Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Foto: LASSE KOFOD
Energi

Total opgiver at lede efter skifergas i Nordsjælland

Total: Vi stopper kun af tekniske grunde

Energi

Der bliver ikke boret efter skifergas på Sjælland.

Det oplyser klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R).

»Total har tilbageleveret den tilladelse, de har, til at bore efter skifergas på Sjælland. Det betyder, at de folk, der har været bekymrede, kan ånde lettet op«, siger han til Politiken.

Totals tilladelse til at bore på Sjælland stod til at udløbe i sommeren 2016, men nu er den indleveret, og den vil ikke blive givet videre til andre, oplyser klima- og energiministeren.

»Den er lagt i skuffen, og den kommer ikke op igen. Jeg har ikke tænkt mig at give nye tilladelser«, siger han.

På det seneste er den politiske modstand mod skifergas vokset, og på Sjælland har en håndfuld kommuner vedtaget erklæringer om, at de ikke ønsker boringer efter skifergas på deres område. Samtidig har både SF og de radikale i Folketinget gjort klart, at de ikke ønsker nye boringer.

Total bekræfter stop i Sjælland

Hos Total bekræfter projekkoordinator Henrik Nicolaisen, at selskabet ikke tror på, der kan findes skifergas i Nordsjælland

»Grunden er, at vores undersøgelser har vist, at skiferlagene viste sig at være meget tynde i Nordsjælland. Det var ikke engang interessant at tage det næste skridt, som ville have været at foretage en seismisk undersøgelse«, siger Henrik Nicolaisen.

Har den politiske ballade om boringen spillet ind?

»Den har selvsagt ikke haft en positiv effekt. Men den konkrete beslutning er truffet udelukkende på grund af tekniske data. Selv om der havde været en folkebevægelse med modsat fortegn, havde vi ikke truffet en anden beslutning, fordi tallene simpelt hen var for dårlige«, siger Henrik Nicolaisen.

Ændrer det her ved jeres planer i Nordjylland?

»Nej, det gør det ikke. Vi regner med at komme i gang med boringen igen hen over weekenden. Vi er ved at lave boremudder, efter at vi fik godkendt to nye kemikalier til det tidligere på ugen«.

Så kan man regne med, at I vil søge om forlængelse af jeres tilladelse i Nordjylland, når den udløber i 2016?

»Det kommer an på, hvad prøveboringen viser, men det her er absolut ikke første skridt mod udgangen for os«, siger Henrik Nicolaisen.

Helveg klar til at forlænge i Jylland

Hvis den aktuelle prøveboring i Dybvad i Frederikshavns Kommune er en succes, vil Rasmus Helveg Petersen gerne se på en forlængelse, oplyser han.

»De tilladelser der er givet, dem respekterer jeg. Det handler om tiltro til staten og til, at man kan investere i tiltro til det«, siger han.

Hvordan hænger det sammen med, at du har sagt, du ikke vil give flere tilladelser?

»Når vi har givet en tilladelsem står vi ved den. Men jeg synes ikke, vi skal give flere. Vi har gode alternativer. Vi skal bygge et samfund frem mod 2050, der er frit for fossile brændstoffer«.

Modstand i kommuner

En håndfuld sjællandske kommuner har protesteret mod udsigten til skifergasboringer.

Deres modstand skyldes især bekymring over den kontroversielle metode hydraulisk frakturering eller 'fracking', som går ud på, at man sprøjter kemikaler ned i jorden for at sprænge skiferlagene i stykker og dermed suge olie eller gas op fra undergrunden.

Også i Nordjylland er der modstand. Således vedtog Aalborg Byråd mandag en politisk erklæring, hvor byrådet opfordrer regeringen til at friholde Aalborg fra boringer.

I Folketinget er der dog stadig et stort flertal, der støtter ambitionen om at udnytte den skifergas, der måtte findes i den danske undergrund. Det flertal omfatter Socialdemokraterne samt hele den borgerlige del af oppositionen.

Hos Greenpeace kalder klimaekspert Tarjei Haaland det for »virkelig godt nyt«, at Total ikke kommer til at bore på Sjælland.

»Det er virkelig godt nyt, at Total ikke kommer til at bore på Sjælland. Fracking efter skifergas sviner, forurener og er en fare for det rene grundvand. Men mens sjællænderne slipper, sidder nordjyderne stadig i saksen. Prøveboringen i Dybvad står lige nu stille og det er vigtigt, den ikke slet ikke går i gang igen«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce