort klimapres

Metan, lavbundsjorde, foderimport og en kritiseret handlingsplan bliver nogle af klima-udfordringerne for de danske landmænd.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

At køer bøvser metan, kan landmændene ikke ændre, så de er nødt til at finde klimatiltag andre steder i deres produktion.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det kan godt være, at landmændene ikke er de hårdest ramte af coronakrisen, men udfordringerne står alligevel i kø.

Den rekordvåde vinter satte marker under vand og gik direkte over i en meget usædvanlig tørke, så mange af de samme marker nu skal kunstvandes. Vejret byder ifølge forskerne på stadig flere ekstremer i takt med, at klimaet ændrer sig. Og når kampen med de nye vejrfænomener er overstået, vil landbruget selv komme under et særligt stort pres for at nedbringe sine udslip.

Kursen over for de danske landmænd har i snart et årti været et af de spørgsmål, der splitter rød og blå blok. Det nuværende flertal mener, at den tidligere regering gav alt for lang snor, særligt når det gælder udledningen af kvælstof, som fører til iltsvind i de danske fjorde og indre farvande. Skruen er blevet strammet en anelse, men der vil komme langt flere krav det kommende år.

Landbrugets langsigtede målsætning for klimaet kan på papiret ikke blive mere ambitiøs. I 2050 skal det være fuldstændig klimaneutralt. Det er en gigantisk opgave, særligt da ingen kan ændre på det biologiske faktum, at køer udleder drivhusgassen metan, når de bøvser. Det betyder, at landmændene skal finde andre metoder at få deres udslip til at gå i minus på for at kompensere.

Kritikken, som rejser sig mod landmændene, gælder ikke fremtiden, men nutiden. Landbrugets udslip af drivhusgasser er faldet de seneste 30 år, men ikke så meget som det samlede, danske udslip. Forskerne har på flere fronter opjusteret landbrugets påvirkning af klimaet.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

 • Klimanørd

  Henter…

  Er regeringens længe ventede klimaudspil for landbruget godt nok?

 • Klimanørd

  Henter…

  Klimaaktivisterne er tilbage - og de er flere end nogensinde før

 • Judith Betak

  Klimanørd

  Henter…

  Nye klimaaftaler, dårligt nyt til skiglade danskere og grøn mad på julebordet