Danmarks beslutning om at lukke for al produktion af olie og gas i Nordsøen i 2050 kan få betydning langt ud over landets grænser, fordi den lægger pres på andre olieproducerende lande.
Sådan lyder vurderingen fra en række eksperter, herunder en af nøglepersonerne i global energipolitik, Fatih Birol, direktør for International Energy Agency (IEA) under OECD og ofte kaldt verdens mest indflydelsesrige energianalytiker.
»Jeg ville sammenligne det her med en anden beslutning, Danmark tog for årtier siden: starten på havvindsprojektet. Så det er en meget vigtig beslutning, der viser Danmarks jernvilje til både at sætte et aftryk på global økonomi og at trække den globale klimapolitiske diskussion i den rigtige retning. Mange olie- og gasproducerende lande bliver nu sat under pres«, siger han.
Samme holdning har en række andre eksperter, Politiken har talt med. Alle betegner aftalen som en vigtig milepæl.
Andre lande som Frankrig, Costa Rica og New Zealand har de seneste to år givet lignende meldinger, men alle er meget marginale producenter, mens Danmark i dag er EU’s største producent.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind