Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
SETH PERLMAN/AP
Foto: SETH PERLMAN/AP

Ukrudtssprøjtning. Glyphosat er verdens mest udbredte sprøjegift.

Grøn omstilling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Roundup-slagsmål fortsætter: EU-godkendelse sparket til hjørne

En ny EU-godkendelse af verdens mest brugte sprøjtegift er blevet udskudt.

Grøn omstilling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU-kommissionen har opgivet at få godkendt en ny, niårig forlængelse af verdens mest brugte ukrudtsmiddel, glyphosat, der også er kendt under varemærket Roundup.

Kommissionen valgte ikke at sætte spørgsmålet til afstemning på et møde i Bruxelles, fordi forslaget om godkendelse ikke så ud til at kunne få støtte fra et kvalificeret flertal blandt medlemslandene.

EU-kommissær for sundhed Vytenus Andriakaitis, som torsdag var i København, lagde ikke skjul på sin frustration over det manglende resultat.

»Hvorfor tror folk ikke på videnskaben? For kun to dage siden kom en fælles komité under WHO og FAO med en udtalelse om, at glyphosat ikke er kræftfremkaldende, og alligevel har 28 lande i dag besluttet ikke at tage en beslutning«, sagde han.

Den europæiske godkendelse af glyphosat udløber 31. juni. EU-kommissionen har nu bedt om medlemslandenes opbakning til, at godkendelsen forlænges midlertidigt, indtil det europæiske kemikalieagentur Echa har besluttet, hvordan stoffet skal klassificeres.

Stort politisk slagsmål

Det er ikke usædvanligt at forlænge godkendelsen af kemiske stoffer, fordi man afventer en vurdering af Echa, oplyser kontorchef Lea Frimann Hansen fra Miljøstyrelsen. Hun forventer ikke, at Echa er klar med sin klassifikation før i 2017.

Godkendelsen af glyphosat er blevet genstand for et større politisk slagsmål, efter at et ekspertpanel under verdenssundhedsorganisationen WHO har erklæret, at glyphosat sandsynligvis er kræftfremkaldende.

SE OGSÅ

Europaparlamentet vedtog i april en resolution om, at stoffet kun burde godkendes for syv år og kun med en række begrænsninger på brugen. Det forslag, som EU-kommissionen havde forberedt til mødet torsdag, imødekom stort set ikke parlamentets bekymringer.

Miljøorganisationen Greenpeace siger i en kommentar, at EU-kommissionen bør ændre holdning.

»Det er anden gang, det er mislykkedes for kommissionen at få medlemslandenes opbakning til en ny godkendelse af glyphosat. Det er ikke overraskende, eftersom kommissionen fortsat ignorerer de bekymringer, uafhængige videnskabsfolk, Europaparlamentarikere og europæiske borgere har. Det er på tide, at kommissionen lægger kursen om«, siger Greenpeaces ansvarlige for EU's fødevarepolitik, Franziska Achterberg.

SE OGSÅ

EU’s egne eksperter i fødevareagenturet Efsa er nået frem til en anden vurdering end WHO’s panel, idet agenturet ikke mener, at der er nogen kræftrisiko forbundet med glyphosat. Det har skabt en skarp strid mellem de to organer.

Ifølge EU-kommissær Vytenus Andriakaitis er det en stor offentlig kampagne anført af ngo'er, som har spredt WHO-kræftpanelets budskab som 'det endelige ord'.

»Men det er vildledende information, som ignorerer synspunkter fra andre videnskabelige organer«, siger han.

»Offentligheden følger den vildledende information, og det er meget trist«, siger han.

På spørgsmålet om, at den offentlige mening bl.a. kan være modstander af, at der findes glyphosatrester i urinprøver fra børn, som det er konstateret i Danmark, svarer han:

»Når resterne dukker op i urinen viser det netop, at kroppen udskiller stoffet. Det daglige optag via fødevarerne kommer altså ud igen og gør derfor ingen skade. Det er også videnskab«.

Tysklands holdning afgørende

Der er også strid om sagen internt i Tyskland. Den tyske holdning har været afgørende for, om der kunne skabes kvalificeret flertal for en ny godkendelse, men Tyskland undlod at stemme, da sagen første gang blev behandlet i EU’s stående komite for planter, dyr, fødevarer og foder. Landets miljøminister, den socialdemokratiske Barbara Hendricks, har siden sagt, at hun og partiet ikke kan støtte en ny godkendelse. Omvendt går det største parti i den tyske regering, forbundskansler Angela Merkels CDU, en ny godkendelse.

Danmark støtter en ny godkendelse af glyphosat. Flere danske forskere er betænkelige ved stoffet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden